Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 12. 2014,
12.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vino ocenili smo šampanjec koktajl

Sreda, 24. 12. 2014, 12.21

7 let, 12 mesecev

Novoletni trend: koktajli z mehurčki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne le poleti, tudi v času novoletnih zabav so priljubljeni koktajli s penečim vinom.

Poleti je postalo moderno, da se popoldne v senci terase srka koktajle s penečim vinom. Letos, na primer, je bil zmagovalec hugo. Manj v navadi pa je, da se mešanice s penečim vinom postreže na novoletni zabavi. Nekako še vedno tradicionalno velja, da je peneče vino na silvestrovo rezervirano za polnoč.

Ampak zakaj ne bi ravno letos prekinili tradicije? Seveda je tu vedno vprašanje, zakaj bi peneče vino, ki je samo po sebi v užitek, mešali s čim drugim. Odgovor je preprost: zakaj pa ne. In še: zato, ker so koktajli s penečim vinom lahko še bolj glamurozni kot peneče vino samo.

Pri tem velja opomniti, da v koktajle nikar ne mešajte cenenih penečih vin. Tako kot sami po sebi bodo tudi v koktajlu še vedno ceneni. Seveda ni treba mešati najboljših šampanjcev, srednji rang bo popolnoma zadostil potrebam. Prav tako ni treba ostati pri šampanjcih, lahko posežete tudi po proseccu ali cavi. Vedno pa izberite suho peneče vino, ker se tako lažje zmeša ravno prav sladek koktajl.

Kajti prav to je tudi eden od ugovorov nasprotnikov koktajlov s penečim vinom, češ da so presladki. Kar tudi ne drži povsem. Klasični koktajl Mimosa, na primer, ni prav nič sladek, saj je to kombinacija svežega pomarančnega soka in penečega vina. Podobno je z drugo klasiko French 75, kombinacijo limoninega soka, gina in penečega vina. Med bolj priljubljenimi je tudi koktajl s camparijem, ki je podoben aperolu in je odličen aperitiv. Prav tako je lahko aperitiv tudi mojito s penečim vinom, ki ga naredite tako kot navaden mojito, le da ga ne dokončate s sodavico, temveč penečim vinom. Za zimsko razpoloženje pa je priljubljen barbotage, pri katerem s penečim vinom zmešamo konjak in Grand Marnier.

Salon Blanc de Blancs 2002

Redki so letniki Salonov, le 37 so jih napolnili v preteklem stoletju. Salon namreč polnijo le takrat, ko je v Šampanji izjemna letina. Letnik 2002 je tako šele 38. Salon po vrsti, ki je v prodaji. V kleteh Salona starajo še letnike od 2004 do 2008.

Tudi ob teh izjemnih letnikih napolnijo le okoli 60 tisoč steklenic. Za primerjavo: to je le okoli odstotek celotne letne produkcije Dom Perignona. Že to nam pove, kako izjemen in drugačen je Salon, če ga boste imeli možnost poskusiti, pa mislim, da bo, tako kot je večini vinskih ocenjevalcev, tudi vam postal številka ena med šampanjci.

Ena sorta grozdja, ena lega, en letnik – Salon Le Mesnil (prvi letnik je 1905) je "ustvaril" Aime Salon, ki je bil strasten mož in zagrizen perfekcionist. Njegova ideja je bila ustvariti mojstrovino, polno elegance in uravnoteženosti, eksploziven šampanjec, poln zapeljivih arom in karakterja. Nastal je Salon Le Mesnil. Tak je tudi letnik 2002, morda še celo malo izstopa, saj vsi govorijo le o tem, kako izjemen je ter da že dolgo ni bilo in še dolgo ne bo takega. Salon Le Mesnil 2002 je kot svilen dotik. Po vonju je kompleksen, a vseeno lepo uglajen, mikaven in vabljiv. Mineralnost je lepo zaokrožena z notami belih cvetov, akacije in gloga. Ta mineralnost poudarja aromo kruhove skorje, ki je značilna za prave penine in šampanjce, zelenih jabolk in lešnikov. V ustih so arome čiste in uravnotežene. Težko ga je opredeliti, ker je v njem veliko nasprotujočih si elementov združenih v harmonijo. Je svilnato mehak, obstojen, poln in privlačen.

Sorta: chardonnay Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 380 evrov, evino.si

Ocena: 10

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte