Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo vino Španija

Petek, 11. 4. 2014, 11.27

8 let

Galop španskih vin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Saj ne, da sta bili Francija in Španija kdaj v vojni zaradi vina. Toda Francozi se letos lahko resno zamislijo.

Medtem ko so francoske letine vse slabše, so španske namreč vse bolj obilne, vrhunske in po vsem svetu tudi vse bolj priljubljene.

Lani so denimo Španci pridelali 41 odstotkov več vina kot leto prej. Napolnili so toliko steklenic, da bi po eno lahko dobil vsak Zemljan. Pridelali so 50 milijonov hektolitrov vina, kar je dovolj, da bi napolnili 6,7 milijarde steklenic. Pometli so s konkurenco, tako s Francijo kot z Italijo. Prva je pridelala 42 milijonov, Italija pa 47 milijonov hektolitrov.

In zakaj se je zgodil ta preobrat? Zaradi klime. Vremenski pogoji so bili v zadnjih letih v Franciji slabi, poletja so bila sušna, v času trgatve je bil dež. V Španiji pa so bili pogoji idealni, z dovolj sonca, a tudi pravo količino dežja. Poznavalci menijo, da se taki idealni vremenski pogoji ne zgodijo pogosto in ostajajo realistični: špansko zmago gre pripisati tudi francoski izgubi.

Toda med Španijo in Francijo je še ena velika razlika. Španci namreč večine tega pridelanega vina ne spijejo sami, temveč gre v izvoz. Pravzaprav je ironično, da ima Španija v Evropi drugo najmanjšo porabo vina na prebivalca, manj ga spijejo le še na Norveškem. Če k temu dodamo še domačo krizo, so Španci hočeš nočeš prisiljeni, da svoje vino reklamirajo v tujini. Pri tem si pomagajo tudi z nižjimi cenami, kot jih imajo francoska vina primerljive kakovosti.

Da so španska vina v vzponu, priča tudi dejstvo, da je špansko posest kupil tudi vinski multimilijonar Bernard Magrez, lastnik 41 vrhunskih vinogradov po vsem svetu, največ v Bordeauxu, kjer si lasti štiri posesti grand cru. Zdaj pa se je odločil za nakup majhne posesti v španski pokrajini Jumilla, ki se vse bolj uveljavlja na listi vrhunskih vinorodnih območij. Za nakup se je odločil, ker meni, da se imidž španskih vin izboljšuje in je to dobra investicija. Če to pravi poslovnež, potem je prav, da španska vina odkrijemo tudi mi.

Torremilanos Cyclo 2009

V osrčju španske regije Ribera del Duero, v bližini mesta Aranda, leži posestvo Torremilanos, ki ga vodi družina Penalba Lopez. Je ena najbolj znanih in prestižnih kleti v tej vinski pokrajini. Njihovo vinogradništvo sega že v leto 1903, vendar šele leta 1975, ko je družina Lopez Peñalba kupila to posest, so nastale večje spremembe, predvsem v pridelavi vina. V lasti imajo 200 hektarov vinogradov, kjer je v večini zasajena sorta Tempranillo, nekaj malega pa je tudi merlota, cabernet sauvignona in garnache.

Vino je zvrst treh sort, kjer prevladuje njihova tipična sorta tempranillo in ima svetlo rubinasto rdečo barvo. Arome, ki jih zaznamo na nosu, so zelo pestre, prevladuje temno rdeče sadje, ki ga lepo dopolnijo arome cvetlic in začimb. V ustih je čutiti svilnato teksturo, iz ozadja pa pride okus rdečega sadja in temnega jagodičevja. Prav Tempranillo je tista sorta, ki da vinu tanine in strukturo, grenache pa lep pridih sadnosti. Zaključek je lep in zelo dolg, rahlo sladek, a prijeten. Kliče po še. Okus ostane v ustih še kar nekaj časa po tem, ko smo ga že popili.

Vino postrežemo k rdečemu mesu, ovčjemu siru, je pa tudi odlična kombinacija s španskim pršutom in bolj začinjenimi jedmi.

Sorta: zvrst sort tempranillo, grenache in blanca del país Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 28,90€, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte