Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2013,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino Makedonija

Četrtek, 4. 4. 2013, 11.23

8 let

Makedonska vinska revolucija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Makedonska vina pri nas nimajo dobrega slovesa, ker o njih vemo vse le iz časa socializma.

Makedonsko vino se pri nas še vedno povezuje z legendarnim Slovenijavinom, ki je bil v onih časih največji proizvajalec in uvoznik cenenih namiznih vin. Saj se spomnite kultnega En starček? In večina tega vina je bila iz Makedonije, kjer je imelo Slovenijavino svojo podružnico.

No, izumrl je socializem in propadlo je podjetje Slovenijavino, ostala pa so makedonska vina. Na 22.400 hektarih v južni republiki se trudijo, da bi se otresli slovesa države cenenega vina in se vrnili v čase, ko so pridelovali vino za Karađorđeviće. Mimogrede, nekdanji jugoslovanski kralj Aleksandar Karađorđević je imel tam tudi svoj vinograd Demir Kapija.

Po osamosvojitvi je Makedoniji ostalo 13 velikih vinskih kleti, med njimi največja in najbolj znana Tikveš iz Kavadarcev, poimenovana po najboljši vinorodni pokrajini v Makedoniji. Zanimivo pa je, da so velike vinske kleti večino grozdja pokupile od manjših proizvajalcev, saj, če lahko verjamemo statistiki, ima vinograde v lasti kar 30.000 Makedoncev. Prav na teh manjših lastnikih, ki so se zdaj opogumili in začeli lastno proizvodnjo vin, temelji makedonska vinska prihodnost.

Makedonske vinske kleti so hitro pritegnile tuje investitorje. Tako je tudi Tikveš v lasti investicijske skupine M6, ki se je specializirala za naložbe v industrijo pijač in je v Tikveš, ki je bil skoraj tik pred propadom, investirala 14 milijonov dolarjev z namenom, da postane proizvajalec kakovostnih vin. Tikveš še vedno večino grozdja odkupi, čeprav ima zdaj v lasti 500 hektarov vinogradov, ki jih skrbno negujejo in pridelujejo tudi vino za visoko kakovostno linijo terroir. Očitno so bili pri obnovitvi vinske proizvodnje uspešni, saj so recimo 300.000 steklenic vina prodali vinski kleti moskovskega Kremlja.

Med novonastalimi makedonskimi vinarji, ki si prizadevajo za proizvodnjo vin najvišjega ranga, je najbolj uspešen Chateau Kamnik. Ne, nima nobene zveze s tovarno kumaric v našem Kamniku. Leta 2004 sta to vinsko klet ustanovila Ilija Malinkovski in Goran Milanov, ki je mimogrede tudi edini Makedonec z doktoratom iz enologije. Odločena sta, da bosta proizvajala vino v majhnih serijah, na naravnih temeljih in vrhunske kakovosti. Vinograde imajo na obrobju Skopja, na nadmorski višini 550 metrov in z izjemno južno lego. Ne gre dvomiti, da so njihova rdeča vina odlična. Kakor tudi ne gre dvomiti, da bodo takoj, ko bo Makedonija razrešila težavo svojega imena, makedonska vina iz nekdaj najbolj južne jugoslovanske republike zavzela tudi Evropo.

Tikveš Vranec & Merlot 2009 Vinska klet Tikveš leži v vinskem okrožju Tikveš in je ena vodilnih kleti v Makedoniji. V lasti imajo deset hektarov vinogradov, v večji meri zasajenih s sortami vranac, merlot, kratošija, chardonnay, renski rizling in smederevka. Vina izvažajo v 15 držav, kar jih uvršča na sam vrh makedonskih vinogradnikov.

Vino je temno rubinaste barve s kompleksnimi aromami. Do izraza pridejo predvsem temno rdeče sadje, vanilja, karamela in arome slivove marmelade, ki vino naredijo še privlačnejše. V ustih zaznamo prijetne nežne sadne note, kot so zrelo jagodičevje in sliva ter marmelada, ki se čez nekaj časa razvijejo v lep priokus temne čokolade. Vino deluje mehko, saj so tanini lepo zaokroženi, prijetno in pitno. Ima srednje dolg pookus.

Je odlična kombinacija k rdečemu mesu, divjačini, mesninam z žara, brodetu in zrelim sirom.

Sorta: zvrst sort vranec in merlot Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 5,80 evra, evino.si

Ocena: 7,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte