SiolNET. Trendi Kulinarika
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje in kako nastaja najbolj znana pekoča omaka na svetu?

1,58

termometer

 | Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Tabasko je eden najbolj znanih začimbnih dodatkov hrani, tudi pri nas je v marsikateri gostilni ob soli in popru obvezna oprema mize. Pa poznate zgodbo o njegovem nastanku?

Začetki tabaska oziroma Tabasca, kot je naziv blagovne znamke, segajo v 19. stoletje na Avery Island oziroma otok Avery na jugu Louisiane, ki pravzaprav ni otok, ampak solna kupola. Tam tabasko proizvajajo še danes. Še več, podjetje še vedno vodijo potomci Edmunda McIlhennyja, avtorja izvirnega recepta.

"Moj prapradedek je bil bankir, podjetnik in velik ljubitelj čilijev, ki ni bil zadovoljen z okusom hrane, ki jo je jedel," je za CNN pojasnil Anthony Simmons, zdajšnji vodja McIlhenny Company, podjetja, ki proizvaja Tabasco. Simmons je predstavnik že pete generacije v tem družinskem podjetju. "Da bi poživil okus hrane, se je domislil tabaska," je povedal o svojem vizionarskem predniku.

Za tabasko že od nekdaj uporabljajo izključno čilije tabasko, ki so svoje ime dobili po mehiški zvezni državi Tabasco. Kako jih je Edmund McIlhenny sredi 19. stoletja dobil, ni povsem jasno, legenda pa pravi, da mu je semena dal nek neznanec, ki mu je preprosto rekel: "Poskusi te. To je zelo pekoča paprika."

Papričice tabasco so ime dobile po mehiški zvezni državi Tabasco, od koder izvirajo. | Foto: Wikimedia Commons Papričice tabasco so ime dobile po mehiški zvezni državi Tabasco, od koder izvirajo. Foto: Wikimedia Commons

Tabasko pridelujejo iz papričic z istim imenom

Čiliji tabasko so edina vrsta pekočih paprik, ki imajo sočno, ne pa votle in suhe notranjosti. Njihova pridelava je precej zahtevna predvsem zato, ker izvirajo iz zelo toplega območja, najbolj jim prija stalna temperatura med 25 in 30 stopinjami Celzija, za rast pa potrebujejo tudi veliko vode.

Sprva so vso zalogo čilijev za tabasko pridelali na "otoku" Avery, zdaj pa tam gojijo le rastline za semena, ki jih nato pošiljajo pridelovalcem v tujini, predvsem v Srednji in Južni Ameriki, kjer je podnebje primernejše, predvsem pa so temperature konstantno visoke, zaradi česar so čiliji na voljo prek celega leta.

Oglas za tabasko iz leta 1905 | Foto: Wikimedia Commons Oglas za tabasko iz leta 1905 Foto: Wikimedia Commons McIlhenny je pekočo omako, ki jo zdaj poznamo kot tabasko, naredil tako, da je papričice zmlel in jih zmešal z naravno kameno soljo, ki jo kopljejo na otoku Avery, nato pa je to zmes nadeval v kozarce in jo pustil mesec dni počivati. Nato je dodal kis in zmes pustil počivati še mesec dni, preden jo je precedil, natočil v rabljene stekleničke kolonjske vode in razdelil sorodnikom in prijateljem, na svojem spletnem portalu piše CNN.

Pekoča omaka je naletela na pozitivne odzive in McIlhennyja je eden od navdušenih sorodnikov prepričal, da bi jo moral začeti prodajati. Tako je leta 1868 nastalo podjetje McIlhenny Company.

Recept je do danes ostal skoraj nespremenjen

Zdaj proizvedejo več kot 700 tisoč stekleničk tabaska na dan, polnijo ga v stekleničke z etiketami v 22 različnih jezikih in dialektih ter prodajajo v 187 državah po vsem svetu. Recept je medtem ostal skorajda nespremenjen, večja razlika je le pri staranju omake. Zdaj zmes mletih papričic in soli namesto v kozarcih starajo v hrastovih sodih, v katerih je prej ležal Jack Daniels, čas staranja oziroma počitka pa so s 30 dni podaljšali na kar tri leta.

Ob izvirnem tabasku so razvili še nekaj različic - zeleno, proizvedeno iz papričic jalapeno, ekstra pekočo iz papričic habanero, pa dimljeno, sladko-pekočo ... proizvajajo pa tudi čokolado s tabaskom. | Foto: Getty Images Ob izvirnem tabasku so razvili še nekaj različic - zeleno, proizvedeno iz papričic jalapeno, ekstra pekočo iz papričic habanero, pa dimljeno, sladko-pekočo ... proizvajajo pa tudi čokolado s tabaskom. Foto: Getty Images

Podjetje, ki že skoraj dve stoletji proizvaja tabasco, je sicer postalo tudi priljubljena turistična destinacija, tovarno si je mogoče ogledati na vodenih ali samostojnih ogledih, ob njej pa je tudi muzej tabaska.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin