Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2016,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ocenili smo vino šampanjec

Petek, 26. 2. 2016, 15.03

8 let

Pozabite šampanjske "flavte", zdaj se mehurčki pijejo drugače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Šampanjec se ne pije več iz flavt, temveč iz širokih vinskih kozarcev.

Znana vinska revija Decanter je med vinskimi trendi, ki se bodo zgodili v letošnjem letu, omenila tudi to, da se šampanjec in druga peneča vina ne bodo več pila iz ozkih pokončnih kozarcev, imenovanih tudi flavte, temveč iz širših kozarcev za belo vino.

V flavtah šampanjec ne more razviti vsega svojega potenciala Ta trend naj bi podpirali tako pridelovalci šampanjca kot izdelovalci kozarcev. Maximilian Riedel, direktor verjetno najslavnejših vinskih steklarjev na svetu Riedel, je za spletno izdajo Decanterja dejal, da so šampanjske flavte zastarele. Tudi Jean-Baptiste Lécaillon, kletar šampanjske kleti Louis Roederer, je za isti portal dejal, da njihov šampanjec potrebuje drugačen kozarec, ne flavte, zato ga pogosto strežejo v kozarcih za belo vino, saj le tako lahko pokaže ves potencial. Razvili pa so celo svoj kozarec, imenovan tulipan, ki je sicer tudi visok, a precej širši kot flavta.

Dilema o šampanjskih kozarcih je v zraku že nekaj let. Ozki in visoki kozarci so atraktivni, saj se lepo vidijo mehurčki, a v njih aroma najboljših šampanjcev naj ne bi prišla do izraza. In ravno zato naj bi se trend serviranja šampanjca v kozarcih za belo vino, ki ga šampanjske hiše uporabljajo že leta, letos preselil tudi v širšo vinsko srenjo. Za to naj bi poskrbeli sommelierji v najboljših restavracijah, ki bi gostom najboljše šampanjce ponujali v drugačnih kozarcih. Široki kozarci naj bi omogočali, da se zaradi večje površine naenkrat razpoči več mehurčkov, kar poudari aromo.

Vsaka ima svoj kozarec Največje šampanjske hiše, kot sta Moët & Chandon in Krug, na primer prav z Riedlom raziskujejo, kako izdelati nov šampanjski kozarec. Pri Krugu so recimo ponosni na svoj kozarec Joseph, ki po njihovem mnenju še posebej poudarja specifiko njihovih šampanjcev. Pri Veuve Clicquot so si zamislili kozarec, ki je kombinacija flavte in kozarca za rdeče vino. Trenutno je verjetno najbolj trendovski kozarec za šampanjec Grand Champagne 45 iz kolekcije Jamesse Prestige, ki ga je za steklarno Lehmann ustvaril francoski sommelier Philippe Jamesse. Konkurenco pa mu dela Riedlov kozarec Veritas Champagne. Zadnjega priporočajo za vse vrste penečih vin.

Moda šampanjskega kozarca se je v zgodovini že večkrat menjala. Konec koncev so bile še pred nekaj desetletji v modi široke šampanjske kupe, iz katerih sta mehurčke srkala Daisy in Veliki Gatsby.

Pol Roger Brut Vintage 2006

Pol Roger, eno najbolj zvenečih imen med šampanjci, je še vedno v družinski lasti, klet pa zdaj vodi že peta generacija. Leta 1951 so se preselili iz rodnega kraja Pola Rogerja Aya v Epernay, kjer imajo v lasti 87 hektarjev vinogradov. Vinskemu trgu ponujajo šest različnih šampanjcev, slovijo pa predvsem po fini in čvrsti peni iz drobnih mehurčkov, ki je posledica idealnih pogojev za sekundarno fermentacijo, saj je najnižja točka kleti kar 33 metrov pod zemljo.

Pol Roger Brut Vintage 2006 je narejen iz tradicionalne hišne zvrsti, 60 odstotkov modrega pinota in 40 odstotkov chardonnayja. Grozdje trgajo v 20 premier cru in grand cru vinogradih v Montagne de Remis, v Grand Vallee de la Marne in v Cote des Blancs. Klet proizvaja le najboljše letnike, in prav 2006 je bil eden boljših.

Šampanjec ima slamnato rumeno barvo in zelo kompleksne zaznave na nosu. Zaznamo tako mineralne note kot tudi arome belega cvetja, kutine in popečen kruh. V ustih deluje zelo harmonično, polno, z izjemno svežino in finimi mehurčki. Okuse lešnika, mandljev, medu in citrusov lepo zaokrožijo izjemna svežina, kremasta struktura in eleganca. Ima tako zelo dolg pookus, da si z vsakim požirkom želiš še.

Ne iščite razloga, priložnosti oziroma jedi, h kateri bi ga odprli. Je preprosto tako dober, da je primeren za vsak trenutek.

Sorta: zvrst modrega pinota in chardonnayja Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 59,90 evra, evino.si

Ocena: 10

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte