Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Gorenjka Festival čokolade čokolada

Sreda, 13. 4. 2016, 10.20

6 let, 7 mesecev

Gorenjkina pravljična čokoladna hiša in čokolada velikanka na 5. Festivalu čokolade

Oglasno sporočilo

Letos bo Gorenjka med obiskovalce tradicionalno razdelila najtežjo čokolado v Sloveniji, in sicer kar 94-kilogramsko pravo slovensko mlečno čokolado s kar 30 kg slastnih lešnikov.

Nastanki čokolade Gorenjka in njen pomen za slovenski trg

Začetki čokolade Gorenjka segajo v leto 1922, ko je bilo v Lescah ustanovljeno družinsko vodeno podjetje za proizvodnjo čokolade. To podjetje je bilo prvo podjetje za proizvodnjo čokolade pri nas in si je že od svoje ustanovitve dalje prizadevalo za visoko kakovost svojih izdelkov. To so v tistih časih dosegali z uporabo najkakovostnejših surovin z vsega sveta. Ime blagovne znamke Gorenjka njeno je nastalo z združitvijo besed Gorenjska tovarna čokolade v Gorenjka – tovarna čokolad. 

Letos Gorenjkina čokolada šteje že 94 let, za slovenski trg in prostor pa ima nedvomno velik pomen. Gorenjka je namreč prepoznavna blagovna znamka čokolad z največjim tržnim deležem pri roladah na slovenskem trgu, poleg tega pa se lahko pohvali z vodilno pozicijo pri temnih in riževih  čokoladah in z drugim mestom pri mlečnih čokoladah. Na letni ravni izdelajo 1600 ton čokolade ter 600 ton rolad. Gorenjka je edina prava slovenska čokolada, saj je celoten postopek proizvodnje čokolade, vključno z najpomembnejšo fazo – izdelavo čokoladne mase po lastni recepturi – poteka v tovarni v Lescah. 

Najbolj kakovostna slovenska čokolada

Gorenjkin pozicijski slogan "polna vsega dobrega" pa nosi dvojno sporočilo. Temelji na Gorenjkinem bistvu in njeni ključni vrednoti, ki ji sledi že od samega nastanka – na kakovosti njenih izdelkov. Gorenjka je dobra čokolada, narejena iz kakovostnih, skrbno izbranih sestavin in na osnovi dolgoletnih izkušenj v razvoju in tehnologiji čokoladnih izdelkov.

Slovenski potrošniki so letos Gorenjko razglasili za najkakovostnejšo čokolado v raziskavi kakovosti QUDAL raziskovalne hiše Icertias. 

 | Foto:

Partnerstvo Gorenjke pri  Festivalu čokolade

Gorenjka je tudi tokrat eden največjih pokroviteljev Festivala čokolade, ki se letos odvija že peto leto zapovrstjo. Letos bo Gorenjka med obiskovalce tradicionalno razdelila najtežjo čokolado v Sloveniji, in sicer kar 94-kilogramsko pravo slovensko mlečno čokolado s kar 30 kg slastnih lešnikov. Ta čokolada velja za največjo atrakcijo tega festivala in je vsako leto težja, saj njeni kilogrami ponazarjajo obletnico ustanovitve Gorenjke.

Letos bo v času Festivala čokolade z največjo izbiro Gorenjkinih čokolad tudi ves čas odprta Gorenjkina prodajalna Hlebček v Lescah. 

Glavni atrakcija Festivala čokolade – Gorenjkina največja pravljična čokoladna hiša in Gorenjka velikanka 

Gorenjka PR | Foto:

Letos bo Gorenjka zlasti male nadobudne obiskovalce Festivala presenetila z edinstveno pravljično  čokoladno hišo, v katero si želi vstopiti prav vsak otrok in na skrivaj odškrtniti delček strehe. Originalna čokoladna hiša bo na voljo za ogled  obiskovalcem vse dni festivala,  na razstavnem prostoru Gorenjke, v Plesni dvorani  Radovljiške graščine, otroci pa bodo vanjo lahko vstopili in se fotografirali. Čokoladna hiša, kakršne v Sloveniji še nismo videli in ki nastaja v sodelovanjem Gorenjkinih tehnologov s študenti krajinske arhitekture na Biotehniški fakulteti pod mentorstvo doc.dr. Valentine Schmitzer, bo zgrajena iz kar 200 kg različnih vrst Gorenjkinih čokolad, za njeno  končno postavitev in okrasitev pa bodo študentje potrebovali 2 dneva. 

V nedeljo, 17. 4. ob 11. uri pa se bodo obiskovalci tradicionalno lahko posladkali z Gorenjkino 94 kg čokolado velikanko. Gorenjka velikanka vsebuje 30 kg lešnikov ter 64 kg mlečne čokolade s 30 % deležem kakava. Gorenjko velikanko se vlije v za to priložnost posebej izdelan model za čokolado, lešnike pa se ročno razporedi po celotni površini. Ko se ohlajeno čokolado izlušči iz modela, sledi postopek natančne dekoracija.  Za slednjo poskrbijo izkušene Gorenjkine slaščičarke. Celoten postopek izdelave velikanke tako traja približno 24 ur. Tako obiskovalci Festivala čokolade lahko okusijo res svežo velikanko.

Ne spreglejte