Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
10.02

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mednarodna vesoljska postaja kruh sendvič

Torek, 21. 5. 2013, 10.02

6 let, 4 mesece

Kruh v vesolju ni dobrodošel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Kanadski astronavt Chris Hadfield, ki se je pred dobrim tednom vrnil s petmesečnega bivanja na Mednarodni vesoljski postaji, je življenje v vesolju javnosti približal bolj kot kdorkoli do zdaj.

Za slovo od svojega bivališča v orbiti je 53-letni kozmonavt posnel videospot, v katerem je predelal pesem Space Oddity, uspešnico Davida Bowieja, ki pravzaprav kar kliče po prizorišču, kot je Mednarodna vesoljska postaja (ISS). Kanadčan je pokazal, da zna ob vseh drugih svojih veščinah tudi odlično peti in igrati kitaro, posnetek pa je na YouTubu do zdaj zbral že več kot 14 milijonov ogledov.

Tudi sicer je bil Hadfield med svojim bivanjem v vesolju izjemno dejaven na spletu, redno se je oglašal na Twitterju ter objavljal fotografije in videoposnetke, s katerimi je človeštvu skušal prikazati, kako je videti življenje v okolju brez gravitacije. Tako je pojasnjeval, kako je, če v vesolju jočeš, si strižeš nohte ali celo bruhaš. Celo serijo posnetkov, poimenovanih Vesoljska kuhinja, pa je posvetil kuhanju in prehranjevanju v vesolju.

V prvi epizodi se je posvetil pripravi sendviča, najbolj vsakdanje hrane, kar si jo lahko zamislimo. A ne v vesolju. Tam se zaplete že pri kruhu. "Namesto kruha uporabljamo tortilje. Zakaj? Kruh se drobi. Ko ga jemo na Zemlji, drobtine pač padajo na tla, tukaj pa bi odletele po vsem prostoru," je pojasnil hudomušni Hadfield in si pripravil sendvič s tortiljo, arašidovim maslom in medom. Dodal je, da so tortilje primernejše za vesoljsko prehrano tudi zato, ker so veliko bolj obstojne kot kruh – celo do 18 mesecev.

"Obroki prvih astronavtov so bili v glavnem sestavljeni iz hrane, iztisnjene iz tube, in paketov dehidriranih živil. Danes imamo že kar precejšen izbor, malo pa se vendarle moramo prilagajati." Pa tudi dehidrirana hrana nikakor ni izginila z njihovega jedilnika. V enem od videoposnetkov je na primer pokazal, kako si astronavti pripravijo svoj dnevni zalogaj zelenjave, v njegovem primeru špinače:

Za posladek si je izbral čokoladno torto in kavo, vsako v svoji vrečki:

Sicer pa astronavti kmalu po prihodu v vesolje ne zaznavajo več vonjev, ki so seveda bistvenega pomena pri okušanju hrane. Znanstveniki predvidevajo, da se to zgodi, ker se v brezgravitacijskem prostoru telesne tekočine enakomerno razporedijo po telesu, tudi v sinusih, in s tem delno zamašijo nos. In menda zaradi tega astronavti najraje jedo pekočo hrano, predvsem čilijeve omake, da začutijo vsaj malo dogajanja v ustih.

Ne spreglejte