Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2015,
12.39

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vikend kosilo recept pust svinjina miške

Petek, 13. 2. 2015, 12.39

8 mesecev, 2 tedna

Pustna pojedina brez kislega zelja in krofov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

... a s suhimi svinjskimi rebri, kot jih je kuhala babica Nede Ukraden.

Prav je, da spoštujemo tradicijo, tudi kulinarično tradicijo. In ta veli, da mora biti pust sit, kar pomeni, da bomo še zadnjič jedli krepko zimsko hrano. Svinjsko kračo, kislo zelje, ocvrte sladice. Nato pa 40 dni samo ribe in zelenjavo, da se telo očisti in dobi zalet za pomlad.

Svinjska krača ali svinjska rebra so dandanes že skoraj grešna hrana. Prav tako kot svinjska mast, a vsaka gospodinja stare šole natančno ve, da svinjska mast jedem – od piškotov do praženega krompirja – doda tisti okrogel, topel priokus. Še svinjina je nekako označena za pogojno, češ to škodi srcu, bokom in trebuhu. To, da bi v domači pečici denimo za praznik spekli polovico odojka, je skoraj znanstvena fantastika. Čeprav se nam ob misli na lepo zapečeno kožo cedijo sline.

Zato lahko vsaj enkrat na leto, za pusta, opustimo vse sodobne prehranske nasvete in si privoščimo mastnega in debelega pujsa. V kombinaciji z zelenjavo, ki bo pospešila njegovo razgradnjo v našem želodcu.

Zimska zelenjava, ki jo je proslavila legendarna kuharska oddaja

 | Foto: Ni nujno, da je to kislo zelje, ki se sicer uporablja kot digestiv. Moje letošnje odkritje je raštika, temeljna zimska zelenjava obalnih krajev Hrvaške. Listnati ohrovt po naše je malo zanemarjena zelenjava, ki pa je v Dalmaciji in zaledju po tradiciji bolj ali manj edina sveža zelenjava, dostopna pozimi. Trda, a okusna, nekje med brstičnim ohrovtom in blitvo. Res odličen je pokuhan in pripravljen z olivnim oljem in limono kot solata.

Med guglanjem receptov pa sem naletela na recept Raštika po Imotsko, kot jo je leta 1987 v legendarni oddaji Male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov kuhala legendarna – tedaj še ne plastična – pevka Neda Ukraden skupaj s še bolj legendarnim kuharjem Stevom Karapandžo. Vsi, rojeni po letu 1980, sicer ne občutite veličine teh legend, a za vaše mame in očete so ta imena zakon.

Kakorkoli – Neda Ukraden je rojena v Imotskem in širnemu jugoslovanskemu občinstvu je tedaj razodela recept za listni ohrovt s svinjskimi rebri, kot jo je kuhala njena babica.

Nemudoma sem pohitela po svinjska rebra in skuhala to res odlično, malce starinsko enolončnico. Kot nalašč za pusta. Za posladek pa, da bi ostali v regiji, fritule oziroma ocvrte miške, a ne s sladkorjem, kot je v navadi, temveč prelite s šerbetom z medom.

Po tem kosilu bi si morali nadeti kurentovo opremo in odskakljati v pomlad.

Listni ohrovt Nede Ukraden

 | Foto: 70 dekagramov listnega ohrovta

25 dekagramov suhih svinjskih reber

40 dekagramov govedine za golaž

25 dekagramov krompirja

2 paradižnika

2 korenja

1 čebula

3 stroki česna

sol, poper

Svinjska rebra skuhajte v loncu vode. Namesto svinjskih reber lahko uporabite drugo suho meso, tudi celotno suho svinjsko kračo. Listni ohrovt narežite na dva centimetra široke rezance. Uporabite lahko tudi stebla. Na kratko ga pokuhajte v kipeči vodi, odcedite in nemudoma sperite z mrzlo vodo, da ohrani zeleno barvo. Na olju prepražite čebulo, nasekljan česen in narezano korenje. Dodajte na kose narezano govedino in olupljen in narezan paradižnik ter vse skupaj dušite. Ko se meso delno omehča, dodajte odcejen ohrovt, na kocke narezan krompir ter narezano suho meso. Dodajte malo vode – lahko vode, v kateri ste kuhali suho meso - in kuhajte, dokler se meso ne zmehča. Postrežete s kruhom.

Miške z medom

 | Foto: pol kilograma gladke bele moke

2 rumenjaka

20 gramov kvasa

50 gramov sladkorja

vaniljin sladkor

lupina ene limone

20 gramov masla

2 dl mleka

ščep soli

olje za cvrtje

Za preliv:

skodelica sladkorja

skodelica vode

pol skodelice meda

Polovico mlačnega mleka zmešajte z žlico sladkorja in kvasom ter počakajte, da se kvas razpusti in začne vzhajati. Medtem v skledo presejte moko, dodajte rumenjake, vaniljin sladkor, limonino lupino, mlačno mleko, sol in vlijte še kvas. V zmes lahko dodate tudi malo žganja, da se med cvrtjem vpije manj olja. Vse skupaj zmešajte s kuhalnico, da dobite gladko zmes in pustite vzhajati pol ure. Nato segrejte olje in v vroče olje z žlico vlagajte kose testa ter zlato rjavo ocvrite. Pečene miške polagajte na papirno brisačo, da se odcedijo. V kozici skuhajte vodo, sladkor in med, da dobite gost sirup. Miške stresite v posodo in jih prelijte z medenim sirupom. Postrežete jih lahko tople ali hladne.

Ne spreglejte