Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
11.33

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept sladica mafini

Petek, 5. 4. 2013, 11.33

1 leto, 2 meseca

Sladki konec tedna: Po krivici zapostavljena sirotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sirotka je skorajda popolno živilo. Okusna, zdrava in neverjetno vsestranska surovina v kuhinji, ki bo vaše pekarske izdelke dvignila na novo raven.

Sirotki se godi precejšnja krivica. Bledo rumena tekočina sladkastega okusa je stranski proizvod pri izdelavi sira, ki ga pogosto kar zavržejo. Velika napaka. Ne le, da je okusna, sirotka je tudi izjemno zdrava, nekateri jo opisujejo kot najboljši del mleka. Njene blagodejne učinke sta opevala že antična zdravnika Hipokrat in Galen, v 18. in 19. stoletju pa so zdravilišča v nemško govorečih alpskih deželah ponujala kar sirotkine kure. V teh krajih je sirotka še vedno priljubljena osvežilna in krepčilna pijača, medtem ko je drugod precej zapostavljena.

A zdaj spet prihaja njen čas. Je pravo "light" živilo, saj vsebuje malo maščob, obenem pa je polna visokokakovostnih beljakovin, rudnin in vitaminov. Uravnava presnovo, razstruplja in čisti telo ter povečuje odpornost. Še posebej nam je všeč, ker dejavno sodeluje pri presnovi maščob.

Tudi če nas maščobne obloge na našem telesu ne motijo, je sirotka obvezno živilo v kuhinji. Je namreč skorajda univerzalna, saj jo lahko uporabimo v vsej paleti jedi. V večini receptov lahko z njo nadomestite mleko, pogosto pa tudi vodo. Poskusite z njo zamesiti kruh ali testo za pico – obnese se celo bolje kot mleko ali voda, saj jo kvas preprosto obožuje. Sirotka je odlična v sadnih napitkih, pudingih in palačinkah, v njej lahko skuhate riž oziroma testenine ali pa z njo prelijete kosmiče za zajtrk. In ne nazadnje – odlično se obnese v domačem pecivu.

Mafini s sirotko in borovnicami Sestavine za 12 mafinov:

300 gramov moke 150 gramov sladkorja zavitek pecilnega praška ščepec soli nastrgana lupinica ene limone 2 jajci 2 decilitra sirotke 1 deciliter olja 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta 200 gramov svežih ali zamrznjenih borovnic

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač za mafine namastite oziroma obložite s papirčki za peko.

V eni posodi zmešajte mokre sestavine – jajci, sirotko, olje in vaniljev ekstrakt –, v drugi pa suhe sestavine – moko, sladkor, pecilni prašek, sol in nastrgano lupinico. V suhe sestavine primešajte borovnice in pazite, da jih ne pomečkate. Prilijte zmes mokrih sestavin in nekajkrat pomešajte, da se povežejo. Zmesi ne mešajte preveč, ker se lahko zgodi, da bodo mafini preveč kompaktni.

Testo razdelite v vdolbine pekača. Pecite okoli 25 minut – če ste uporabili zamrznjene borovnice, bo trajalo nekaj minut več. Preden mafine vzamete iz pekača, naj nekaj minut počivajo v njem.

Ne spreglejte