Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2015,
13.58

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rio Mare Mojca Cepuš Alenka Košir recepti

Torek, 31. 3. 2015, 13.58

4 leta, 4 mesece

Slastne sardele po receptu Alenke Košir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dobrih razlogov, zakaj jesti sardele, je kar nekaj.

Sardele so eden izmed najboljših virov maščob omega 3, ki so pomembne tako za zdravje možganov kot za zdravje srca. So zakladnica kalcija in eno izmed redkih živil, ki naravno vsebuje visoko stopnjo vitamina D.

Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricionistka, pravi: "Vitamin D je zelo pomemben za zdrave kosti, saj deluje v procesu vgradnje kalcija v kosti. Za zdrave kosti pa sta pomembna tudi fosfor in vitamin B12, dva elementa, ki sta prav tako v sardelah, zato sardele prištevamo med hrano, ki je odlična tudi za zdravje kosti."

Manj poznana vloga vitamina D je sodelovanje v procesu prehranjevanja, prenajedanja in hujšanja. "Maščobne celice imajo receptorje za vitamin D. Več ko imajo vitamina D, bolj aktivne so in lahko kurimo več energije. Pogosto imamo napačno mnenje, da je maščobno tkivo samo nezaželena obloga na našem telesu in da nima nobene pozitivne vloge v našem življenju, vendar je resnica precej drugačna. Ko smo siti, maščobne celice izločijo hormon leptin, ki našim možganom sporoči, da lahko prenehamo jesti. Pomanjkanje vitamina D lahko vpliva na proces javljanja sitosti, zato se lahko zato večkrat prenajemo," še poudarja Mojca Cepuš.

Alenka Košir, profesorica športne vzgoje in vaditeljica avtorskih treningov VIIT (vodeni interdisciplinarni intenzivni trening), je tokrat pripravila polnjene jajčevce z bučo hokaido, šparglji, rikoto in sardelicami, ki jih lahko jeste tudi hladne. Za zdrave možgane, srce in kosti!

Za ostale recepte z ribjimi dobrotami pokukajte na Facebook profil Rio Mare Slovenija!

Polnjeni jajčevci z bučo hokaido, šparglji, rikoto in sardelicami

Sestavine:

Za 4 osebe potrebujemo:

3 srednje velike jajčevce manjšo bučo hokaido 3 pločevinke po 120 g sardin Rio Mare v oljčnem olju 6 špargljev manjšo rdečo čebulo 6 žlic albuminske skute pest orehov olivno olje sol

Priprava:

1. Jajčevce razpolovimo in izdolbemo sredico (pustimo približno en centimeter roba), jih naoljimo z olivnim oljem, posolimo in postavimo na papir za peko oz. na pladenj za v pečico.

2. Bučo hokaido razpolovimo, olupimo, odstranimo semena in razrežemo na manjše koščke. V drugi posodi, ki bo šla tudi v pečico, zmešamo koščke buče hokaido, sredico jajčevcev, narezana stebla špargljev (vršičke dodamo na koncu pečenja) in narezano čebulo ter pokapamo z olivnim oljem. Na koncu še posolimo.

3. Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija (ventilacijska funkcija) in vanjo postavimo oba pladnja. Po 20 minutah jajčevce nadevamo z maso, ki se je hkrati pekla v pečici, in dodamo vršičke špargljev, sardelice, skuto in orehe.

4. V pečico postavimo za 20 dodatnih minut.

Nasvet: Ostanek mase, s katero smo nadevali jajčevce, lahko postrežemo z osvežilno solato.

Dober tek!

Ne spreglejte