Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2015,
14.34

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept vikend kosilo jabolka cvrtje sladica češplje slive

Petek, 25. 9. 2015, 14.34

5 mesecev, 1 teden

Obtolčena in piškava jabolka so kot nalašč za to pozabljeno sladico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Naj bo prvi pozdrav jeseni sladek - pripravite ocvrta jabolka, prelita s slastno gosto češpljevo omako.

Bilo je kot v učbeniku – 23. septembra je prišla jesen. Zjutraj je bilo še soparno, skorajda bi se še kopali, nato je zapihal jugo in prinesel oblake. Tam nekje ob štirih se je usul dež in to je bil konec poletja. Četudi bo še toplo, bo od zdaj nebo hrustljavo modro in spremenil se bo vonj gozda.

Z jesenjo pride konkretnejša hrana Bilo je res temačno. Kaj naj stori človek, da se spopade z jesenjo? Saj ne, da bi se je prav branila. Je lepa, topla, hranljiva in umirjena. A s prihodom jeseni se je treba odreči tudi sočivju in na mojo veliko žalost paradižniku. Genom nam veli, da moramo pojesti kaj bolj konkretnega, da se kot medvedi pripravimo na zimo. Prav tisto popoldne so mi zadišala ocvrta jabolka.

Zakaj smo pozabili na ocvrta jabolka? Ne vem, kako to, da je ta preprosta in tako slovenska sladica odšla v pozabo. Morebiti zato, ker je cvrtje zdaj izobčen način priprave hrane. Ali pa zato, ker ni tako eksotična kot ocvrte banane v kitajskih restavracijah, pa čeprav gre za isti princip, vse drugo so le nianse, kot bi zapel Đorđe Balašević.

Odlična priložnost, da uporabite tista bolj neugledna jabolka Skratka, v košari je bilo še nekaj jabolk druge klase, kot bi rekel moj oče, ki je letos zadovoljen z letino enega in edinega drevesa ajdareda na vrtu. Druga klasa pomeni, da so potolčena, pikasta, morebiti črviva, nikakor ne za ozimnico, temveč za zavitke in kompote. In za ocvrta jabolka. Ker se je po hladilniku valjala še skledica malih sosedovih češpelj, je padla ideja: ocvrta jabolka s češpljevo omako. No, bolj marmeladno omako, s kančkom orehovca letnik 2015.

Ko so bila jabolka spečena in češplje skuhane, je zunaj že močno lilo. Tudi ohladilo se je. Na jabolka smo si dodali še malo sladoleda, ki je ostal v zamrzovalniku in je kot nekakšen pozdrav poletju spolzel po topli sladici. S toplino v želodčkih smo kot mački zapredli: pozdravljena, jesen!

Ocvrta jabolka s češpljevo omako

3 jabolka 2 dl mleka 1 jajce ščep soli ščep cimeta 200 gramov sladkorja 200 gramov moke olje za cvrtje

za omako: pol kilograma češpelj ali sliv skodelica sladkorja pol šilca orehovca (ali ruma) pol skodelice vode

Najprej skuhajte omako. Češplje razkoščičite in narežite na manjše koščke. Dajte jih v kozico, dodajte sladkor, orehovec in toliko vode, da so prekrite. Kuhajte na majhnem ognju približno pol ure, da se češplje zmehčajo, omaka pa zgosti. Če vam omaka ostane, jo zlijte v kozarec in pustite, da se ohladi in strdi. Nastala bo češpljeva marmelada, ki jo lahko v hladilniku hranite kakšen teden.

Medtem ko se kuhajo češplje, pripravite testo, ki naj bo malo bolj gosto kot testo za palačinke. Zmešajte mleko, jajca, sladkor, posolite, dodajte cimet, nato pa med mešanjem počasi dodajajte moko. Testo pustite počivati vsaj deset minut. Jabolka olupite, odstranite jim peške in jih narežite na centimeter debele kolute. Najbolje je, da jih lupite in režete sproti, da ne porjavijo. Olje močno segrejte, jabolka pomočite v testo in na vsaki strani ocvrite toliko, da rahlo porjavijo. Polagajte jih na papirnato brisačo.

Jabolka postrezite topla, prelita s češpljevo omako. Dodate lahko tudi smetano ali sladoled.

Ne spreglejte