Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 9. 2014,
13.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kava kofein

Sobota, 6. 9. 2014, 13.43

7 let, 12 mesecev

Nova odkritja o kofeinu presenetila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskovalci so odkrili, da je tisto, kar imamo radi v kavi, kofein, genetski trik, ki ni povezan s kofeinom v čokoladi ali čaju.

Vsako sekundo ljudje po vsem svetu spijejo več kot 26 tisoč skodelic kave. Nekaterim je všeč okus, a večina pije kavo predvsem zaradi kofeina, ki izboljša razpoloženje. Kofein je najpogostejša psihoaktivna substanca na svetu, je droga, ki ni produkt podzemeljskega kemijskega laboratorija, ampak je rezultat milijon let evolucije rastlin. Žal pa raziskovalci še vedno ne vedo veliko o tem, kako je to rastlinam uspelo narediti.

Po zadnji raziskavi jim je uspelo priti korak bližje razjasnitvi. Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Science, osvetljuje, kako so rastline razvile kofein za način nadzora za vedenje živali in seveda posredno tudi nas. Victor Albert in še 60 njegovih kolegov s celotnega sveta, ki so analizirali DNK kave, so odkrili tudi to, da kofein v kavi, zaradi česar jo imamo radi, nima nobene povezave s kofeinom v čokoladi ali čaju.

"To je naključje, ki je bilo zamrznjeno enkrat v preteklosti, zelo verjetno pod vplivom naravne selekcije," pravi evolucijski biolog Victor Albert z Univerze Buffalo.

Razložil je tudi, da so raziskovalci odkrili, da se je kofein različno razvijal v kavi, čaju in čokoladi zaradi različnih genov v različnih rastlinah, ki rastejo na različnih območjih.

Ampak ko je kava mutirala tako dolgo, da je vsebovala kofein – ne samo v zrnju, tudi v listih –, se je izkazalo, da je to dobra stvar za njo samo. Škodljivci ne žvečijo kavnih listov, ker jim ni všeč kofein, vendar pa je ta všeč opraševalcem, čebelam.

"In prav to me zbudi vsako jutro," pravi Albert. "Ne bi mogel storiti vso to čudovito delo o kavi, če bi to bilo zgolj zaradi kave kot takšne."

Rastlinski genomik Jeff Dangl z univerze Severna Karolina, ki ni bil del študije, pa ugotavlja, "da naravna selekcija pomaga kavi odvračati insekte". Vendar dodaja: "Na žalost je kava zdaj pod epidemičnim napadom bolezni, ki jih ne moti kofein, zato moramo vsi genetiki in genomiki najti rešitev, da jo bomo rešili."

Ne spreglejte