Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2016,
16.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Tomaž Kavčič Franci Kek festival Izbor festival Dežela kozolcev

Četrtek, 26. 5. 2016, 16.32

6 let, 6 mesecev

"Kuharji ne smemo pozabiti, da smo tu zaradi gostov, ne pa oni zaradi nas"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Tomaž Kavčič in Franci Kek: festival Izbor | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Po lanskem, premiernem festivalu Izbor je bilo slišati kar nekaj očitkov obiskovalcev, ki se zaradi nepopisne gneče niso uspeli prebiti do gostujočih kuharjev in so ostali praznih rok oziroma trebuhov. Vsekakor je bilo treba razmisliti o drugačni organizaciji, priznavata organizatorja festivala Tomaž Kavčič in Franci Kek.

"Moram povedati po resnici, nekaj mojih kolegov dogodka ni vzelo dovolj resno, s seboj niso prinesli dovolj hrane, pa tudi postavitev na festivalu je bila takšna, da se je okoli kuharjev nagnetlo preveč ljudi," je iskreno dejal Kavčič in poudaril da bodo letos s sistemom označb na kartončkih vsem, ki to želijo (in so za to plačali) zagotovili pokušino pri vsakem kuharju. To ne bo sprememba le za obiskovalce, ampak tudi za kuharje, je poudaril Kavčič. "Priznam, lani nisem imel časa za druženje in pogovor z obiskovalci, ker sem ves čas gledal le v krožnike, ki sem jih pripravljal. A tudi mi kuharji gremo radi kdaj ven iz svojih gostiln in spoznavamo nove ljudi."

Mentor mladim kuharjem iz Slovenije, Hrvaške in Italije

Priljubljeni kuhar in obraz iz znanih televizijskih oglasov – ko smo se z njim pogovarjali v ljubljanskem botaničnem vrtu, ga je obstopila navdušena skupina izletnikov s Štajerske, ki menda redno kuhajo po njegovih receptih – je letos odgovoren tudi za največjo vsebinsko spremembo festivala v Deželi kozolcev.

"Tudi mi kuharji gremo radi kdaj ven iz svojih gostiln in spoznavamo nove ljudi," pravi znani kuharski mojster Tomaž Kavčič. | Foto: Matej Leskovšek "Tudi mi kuharji gremo radi kdaj ven iz svojih gostiln in spoznavamo nove ljudi," pravi znani kuharski mojster Tomaž Kavčič. Foto: Matej Leskovšek

Pod njegovim okriljem se bodo namreč predstavili nadobudni mladi kuharji, učenci gostinskih šol iz Slovenije, Hrvaške in Italije oziroma natančneje iz Novega mesta, Poreča in Neaplja.

"Slovenija je vse pomembnejše kulinarično središče, zato je delo z mladimi v tej stroki še toliko bolj pomembno, in prav je, da imajo dobrega mentorja," je pojasnil Franci Kek. To vlogo je seveda prevzel Kavčič, ki bo bdel nad delom mladih kuharskih upov.

"Ko sem se s šolami dogovarjal za sodelovanje, sem poudaril, da hočem učence, ki se bodo za to javili sami, ne pa da jih določijo učitelji. Hotel sem tiste, ki imajo voljo do dela, ki so entuziasti," je poudaril Kavčič. Izkazalo se je, da je entuziastov ogromno, naval v šolah je bil menda izjemen. Za prihodnost slovenske kulinarike se torej ni bati.

"Slovenija je vse pomembnejše kulinarično središče, zato je delo z mladimi v tej stroki še toliko bolj pomembno, in prav je, da imajo dobrega mentorja," je prepričan Franci Kek. | Foto: Matej Leskovšek "Slovenija je vse pomembnejše kulinarično središče, zato je delo z mladimi v tej stroki še toliko bolj pomembno, in prav je, da imajo dobrega mentorja," je prepričan Franci Kek. Foto: Matej Leskovšek

Med uveljavljenimi kuharskimi gosti iz tujine pa sta Kavčič in Kek izpostavila rimskega mojstra Oliverja Glowiga, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama. Ob njem se bo predstavila še vrsta kuharjev s po eno zvezdico, slovenski nabor pa ima letos lokalni, dolenjski pridih, saj bodo kuhali mojstri iz gostiln Repovž, Debeluh, Oštarija in Na gradu – zadnja je sicer ljubljanska gostilna, a ima dolenjskega kuharja.

"Rad sodelujem z ljudskimi kuharji, dostopnimi osebnostmi, ki se radi družijo s svojimi gosti," je pojasnil Kavčič. "V tujini, zadnje čase pa tudi pri nas, je med kuharji vse preveč zvezdništva. Kuharji ne smemo pozabiti, da smo tu zaradi gostov, ne pa oni zaradi nas," je dejal.

Ne spreglejte