SiolNET. Trendi Kulinarika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peneči koktajli: od običajne mimoze do takšnega za 6000 evrov po kozarcu

0

termometer

Bellini, mimoza in kir royale so zvezde vsake silvestrske zabave, koktajli s penečimi vini pa se ne končajo pri običajnem mešanju s sadnimi sokovi in likerji.

Šampanjec je neločljivo povezan z dvema imenoma: Jamesom Bondom in Silvestrom. Povezavo s prvim smo že obdelali, zdaj nam ostane še Silvester, ki ga bomo slavili v kratkem, in na vsaki zabavi bo vsaj ena steklenica šampanjca ali penečega vina.

Najbolj preprosto je, da jo teatralno odpremo in vsakemu gostu natočimo deciliter. Toda prava šampanjska niša so koktajli. Nekateri med njimi so tako legendarni kot najbolj slavne znamke šampanjcev. Zakaj ne bi torej letos ob silvestrskem slavju srkali katerega od njih?

Klasike: french 57, kir royale, bellini in mimoza Sicer lahko eksperimentiramo, a bolje je, da ostanemo pri klasiki. Obstajajo štirje šampanjski koktajli, ki jih mora poznati vsak vinoljubec. French 75 so iznašli leta 1915 v Parizu, v baru, imenovanem New York. Šampanjec je v tem primeru zmešan z džinom, limoninim sokom in sladkorjem.

Drugi, še bolj slaven klasičen šampanjski koktajl, je kir royale, prav tako francoski, v katerem šampanjec zmešajo z ribezovim likerjem.

V naši soseščini, v Benetkah, je nastal bellini, sladek koktajl s penečim vinom – če smo natančni, s proseccom – in pirejem belih breskev. Četrti del klasike je mimoza, ki velja za zdravilo proti mačku, v resnici pa ni nič drugega kot kombinacija šampanjca (ali katerega drugega penečega vina) in svežega pomarančnega soka.

Za najdražje šampanjske koktajle bo treba na Maldive Če se vam noben od teh koktajlov ne zdi dovolj prefinjen za novoletno zabavo, si lahko omislite kakšnega od najdražjih šampanjskih koktajlov na svetu, ki jih strežejo na zasebnem maldivskem otoku Avi. Najcenejši stane 1138 evrov za kozarček.

V njih je vse, od Bollingerja do Dom Perignona najboljših letnikov z dodatki, denimo najboljših armagnacov. Vsak od koktajlov slavi zgodovinski dogodek, recimo pristanek na luni ali finale svetovnega prvenstva v nogometu leta 1934. Najdražji med njimi je Lucky & Al in slavi čas ameriške prohibicije, v njem pa so zmešani arhivski armagnac, konjak Guy Lheraud letnik 1930 in šampanjec Salon letnik 1988. Cena? 6043 evrov za kozarec.

Pa na zdravje in srečno novo leto!

Krug Brut 2000

Ena najbolj odmevnih šampanjskih hiš Krug je bila ustanovljena leta 1843, ko je Johann-Joseph Krug, veliki vizionar in entuziast, imel eno samo vizijo ter seveda talent, da ustvari šampanjec, ki bo popolnoma drugačen od drugih. Želja, da ne glede na vse vsako leto pridela enako kakovosten šampanjec, še vedno velja, čeprav je hiša Krug zdaj v lasti svetovnega konglomerata LVMH. Vsako leto znova želijo na podlagi okusa in spomina ustvariti ta najbolj zapleten šampanjec. Najpogosteje je na voljo Grande Cuvée, arhetip Krugovih šampanjcev, katerega cena se giblje od 100 do 200 evrov, Krug Clos du Mesnil in Krug Collection staneta v povprečju 800 evrov, najbolj prestižen Krug Clos d'Ambonnay iz majhnega vinograda samostana Ambonnay pa okoli dva tisoč evrov.

Krug je danes sinonim konstantne kakovosti, kar je prava redkost. Ko ga pijete, delite vso predanost, strast in izkušnje prednikov, ki so ga ustvarjali. Krug je vsakič znova, ko ga pokusite, odkritje.

Vino je globoko zlate barve s finimi, živahnimi mehurčki. Ima zelo pestre arome po začimbah, zrelem sadju, češnjah, figah in suhem sadju. Pestrost arom nakazuje na veličino tega šampanjca, ki pa nas tudi v ustih navduši s svojo širino. Okuse lešnika, mandljev, medu in breskve lepo zaokrožijo izjemna svežina, kremasta struktura in eleganca. Kar je najpomembneje, je še vedno zelo živahen.

Je eden tistih šampanjcev, ki si jih večina privošči le nekajkrat v življenju ob najpomembnejših dogodkih, in je tisti šampanjec, ki se v klubih prodaja z ognjemetom. A vedno z istim namenom, za popoln užitek.

Krug Grande Cuvée je Krugov večen stilistični simbol, drzen šampanjec, ki vztrajno ohranja ravnotežje med bogastvom in močjo, svežino in delikatnostjo.

Sorta: zvrst sort chardonnay, modri pinot in pinot meunier Stopnja alkohola: 12,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 210 evrov, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin