Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 9. 2018,
4.01

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

1

Natisni članek

Odprta kuhna top destinacije top 10

Torek, 11. 9. 2018, 4.01

5 let, 7 mesecev

Najboljša ulična hrana na svetu: med top 10 tudi Odprta kuhna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

1

Odprta kuhna | Foto Odprta kuhna

Foto: Odprta kuhna

V britanskem časopisu The Guardian so svoje bralce povprašali, kje jih je do zdaj najbolj navdušila ponudba ulične hrane, in med njihovimi predlogi izbrali deset najzanimivejših. V deseterico se je uvrstila tudi ljubljanska kulinarična tržnica Odprta kuhna.

Prehranjevanje pri uličnih stojnicah in kioskih ni več priljubljeno le zato, ker je poceni - ulična hrana je postala sinonim za hrano, ki naj bi odražala kulturo neke dežele in naroda. Pristna izkušnja za majhen denar torej.

Britanski časopis The Guardian je pred kratkim objavil izbor desetih najboljših destinacij v tej kategoriji, izbrali so jih iz predlogov svojih bralcev. Za zmagovalno oziroma najzanimivejšo ulično hrano so izbrali "smrdljivi tofu" v Jingtongu na severu Tajvana. Gre za fermentiran tofu, ki ga narežejo na rezine, ocvrejo in postrežejo s sojino omako, kislim zeljem in korenjem.

Ocvrt "smrdljivi tofu" | Foto: Thinkstock Ocvrt "smrdljivi tofu" Foto: Thinkstock

Odprta kuhna med najboljšimi uličnimi kulinaričnimi izkušnjami na svetu

Med preostalimi bolj ali manj eksotičnimi možnostmi prehranjevanja na ulici pa se je znašla tudi Odprta kuhna, kulinarična tržnica na ljubljanskem Pogačarjevem trgu. "Lokalni pridelovalci in gostinci na stojnicah predstavljajo najboljše slovenske jedi," so zapisali v Guardianu in kot specialitete izpostavili njoke s plesnivim sirom ter torto z jagodami in smetano.

No, ja, ti dve specialiteti morda nista ravno slovenski, pa tudi veliko preostale ponudbe na Odprti kuhni je prej mednarodne kot domače, drži pa, da je dogodek zelo trajnostno naravnan, da promovirajo odgovorno ravnanje z embalažo in skušajo kar se da zmanjšati količine zavržene hrane.

Odprta kuhna | Foto: Matija Lepoša Foto: Matija Lepoša

Trendi Slovenka in Izraelec, ki sta zakuhala Odprto kuhno
Tina Pirnat
Trendi Namešali smo najbolj priljubljene gin tonice z Odprte kuhne #video #foto

Pa preostale ulične kulinarične izkušnje, ki so se uvrstile med najboljših deset? Med evropskimi je na primer socca, palačinka iz čičerikine moke, ki jo je mogoče poskusiti v Nici na Azurni obali, sicer pa takšno jed poznajo tudi v Liguriji. Izpostavili so tudi langosi cu branza, madžarskemu (in prekmurskemu) langašu podobno ocvrto testo, polnjeno z mladim sirom, ki ga cvrejo ob vhodu v rudnik soli v Turdi v Romuniji.

Močno je zastopana tudi Azija, bralcem Guardiana je v spominu ostala svinjina iz voka z rižem, kot jo pripravljajo v središču Bangkoka, pa tudi sladka marinirana svinjina z rižem v kamboškem mestu Battambang in momo, za nepalsko prestolnico Katmandu značilen cmok, polnjen z zelenjavo, piščančjim ali bivoljim mesom in kuhan na pari.

Južno Ameriko zastopajo klasike, kot so tacos, burritos in ceviche, ki jih je treba jesti na obali Jukatana v Tulumu, in empanade v mestecu San Pedro v čilski puščavi Atacama. Deseterico končuje uzbekistanska jed palov (znana tudi kot pilav), riž z zelenjavo in mesom, ki še posebej tekne zaradi neizmerne gostoljubnosti Uzbekistancev.

Preberite še:

čevapi
Trendi Izbrali 500 najboljših jedi na svetu, med njimi tudi čevapčiči in pleskavica
Ne spreglejte