Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

piknik

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 15.41

8 let

Piknik niso le čevapčiči ... Zdravi recepti za druženje na prostem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zbranimi recepti želimo pokazati, da pečene mesnine z žara in kruh z ajvarjem niso edina okusna sestavina druženja na pikniku v naravi.

K dobrotam z žara se prileže nekaj hladnega, zato na piknikih ne manjkajo solate. Klasičnim piknik solatam, kakršne so šobska, paradižnikova s čebulo in krompirjeva, smo dodali nekaj zanimivih, okusnih in nasitnih različic. Hladne solate Hladne solate se še posebej priležejo ob vročih dneh, kombiniramo pa lahko zelenjavo z različnimi dodatki. To so lahko prosena kaša, ajdova kaša, kuskus, bulgar, riž (priporočamo rjavega) ali testenine (izberite bolj zdrave polnozrnate). Pazimo le, da jih ne kisamo doma, ampak šele na pikniku, sicer se zelenjava preveč zmehča, solata pa izgubi na hrustljavosti.

Solata s proseno kašo

~ 4 skodelice prosene kaše ~ srednje velika rdeča čebula ~ po ena rdeča, zelena in rumena paprika ~ 10 češnjevih paradižnikov ~ ena bučka, narezana na kocke in popečena ~ veliko korenje, naribano na kolesca ~ olivno olje, sol in poper ~ kis (solato okisamo tik preden jo postrežemo)

Proseno kašo skuhamo v vreli vodi. Medtem ko se kaša kuha, pripravimo zelenjavo. Čebulo nasekljamo, papriko narežemo na koščke, paradižnike pa na četrtine. Bučko popečemo na žaru ali v ponvi, korenje pa naribamo na kolesa. Ko je kaša kuhana, jo odcedimo v cedilu in ohladimo pod curkom mrzle vode. Ko se odvečna voda odcedi, v skledi zmešamo vse sestavine, začinimo po okusu in shranimo v posodi s pokrovom. Kis dodamo tik pred postrežbo, da zelenjava ostane hrustljava.

Kuskus s popečeno zelenjavo

~ 4 skodelice kuskusa ~ jajčevec ~ dve srednje veliki bučki ~ rdeča in rumena paprika ~ četrt kilograma šampinjonov ~ trije stroki česna ~ pet suhih vloženih paradižnikov ~ ena čebula ~ sol, poper ~ mešanica posušenih provansalskih zelišč ~ oljčno olje za praženje zelenjave in olje suhih vloženih paradižnikov za preliv

Kuskus skuhamo po navodilih na zavitku. Medtem popečemo zelenjavo. Na segretem olju prepražimo nasekljana česen in čebulo, dodamo nakockano papriko, nato nalistane šampinjone, na koncu pa še bučke in jajčevec, narezane na kocke. Še v ponvi solimo, popramo in začinimo s provansalskimi zelišči.

Skuhan kuskus popolnoma ohladimo, prav tako zelenjavo. Medtem na manjše koščke narežemo posušen paradižnik. Vse sestavine zmešamo v skledi, dodatno začinimo po okusu in prelijemo z nekaj žlicami olja, v katerem so bili vloženi paradižniki.

Zeljna solata z oreščki in jogurtom

~ pol glave mladega zelenega zelja ~ pol glave rdečega zelja ~ trije korenčki ~ tri pesti orehovih jedrc (lahko tudi mandljev) ~ lonček navadnega jogurta ~ sol, poper in žlička mlete kumine

Zelje narežemo na drobne trakove. Lahko si pomagamo z ribežnom ali multipraktikom. Korenje prav tako drobno naribamo. Orehe prepražimo v ponvi, da zadišijo. Zelje in korenje zmešamo z jogurtom, solimo in popramo ter dodamo še žličko mlete kumine. Čisto na koncu solato posujemo z orehi.

Zvitki in tortilje Različni zvitki so še ena izvrstna in praktična oblika priprave hrane za piknik. Pripravimo lahko različne tortilje, spomladanske zvitke, odlična pa je tudi ideja, da doma pripravite samo sestavine, ki si jih nato na pikniku vsak nadeva sam in tako sestavi zvitek po svojem okusu. Na žaru lahko hrustljavo zapečemo tudi tortilje.

Zelenjavna klasika (s piščancem)

~ pšenične ali polnozrnate tortilje ~ koruza iz pločevinke ~ rdeča paprika ~ kumara ~ popečena bučka ~ paradižnik ~ ledenka ~ zelje ~ nariban sir Za preliv pa: ~ navadni jogurt ~ rdeča paprika ~ malo kajenskega popra ~ sol

Zelenjavo narežemo na majhne kose ali trakove. Posebej zmešamo preliv. Na popečeno tortiljo najprej položimo list ledenke, nato pa čez razporedimo mešano zelenjavo. Dodamo nekaj žličk preliva, posujemo s sirom in tesno zvijemo. Za različico s piščancem popečemo nekaj na koščke narezanih piščančjih prsi in dodamo k zelenjavi.

Zvitki s feto

~ tortilje ~ sir feta ~ kumara ~ janež ~ paradižnik ~ jajčevec ~ čebula ~ oljčno olje, sol in poper

Tortilje premažemo z oljem in popečemo. V pekaču popečemo na kocke narezan jajčevec, lahko pa tudi paradižnik. Preostalo zelenjavo narežemo na trakove. Tortilje nadevamo z zelenjavo, čez nadrobimo feto in začinimo s soljo, poprom in oljem. Tesno zvijemo in postrežemo.

Ne spreglejte