Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2017,
8.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Gwyneth Paltrow recept kuharska knjiga perutnina

Petek, 7. 4. 2017, 8.55

6 let, 7 mesecev

Recepti Gwyneth Paltrow vam lahko resno škodijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Gwyneth Paltrow | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Pazite, če kuhate po receptih igralke Gwyneth Paltrow, opozarjajo strokovnjaki, zaradi njenih napotkov se lahko namreč zastrupite s hrano.

Igralka Gwyneth Paltrow že kar slovi po svojih milo rečeno nenavadnih nasvetih za zdrav življenjski slog, od rigoroznih prehranskih smernic do bizarnih nasvetov za boljše vaginalno zdravje, kot sta čiščenje nožnice s paro in vstavljanje jajčastega kosa žada, ki bo okrepil stene nožnice in orgazme. Oba nasveta so zdravniki označili ne le za nesmiselna, ampak celo nevarna.

Zdaj je raziskovalni tim z univerze v Severni Karolini ugotovil, da so nevarni tudi nekateri recepti iz igralkinih kuharskih knjig, ki ju je izdala v letih 2013 in 2015.

Recepti, pri katerih tvegate zastrupitev s hrano

Recepte s piščancem, objavljene v knjigi My Father's Daughter, kritizirajo, ker v njih ni zapisana temperatura, ki bi jo meso pri toplotni obdelavi moralo doseči, da ne bi bilo več tveganja okužbe z bakterijo kampilobakter (najpogostejšo povzročiteljico zastrupitve s hrano) in s salmonelo.

V svoji prvi kuharski knjigi svetuje pranje perutninskega mesa, strokovnjaki pa pravijo, da tega raje ne počnite. | Foto: Getty Images V svoji prvi kuharski knjigi svetuje pranje perutninskega mesa, strokovnjaki pa pravijo, da tega raje ne počnite. Foto: Getty Images Zvezdnica sicer še zdaleč ni edina avtorica potencialno nevarnih receptov, so poudarili avtorji raziskave, ki so svoje izsledke objavili v publikaciji British Food Journal. Le šest odstotkov receptov v kuharskih knjigah, ki so jih preverjali, je vsebovalo zadovoljive napotke, kako se izogniti zastrupitvi s hrano. Pri tem ni šlo le za pomanjkanje informacij o primernih temperaturah, ampak tudi za druge neprimerne, celo škodljive postopke, na primer pranje perutnine.

Pranje surove perutnine ni priporočljivo

To je v svoji prvi kuharski knjigi It's All Good iz leta 2013 priporočala tudi Gwyneth Paltrow, strokovnjaki pa pranje surovega perutninskega mesa odsvetujejo. Drobne vodne kapljice, ki se pri tem ustvarijo, lahko namreč škodljive bakterije raznesejo po vsej kuhinji in povečajo možnost okužbe.

Kako torej v domači kuhinji ravnati s perutnino? Držite se navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Ne spreglejte