Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 10. 2015,
10.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept vikend kosilo puran buče kostanj

Petek, 30. 10. 2015, 10.24

6 let, 7 mesecev

Puranje krače, po krivici spregledan kos mesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jesenska idila: buče, kostanj in pečena puranja krača.

Takole je bilo: šjor Livio, pri katerem smo poleti rabutali jajčevce, je držal obljubo in nekega popoldneva, ko je traktor prvič vozila njegova vnukinja, veselo zaklical: "Gremo pobirat buče!" In smo šli. Na prikolico smo zmetali buče, ki bodo šle naravnost v svinjak, kjer se že redita dva pujsa za pršut in klobase. Kot obljubljeno smo si izbrali tri najlepše buče, da jih bomo izdolbli, nato pa je šjor Livio dejal: "Če hočete buče za kuhanje, vzemite tiste tam." In je pokazal na drugo stran njive: "Tiste so sosedine, slavonske, menda so zelo dobre." Vajeni rabutanja smo brž popokali še slavonsko turkinjo, kot ji rečejo, in jo ucvrli domov.

Peka celega purana je velik projekt, krača pa je ravno pravšnja Dan pozneje, ko so buče že ponosno krasile balkon, so imeli v diskontni trgovini v akciji puranje krače. Velikanske, seveda madžarske. Načeloma tam ne kupujem mesa, a puranje krače so tako redko v trgovinah, da me je tista prvinska mesna oblika, ki spominja na večerjo Kremenčkovih, zagrabila in me ni izpustila. Končala je v vozičku. Predvsem zato, ker imamo radi pečeno puranje meso, a ne bi vsak teden pekli gromozanskega celega purana. Krača pa je ravno prav velika za kosilo. Če je velika, nasiti tri, če je manjša, jih pač vzamete več.

Buča in puran sta bili sestavini, ki sta kar klicali po združitvi. Obe sta zaradi takih ali drugačnih večinoma uvoženih praznikov del jesenske kulinarike. Ker nam je ostalo še nekaj kostanja od kostanjevega piknika, ni šlo drugače, kot da smo imeli puranovo pojedino že precej pred božičem.

Puranje krače z bučo in kostanjem

puranja krača (če so manjše, potem dve ali tri) četrtina buče (lahko je hokaido, maslena ali katera druga vrsta jedilne oranžne buče) 250 g kostanja dva krompirja rdeča paprika maslo materina dušica sol nekaj vejic peteršilja

Najprej skuhamo kostanj in ga olupimo. Bučo olupimo in narežemo na kocke, prav tako krompir, ki ga pustimo v četrtinah. Papriko očistimo in jo razrežemo na četrtine. Puranje krače operemo, nasolimo in kožo previdno dvignemo z mesa. V žepe, ki nastanejo, vtremo materino dušico in vanje damo še košček masla. Pekač rahlo naoljimo, nanj damo kračo in jo najprej samo pečemo približno pol ure na temperaturi 180 stopinj Celzija. V pekač nato stresemo še krompir, buče, kostanj in papriko, posolimo ter vse skupaj pečemo še najmanj eno uro. Čas pečenja je odvisen od velikosti krače. Kračo med pečenjem še nekajkrat namažemo z maslom. Krače so pečene, ko je meso mehko in gre zlahka od kosti. Pečeno meso in zelenjavo, ki smo jo potresli z nasekljanim peteršiljem, postrežemo kar v pekaču.

Ne spreglejte