SiolNET. Trendi Kulinarika
Vsebino omogoča ALPE-PANON D.O.O.

Foto: Shutterstock in arhiv McDonald’s Slovenija

  • Messenger
  • Messenger

Nič več plastičnih slamic v McDonald'su

Vsebino omogoča ALPE-PANON D.O.O.

Foto: Shutterstock in arhiv McDonald’s Slovenija

V McDonald'su so zelo pozorni na to, iz česa je izdelana embalaža za njihove izdelke. Že več kot 90 odstotkov jo je izdelane iz papirja, kartona ali recikliranega materiala. Pri različnih papirnatih vrečkah so pozorni tudi na to, da je papir manj potiskan, ni lakiran ipd. Tudi odpadke sortirajo zelo pazljivo, do vsake slamice in papirčka natančno. Zdaj je na vrsti naslednji korak ...

Mcdonalds

Slamice iz papirja in pribor iz lesa

K svoji priljubljeni pijači ali šejku v McDonald'su ne boste več dobili plastične slamice, ampak papirnato. K solati ali sladoledu pa leseno žličko ali lesene vilice. Izkušnja bo nekoliko drugačna, a užitek v okusni osvežitvi bo morda zato še pristnejši.

Mcdonalds

Za čistejša morja in oceane

Plastika je postala za naš planet le težko obvladljiva nadloga. Zaradi malomarnega ravnanja tisoče ton plastičnih odpadkov dnevno konča v morjih in oceanih, kjer so pogosto usodni za morske živali, na koncu pa se v obliki mikroplastike vračajo na naše krožnike. Kar 70 odstotkov morskih odpadkov sestavljajo drobni plastični predmeti za enkratno rabo, kakršne zdaj v Evropski uniji umikamo iz uporabe.

Mcdonalds

Umik izdelkov iz plastike za enkratno uporabo

V letu 2021 začne v Evropski uniji veljati prepoved uporabe in prodaje več skupin izdelkov iz plastike za enkratno uporabo. Poslavljajo se plastične vatirane palčke, plastični pribor, krožniki, slamice in posode za hrano iz ekspandiranega polistirena, ki jih takoj po uporabi zavržemo. "V McDonald'su pozdravljamo takšno odločitev in verjamemo, da jo podpirajo tudi naši gostje," je povedal Denis Potočnik iz družbe Alpe-Panon d. o. o., lastnice McDonald'sove franšize v Sloveniji.

Ponekod pisali peticije

Ponekod po svetu, kjer je McDonald's že pred časom uvedel papirnate slamice, je bilo kar precej negodovanja med gosti. V Veliki Britaniji, na primer, je več deset tisoč uporabnikov podpisalo peticijo proti papirnatim slamicam, ker se te v pijači prehitro zmočijo in tako nastane iz njih papirnata kaša. A kljub temu je povsod prevladal večinski pozitivni odziv. In kakšen bo odziv uporabnikov pri nas?

Mcdonalds

Izboljšane papirnate slamice

"Pričakujemo, da bo v Sloveniji sprememba lepo sprejeta, saj je okoljska zavest med našimi gosti na razmeroma visoki ravni. Sicer pa uporabljamo zelo kakovostne papirnate slamice, ki se ne razmočijo tako hitro, kot so se prve," je še razložil Denis Potočnik.

Če se vam torej zgodi, da svojo papirnato slamico pustite v pijači predolgo, se ne jezite. Korist za okolje je bolj pomembna od takšne male nevšečnosti.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin