SiolNET. Trendi Kulinarika
3,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najboljša restavracija na svetu je v ZDA

3,93

termometer

Eleven Madison Park

V Avstraliji so razglasili letos že petnajsti izbor najboljših restavracij na svetu, na vrh se je zavihtela newyorška Eleven Madison Park. Ob tem so na prireditvi podelili tudi nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico leta, ki jo je letos dobila Ana Roš iz kobariške Hiše Franko - ta se je v izboru najboljših restavracij na svetu uvrstila na 69. mesto.

Slovesna razglasitev 50 najboljših restavracij na svetu - uvrstitve od 51. do 100. mesta so razkrili pretekli teden - je bila letos prvič v Avstraliji, in sicer v Melbournu, kjer so se na razglasitvi enega najprestižnejših kulinaričnih izborov zbrali najboljši kuharji sveta in drugi pomembneži iz sveta kulinarike.

Nagrada se je iz Evrope preselila v ZDA

Letos je slavila newyorška restavracija Eleven Madison Park, ki je lani dosegla tretje mesto. Lani prvouvrščena Osteria Francescana v Modeni je letos zdrsnila na drugo mesto.

Udobje gostov je na prvem mestu

Čeprav gre za resnično prestižno restavracijo, Eleven Madison Park, ki jo vodita solastnika Daniel Humm - ta je tudi glavni kuhar - in Will Guidara, velja za eno najprijaznejših. Da bi se gostje pri njih počutili kar se da udobno, jih pred obiskom "poguglajo", da bi ugotovili, kaj jim je všeč, po koncu obeda na mizi pustijo steklenico žganja in gostom ne gledajo pod prste, koliko so si ga nalili, piše kulinarični portal Eater.

Za to udobje je seveda treba tudi konkretno plačati - za okoli deset hodov, kolikor jih običajno obsegajo njihovi degustacijski meniji, je treba odšteti okoli 300 evrov, vino v to ceno ni vključeno.


Deset najboljših restavracij na svetu:

1. Eleven Madison Park, New York, ZDA

2. Osteria Francescana, Modena, Italija

3. El Celler de Can Roca, Girona, Španija

4. Mirazur, Menton, Francija

5. Central, Lima, Peru

6. Asador Etxebarri, Axpe, Španija

7. Gaggan, Bangkok, Tajska

8. Maido, Lima, Peru

9. Mugaritz, San Sebastian, Španija

10. Steirereck, Dunaj, Avstrija


Izjemen uspeh za Slovenijo

Letos je bila na dogodku pomembno zastopana tudi Slovenija. William Drew, urednik revije Restaurant, ki prireja izbor, je že ob začetku dogodka zbrano občinstvo pozdravil tudi z "Dober večer".

Ana Roš iz Hiše Franko v Kobaridu je namreč prejela nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, restavracija, ki jo vodita z možem Valterjem Kramarjem, pa se je uvrstila na 69. mesto med najboljšimi, kar je najvišja slovenska uvrstitev do zdaj. Leta 2010 je bila ljubljanska restavracija JB na 89. mestu.

Roševa je nagrado posvetila svojima "fantastičnima otroka, ki sta dobesedno živela v kuhinji in odraščata v izjemni osebnosti."Ob nagradi za najboljšo kuharsko mojstrico so v Melbournu podelili še več drugih "specializiranih" nagrad. Nagrado za življenjsko delo je dobil britanski kuharski mojster Heston Blumenthal, za najobetavnejšo so razglasili restavracijo Disfrutar v Barceloni, najboljši po izboru cehovskih kolegov kuharjev pa je Virgilio Martinez, prvi mož restavracije Central v Limi. Najbolj trajnostno usmerjena restavracija je Septime v Parizu, najboljši slaščičar je postal Dominique Ansel (človek, ki je "zakrivil" cronut), nagrado "umetnost gostoljubja" pa je dobila restavracija El Celler de Can Roca.

Lestvico World's 50 best restaurants s svojimi glasovi oblikuje komisija z več kot tisoč člani, ki je sestavljena iz gostincev, novinarjev in drugih poznavalcev svetovne kulinarične scene, prvič pa so jo objavili leta 2002.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 141
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin