Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2018,
14.41

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kava ritual

Petek, 1. 6. 2018, 14.41

5 let, 10 mesecev

Obredi pitja kave: od turške do soljene, z dodatkom medu in masla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
kava | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Za kavo pravijo, da je objem v skodelici. Po svetovnih ritualih, ki jih budi in ohranja ta črna opojna tekočina, pregovor niti ni daleč od resnice. Zjutraj, popoldne ali zvečer, v službi ali s prijatelji, z mlekom ali brez, turška ali ekspreso. Kadarkoli in karkšnakoli. Pitje kave ni zgolj človeška navada, marveč tudi obred, ki se po različnih koncih sveta razlikuje. Medtem ko smo Slovenci privrženci turške kave, jo drugje celo začinjajo, jo solijo, ji dodajajo med in jo cedijo skozi nogavico.

Slovenija

Med Slovenci je turška kava zelo priljubljena, le da so v primerjavi s Turki razlike v njeni pripravi. Namesto v hladno vodo jo dodamo v vrelo vodo in počakamo, da kavna mešanica zavre zgolj enkrat, takrat jo namreč odstavimo in je primerna za pitje.

  kava | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Turčija

Turki kavo pripravljajo v džezvi, za pripravo pa morajo biti kavna zrna zmleta veliko bolj drobno kot pri drugih kavah po svetu. Turki zmleto kavo nato dajo v mrzlo vodo, v kateri mora kavna mešanica zavreti kar trikrat.
Trendi Odziv na kofein se pri fantih in dekletih razlikuje
Španija

V Španiji je zelo priljubljena kava v plasteh, ki je tudi slajša kot druge vrste kav. Španci pri pripravi na dnu skodelice dajo žlico medu, nanj pa prilijejo ekspreso. Na koncu prilijejo še toplo mleko in vse skupaj posujejo z veliko količino cimeta. Španska priprava kave tako spada med tiste najslajše.

  kava mleko latte art | Foto:

Etiopija

V Etiopiji je priprava kave zelo cenjena, saj verjamejo, da je to napitek bogov in si zasluži poseben obred. Kavo slavijo kot napitek bogov in temu primerno tudi njeno pripravo. Zmleto kavo prelijejo z vodo in zavrejo. Ko jo odstavijo, jo še precedijo skozi cedilo in ji dodajo sol ter maslo, kar naj bi izboljšalo okus. Običajno vsak Etiopijec popije vsaj tri skodelice kave na dan.  
kava
Novice Zaradi posledic kofeina so otroci po porodu prekomerno težki
Brazilija

Priprava kave v Braziliji je v več ločenih postopkih, Brazilci pa prisegajo na zelo sladko in močno koncentrirano kavo, postreženo v majhnih skodelicah. V prvem postopku v posebni ponvi segrejejo sladkor in vodo, kamor nato primešajo še zmleto kavo. Končan kavni napitek nato precedijo skozi posebno nogavico.

  Kava, kavna zrna | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Savdska Arabija

V Savdski Arabiji je ritual pitja kave tudi posebna začimba. Po navadi vreli kavi dodajo tudi dišave, med katerimi prevladuje kardamom, ki velja za eno izmed najbolj aromatičnih in najdražjih začimb na svetu.
Trendi Nova odkritja o kofeinu presenetila
Ne spreglejte