Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
6.07

Osveženo pred

1 ura, 51 minut

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Natisni članek

Natisni članek

alpsko mleko Alpsko mleko Barista Professional recepti espresso kapučino kava mleko Ljubljanske mlekarne advertorial

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 6.07

1 ura, 51 minut

Kaj ločuje povprečno kavo od vrhunske?

Mlečna pena, ki očara: kako doma pripraviti popoln kapučino

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne
kava, kapučino | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kava je za mnoge več kot le napitek – je ritual, čas zase, sprostitev, ki nas povezuje zjutraj, med delovnim odmorom ali v prijetni družbi po službi. Zgodba kave sega stoletja nazaj, njena priljubljenost pa ostaja neomajna po vsem svetu.

Kava je poznana po svoji kompleksnosti okusov, ki se razlikujejo glede na sorto kavnega zrna, regijo in način obdelave. Dve glavni vrsti kave sta arabica in robusta. Arabica, ki raste v višjih nadmorskih višinah, ima nežnejši in bolj sladek okus z nižjo vsebnostjo kofeina, medtem ko je robusta močnejša in bolj grenka, z višjo vsebnostjo kofeina.

Vsak prebivalec Slovenije* po zadnjih dostopnih podatkih doma porabi tri kilograme kave letno.

Vse se začne z izbiro kakovostnih kavnih zrn

Priprava kave je trenutek, kjer se srečata znanje in strast, da ustvarita popoln napitek. Ne glede na to, ali ste ljubitelj močnega espressa ali bolj blagih različic s penastim mlekom, so ključni koraki pri pripravi kave tisti, ki definirajo okus, teksturo in aromo vašega prvega jutranjega napitka.

Vse se začne z izbiro kakovostnih kavnih zrn. Arabica prinaša bolj nežen, sadno-kiselkast okus, medtem ko ima robusta močnejši, bolj grenak okus. Sveže mleta zrna zagotavljajo polnejši okus in bogatejšo aromo, zato je pomembno, da zrna zmeljete tik pred pripravo.

kava | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Priprava kave je umetnost, ki navdušuje ljubitelje po vsem svetu

Načinov priprave kave je veliko, vsak pa ima svoje posebnosti, ki vplivajo na okus in teksturo napitka. Ena izmed priljubljenih metod je priprava espressa. Intenziven, bogat napitek z močnim okusom služi tudi kot osnova za različne druge kavne napitke, kot so kapučino, latte ali macchiato.

Turška kava je znana po svojem tradicionalnem načinu priprave. Njen okus je bogat in ima močne arome, kar jo ločuje od drugih načinov priprave.

kava | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Filter kava pa je bolj nežna in lahka, saj voda počasi prehaja skozi kavna zrna, kar omogoča, da se razvijejo subtilnejši okusi.

Z mlekom ali brez?

Kar 80 odstotkov ljudi uživa kavo v kombinaciji z mlekom.


To pomeni, da je kakovost mleka ključnega pomena za pripravo napitka, ki bo zadovoljil še tako zahtevne okuse. Kapučino velja za enega bolj priljubljenih kavnih napitkov, ki združuje močan in aromatičen okus kave z nežno, kremasto mlečno peno. Ikonična kombinacija obeh sestavin zahteva natančno pripravo ter ustrezno ravnotežje med kavo in kremasto mlečno peno, ki daje kapučinu prepoznaven značaj. Pena mora biti gosta, svilnata in obstojna, da ustvari gladko teksturo in bogat okus. Prav kakovost pene namreč vpliva na užitek ob pitju tega priljubljenega napitka.

Popolna mlečna pena ni le vizualni dodatek, ampak ključni element, zato je njena priprava umetnost, ki jo je vredno obvladati. Zato ni presenetljivo, da so na Ljubljanskem festivalu kave toliko pozornosti posvetili ravno Alpskemu mleku Barista Professional. To mleko je posebej razvito za ustvarjanje obstojne, kremaste in okusne mlečne pene, ki se odlično ujame z aromatično kavo, ne glede na vrsto zrna ali način priprave. Alpsko mleko Barista Professional je zasnovano v sodelovanju z akademijo STOW, ki je znana po izobraževanju vrhunskih baristov.

Jana Morelj je na festivalu govorila s Petrom Ševičem o razvoju izdelka, ki obljublja izboljšanje vsake kave, pripravljene z mlekom.

Mleko, ki postavlja nov standard v svetu kavnih napitkov

Alpsko mleko Barista Professional je razvito posebej za zagotavljanje obstojne in kremaste mlečne pene, ki izpolnjuje visoke standarde ljubiteljev kave z mlekom. Njegova posebnost je vsebnost 3,7 odstotka beljakovin, ki so ključne za stabilno in bogato mlečno peno, ki je dolgo obstojna. Poleg tega ima mleko 2,8 odstotka maščobe, kar mu daje kremasto teksturo, ki napitke naredi mehkejše in podobne sladicam.

Ena izmed pomembnih lastnosti tega mleka je tudi njegova naravna sladkost, ki se poveča s segrevanjem, zaradi 4,7 odstotka laktoze. Prav ta sladkost omogoča, da se mleko popolnoma zlije s kavo in dopolni njen okus, brez potrebe po dodajanju sladkorja.

Ker se Alpsko mleko Barista Professional izjemno dobro obnese pri ustvarjanju t. i. latte arta, ga baristi zelo cenijo. Zahvaljujoč njegovi teksturi in obstojni peni je popolno za umetniško oblikovanje napitkov, s čimer postane kava pravi vizualni užitek.

Ljubljanske mlekarne, Alpsko mleko Barista Professional | Foto: Ljubljanske mlekarne Foto: Ljubljanske mlekarne

Naslednjič, ko si boste zaželeli skodelico kave z mlečno peno, pomislite na skrivnosti, ki se skrivajo za popolno peno — visoka vsebnost beljakovin, bogata maščoba in naravna sladkost. In kdo ve, morda bo vaša naslednja skodelica kave prava umetnina, ne le v okusu, ampak tudi na pogled.

Ljubljanske mlekarne, Alpsko mleko Barista Professional | Foto: Ljubljanske mlekarne Foto: Ljubljanske mlekarne

Več kot le spremljevalec kave

Čeprav je Alpsko mleko Barista Professional zasnovano predvsem za ljubitelje kave, je njegova uporaba zelo široka. Mleko je primerno tudi za samostojno uživanje, saj ponuja bogat okus in kremasto teksturo, ki zadovolji tudi tiste, ki ga pijejo brez dodatkov. Poleg tega se odlično obnese pri pripravi kakava, toplih čokolad in drugih napitkov, kjer želite doseči kremno teksturo.

*https://www.sta.si/3345905/kava-se-je-na-letni-ravni-podrazila-za-desetino

Ne spreglejte