Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2019,
11.22

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

1

Natisni članek

martinovo vino

Petek, 8. 11. 2019, 11.22

4 leta, 5 mesecev

Martinovo je pred vrati: to so največja praznovanja po Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

1

Letos martinovo pade na ponedeljek, precej neugoden dan za praznik mladega vina, zato bo večina martinovanj po Sloveniji že ta konec tedna.

Za vse, ki vas zanima, kako se bo izkazal vinski letnik 2019, smo pregledali in zbrali največja martinovanja po Sloveniji.

Maribor

Čeprav smo v začetku omenili, da bo večina slovenskih martinovanj že ta konec tedna, moramo vendarle začeti z enim od tistih, ki bodo v ponedeljek. Mariborsko martinovanje velja za največje v Sloveniji in nosi neuraden naziv štajerskega novega leta, vedno pa ga priredijo na martinovo - ne glede na to, za kateri dan v tednu gre.

Maribor martinovanje | Foto: Marko Pigac Foto: Marko Pigac

Letošnje, že 36. mariborsko martinovanje se bo začelo 11. novembra ob 11. uri in 11 minut, nato pa trajalo pozno v noč. Organizatorji napovedujejo kulturno-etnografski program s krstom mošta ter zabavo z ansamblom Poskočni muzikanti in skupino Dejan Vunjak in Brendijeve barabe, medtem ko bodo stojnice vabile z mladim vinom in dobrotami okoliških vinogradnikov, turističnih kmetij in gostincev.

Koper

V Kopru bosta ta konec tedna kar dve martinovanji. V Hiši refoška pri kleti Vinakoper so ga začeli že danes z vodenimi ogledi kleti, sledi zgodnjepopoldanska zabava z vini, nato pa Martinova degustacija s kronanjem nove vinske kraljice slovenske Istre, razglasitvijo vinskih botrov za malvazijo in refošk letnika 2019, mladim vinom in kostanjem.

martinovo Vinakoper | Foto: Vinakoper Foto: Vinakoper

Kar tri dni pa bo trajalo martinovanje v šotoru ob stadionu Bonifika, kjer bo v ospredju predvsem glasbeni program. V petek nastopajo Mambo Kings in Gedore, v soboto Luka Basi, v nedeljo pa trojček lokalnih klap: Capris, Solinar in Semikanta.

Novo mesto

Osrednje dolenjsko martinovanje bo nocoj gostil grad Grm v Novem mestu. Organizatorji obljubljajo vinsko ponudbo dolenjskih mojstrov, kot so Štemberger, Frelih, Zajc, Pirc, Colnar, Klet Krško in drugi, ob tem pa tudi vrhunsko kulinariko mojstrov iz Hiše Fink in gostilne Jakše. Za zabavo na dogodku, ki se začne ob 19. uri, bodo skrbeli novomeška mestna godba, skupina Gent & Bort Ross ter Mirnopeški harmonikarji.

Ljubljana

V Ljubljani bodo martinovo praznovali to soboto s tradicionalno Ljubljansko vinsko potjo v središču mesta, kjer se bo z več kot 450 vinskimi vzorci in različnimi dobrotami predstavilo okrog 90 vinarjev in kulinaričnih ponudnikov.

Zvečer se bo dogajanje premaknilo v Tivoli, kjer bodo v tamkajšnji Švicariji martinovo večerjo stregli ob zvokih slovenske popevke.

Ljubljanska vinska pot, Martinovo | Foto: Katja Kodba, arhiv LVP Foto: Katja Kodba, arhiv LVP

Ormož

V Ormožu bo ta konec tedna osrednje martinovanje destinacije Jeruzalem, ki se lahko pohvali z najbolj slikovitimi vinorodnimi griči v Sloveniji. Martinovanje bodo slavnostno odprli ob 15. uri v družbi vinskih kraljic, takrat bodo razglasili tudi zmagovalca turnirjev za naj špricar in naj mlado vino, zvečer pa bodo zbrane zabavali Poskočni muzikanti.

Pestra bo tudi sobota, ko med drugim prirejajo tekmovanje v kuhanju prleškega piskra, sobotni večer pa bo ogrela skupina Zabranjeno pušenje. Martinovanje se bo v Ormožu končalo s ponedeljkovim tradicionalnim Martinovim sejmom in veliko ormoško Martinovo tržnico.

Goriška brda

Osrednje martinovanje v Goriških brdih bo to soboto in nedeljo v slikoviti vasi Šmartno. Oba dneva se bodo obiskovalci lahko odpravili na degustacijo po tamkajšnjih vinskih kleteh in uživali v pestrem zabavnem programu.

Tisti, ki prisegajo na zdrav duh v zdravem telesu, pa se lahko v nedeljo odpravijo na Martinov pohod. Ta ne bo le rekreativen, ampak se bodo pohodniki med sopihanjem skozi vinograde ustavili tudi pri izbranih vinarjih in na martinovanju v Šmartnem.

Kras

Kraševci prirejajo martinovanje, ki bo obsegalo več lokacij, glavne pa bodo Štanjel, kjer bo petkovo odprtje, Sežana, kjer bo večerni zabavni program, in Dutovlje, kjer se bo v ponedeljek praznik končal. Dogajanja najbolj polna bo sobota, ko je čas za odprte kleti ob kraški vinski cesti. 23 vinarjev bo odprlo svoje hrame, med katerimi bodo krožili "hop gor – hop dol" avtobusi. Prav tako bo v soboto v Štanjelu tradicionalni blagoslov mošta, podelili pa bodo tudi nagrade najboljšim mladim vinom.

Kras vinograd jesen | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ptuj

V najstarejšem slovenskem mestu danes zvečer v rovu pod Ptujskim gradom prirejajo prav posebno doživetje - vinske degustacije v temi. Sobota bo polna glasbenih in drugih zabavnih vsebin, v nedeljo pa se lahko s kozarcem v roki odpravite po mestu in na več točkah poskusite, kaj ponuja novi vinski letnik. V ponedeljek, na samo martinovo, sledi blagoslov mošta, okronali pa bodo tudi novo ptujsko vinsko kraljico.

Oglejte si še:

fontana Vodole
Novice Štajerska vinska fontana že nared #foto #video
Šmartno ob Paki, vinograd
Planet TV Ob omembi vina verjetno le malokdo pomisli na ta slovenski kraj, toda ...
Ne spreglejte