Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
11.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vino modra frankinja Sevnica

Četrtek, 10. 9. 2015, 11.12

6 let, 7 mesecev

Posavci priporočajo: pijte rdeče, a modro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sevnici ta konec tedna prirejajo tradicionalni festival v čast modri frankinji, vinu, na katerega v Posavju še posebej stavijo.

Kozarec rdečega za zdravje, radi pribijejo ljubitelji vina. Oziroma še bolje, kozarec modre. Modra frankinja namreč slovi kot vino, ki med vsemi vrstami vsebuje največ antioksidanta resveratrola, blagodejne snovi, ki znižuje splošno stopnjo holesterola, varuje krvožilni sistem in preprečuje rakava obolenja.

Ta krasni resveratrol vsebujejo tudi druga rdeča vina, v sledovih celo bela, a prav modro frankinjo strokovna javnost postavlja na prvo mesto. V družbi, ki pazi na svoje zdravje, obenem pa se rada poveseli ob kozarcu rujnega, je torej modra frankinja tista, ki bi lahko oziroma bi kar morala postati megauspešnica.

Bo v Sloveniji dosegla slavo, ki si jo zasluži? A medtem ko so recimo avstrijski vinarji, predvsem tisti z Gradiščanskega, s svojimi modrimi frankinjami že dosegli odličen sloves in temu primerne visoke cene steklenic, je v Sloveniji modra frankinja še vedno podcenjena. Tudi zato, ker je bila dolgo le sestavni del cvička, rdečega bizeljčana in metliške črnine, medtem ko je kot sortno vino nismo poznali. Res pa je, da je v zadnjih letih na trgu vse več izjemnih modrih frankinj tako iz Štajerske kot Dolenjske, Bele krajine in seveda Posavja, kjer so prepričani, da je to njihova najbolj kakovostna rdeča sorta oziroma vrsta vina.

Letos že peti festival modre frankinje Zato Posavci že nekaj let s projektom Pijem modro ozaveščajo tako vinarje kot javnost o kakovostih tega zapostavljenega vina in si prizadevajo postati osrednja dežela modre frankinje. Del projekta je tudi festival modre frankinje, ki ga letos prirejajo že petič zapovrstjo.

Festival bo tudi letos na sevniškem gradu. Uvod vanj bo petkov kulinarični večer Lokalno je modro, na katerem bo gostilna Repovž v sodelovanju s sevniškimi Grajskimi mesninami pripravila posavsko pojedino, ki jo bodo spremljale najboljše letošnje festivalske modre frankinje. Sam festival se bo zgodil v soboto popoldne, ko se bodo na sevniškem gradu predstavili pridelovalci najboljših modrih frankinj z vseh vinorodnih območij, kjer to vino pridelujejo, za okusno podlago pa bosta ob gostilni Repovž poskrbela še gostišče Dolinšek in Borut Jovan iz Galerije okusov.

Utrinki z lanskega festivala:

Navdušenci nad modro frankinjo, tudi tisti, ki jih bo očarala šele ta konec tedna v Sevnici, pa si bodo lahko obzorja dodatno razširili še dva tedna pozneje. Najvišje ocenjene frankinje s festivala bodo namreč 25. septembra gostovale v ljubljanskem hotelu Union.

Ne spreglejte