Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 10. 2022,
13.40

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

1

Natisni članek

Bologna

Sobota, 29. 10. 2022, 13.40

1 leto, 5 mesecev

Mesto z najboljšo hrano na svetu je pri naših sosedih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

1

mortadela | Za mesto z najboljšo hrano na svetu so razglasili Bologno, ki je med drugim rojstni kraj mortadele. | Foto Pixabay

Za mesto z najboljšo hrano na svetu so razglasili Bologno, ki je med drugim rojstni kraj mortadele.

Foto: Pixabay

Italijansko mesto, ki se ga že stoletja drži vzdevek debelo, so pri znani reviji razglasili za mesto z najboljšo hrano na svetu.

Če vprašate Italijane, bo vsak od njih zatrdil, da imajo v njegovem domačem kraju najboljšo hrano na svetu. Prebivalcem enega od italijanskih mest pa so pred kratkim pritrdili tudi pri reviji Conde Nast Traveller – njihovi bralci so namreč izglasovali, da je mesto z najboljšo hrano na svetu Bologna.

"Debela" Bologna

Bologna ima veliko podob in veliko poimenovanj oziroma vzdevkov. Zaradi univerze, ustanovljene že leta 1088, mestu pravijo učeno, zaradi rdečkaste barve opečnatih stavb in tradicionalno leve politične usmeritve ga kličejo rdeče, zaradi izjemno pestre kulinarične tradicije pa tudi debelo.

Bologna | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Zakaj? Ker je glavno mesto Emilije - Romanje, najbogatejše italijanske dežele z obilico rodovitne zemlje, kjer gospodarstvo sloni predvsem na kmetijstvu, zaradi česar se je prav tukaj skoncentriralo toliko italijanske kulinarične kulture.

Od mortadele do bolonjske omake

Iz Bologne in njene okolice prihaja vrsta najbolj znanih italijanskih specialitet na svetu, na primer mortadela, lazanja, tortelini in, jasno, bolonjska mesna omaka oziroma ragu, ki pa spada na rezance, ne na špagete.

tagliatelle al ragu | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Čeprav se v Bologni res dobro jé, pa je v primerjavi s turistično najbolj priljubljenimi italijanskimi mesti pogosto spregledana. Če Rim, Milano in Benetke obišče po deset milijonov turistov na leto, jih Bologna pritegne manj kot dva milijona.

A to ni nujno slabo, predvsem ne za tiste, ki se vendarle odločijo za njen obisk. Bologna živi za domačine in z njimi, zato boste težko naleteli na klasične turistične pasti, ob tem pa ugotovili, da je lahko vrhunska jedača veliko cenejša, kot ste si predstavljali. Pazite le, da ne boste naročili bolonjskih špagetov.

Bolonjski špageti
Trendi Bolonjski špageti: jedo jih povsod, le v Italiji ne
Ne spreglejte