Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2021,
10.40

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

10

Natisni članek

kulinarični vodnik Michelin

Četrtek, 23. 9. 2021, 10.40

2 leti, 6 mesecev

Slovenija bogatejša za novo Michelinovo zvezdico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

10

Priznani kulinarični vodnik Michelin je razkril, katere so po mnenju njihovih ocenjevalcev najboljše slovenske restavracije.

Po dolgem prizadevanju, da bi Michelinovi ocenjevalci obiskali tudi Slovenijo, je ta prestižni kulinarični vodnik svojo prvo izdajo, posvečeno Sloveniji, predstavil lani. Danes so razkrili, katere slovenske restavracije so si priznanja prislužile v novem vodniku za leto 2021.

Nova zvezdica nad Horjulom

Najvišje priznanje med slovenskimi restavracijami ima še naprej Hiša Franko, ki nosi dve Michelinovi zvezdici. Po eno zvezdico ima zdaj šest slovenskih gostincev: ob lanskih petih zvezdicah je Slovenija dobila še eno novo, podelili so jo gostišču Grič v Šentjoštu nad Horjulom, kjer kuha Luka Košir.

Luka Košir iz gostišča Grič je novi nosilec Michelinove zvezdice v Sloveniji. | Foto: Mediaspeed Luka Košir iz gostišča Grič je novi nosilec Michelinove zvezdice v Sloveniji. Foto: Mediaspeed

"V njegovih virtuoznih jedeh so poudarjene najboljše lokalne sestavine, zelenjava z lastnega vrta in race, ki jih je sam vzredil. Svoje kreacije bogati z aromatičnimi podrobnostmi, ki jih nabira v gozdu," so odločitev, da Koširja nagradijo z zvezdico, pojasnili pri Michelinu, "kakovost njegove kuhinje podpira odličen izbor vin in brezhibna strežba."

Ekipa Hiše Franko z Ano Roš na čelu je obdržala dve zvezdici. | Foto: Mediaspeed Ekipa Hiše Franko z Ano Roš na čelu je obdržala dve zvezdici. Foto: Mediaspeed

Po eno zvezdico še naprej nosijo tudi Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono pri Vipavi, Dam v Novi Gorici, Hiša Denk v Zgornji Kungoti, Atelje v Ljubljani in Vila Podvin v Mošnjah pri Radovljici.

Uroš Fakuč iz restavracije Dam in Uroš Štefelin iz Vile Podvin | Foto: Mediaspeed Uroš Fakuč iz restavracije Dam in Uroš Štefelin iz Vile Podvin Foto: Mediaspeed

Skupno je v novem vodniku 53 restavracij

Ob zvezdicah Michelin podeljuje tudi druge nagrade. Oznako Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah je v letošnjem vodniku dobilo sedem restavracij (dve manj kot lani): TaBar in Gostilna na Gradu v Ljubljani, Jožef v Idriji, Repovž v Šentjanžu, Ruj v Dolu pri Vogljah, Mahorčič v Rodiku in Rajh v Bakovcih.

Ob tem je v novem Michelinovem vodniku za Slovenijo priporočenih še 39 restavracij. Vse si lahko ogledate tukaj.

Michelin Slovenija 2021 | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Podelili so tudi šest zelenih zvezdic za najbolj trajnostno usmerjene restavracije: dobile so jih Hiša Franko, Vila Podvin, Grič, Mahorčič, Krištof in Gostilna za Gradom.

Težaven čas za gostinstvo

"Leti 2020 in 2021 sta bili za gostinstvo zelo težavni, a so slovenski kuharski mojstri kljub temu dokazali, da so vztrajni in nadarjeni, kar nas je izjemno navdušilo," je ob predstavitvi rezultatov sporočil direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec, "tokratni izbor restavracij odraža lokalno kulinariko, ki je še posebej predana trajnosti."

Preberite še:

Michelin Hrvaška
Trendi Hrvaška bogatejša za tri Michelinove zvezdice
Ocena gostilne: Hiša Franko
Trendi Po razglasitvi Michelinovih zvezdic v enem dnevu tri tisoč rezervacij
Miha Mazzini
Mnenja Miha Mazzini: Zakaj sovražimo dobitnike Michelinovih zvezdic?
Ne spreglejte