Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2017,
9.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

Emmanuel Macron vino Francija

Sreda, 10. 5. 2017, 9.23

6 let, 6 mesecev

Emmanuel Macron: francoski predsednik, ki se (končno) spozna na vino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Emmanuel Macron in vino | Foto Terre de Vins

Foto: Terre de Vins

Po vrsti predsednikov, ki niso pokazali vinskega znanja oziroma jih to ni niti zanimalo, so Francozi vendarle dobili predsednika, ki njihov nacionalni zaklad postavlja med svoje prioritete.

Emmanuel Macron je že med predvolilno kampanjo pokazal, da obvlada francosko vinsko dediščino, na svoji spletni strani piše vinska revija Decanter. Kot dokaz omenja niz videoposnetkov, ki jih je posnela in objavila francoska revija Terre de Vins.

Na teh posnetkih je Macron jasno povedal, da je vino ambasador Francije in da je zrasel ob starih starših, ki so se držali vodila, da je rdeče vino antioksidant.

Novi francoski predsednik ni ostal le pri besedah, ampak je med slepo degustacijo vin pokazal, da francoska vina resnično pozna.


Emmanuel Macron et le vin : sa dégustation à l... by journalsudouest

Tako je med slepo pokušino v kozarcu prepoznal belega bordojca in rosé iz okolice provansalskega mesta Aix en Provence. Napako je storil ob vinu Château Pape-Clément 2005, ki ga je pripisal napačnemu bordojskemu območju: postavil ga je v Paullac, v resnici pa je pridelan v območju Pessac-Léognan.

Hollandova nenavadna zdravica in Sarkozyjeva alkoholna abstinenca

V vsakem primeru je pokazal več znanja in navdušenja nad vinom kot vrsta njegovih predhodnikov, poudarjajo v Decanterju. François Hollande, ki se poslavlja s predsedniškega stolčka, je sicer izjavil, da v prostem času uživa v kozarcu vina, izbiro vinske spremljave ob večerjah in državniških dogodkih v Elizejski palači pa je popolnoma prepustil skrbnici tamkajšnje kleti Virginie Routis.

Ob tem Francozi (in preostanek sveta, ki ga zanima vino) ne bodo pozabili posnetka iz leta 2014, ko je Hollande med obiskom ZDA nazdravil s takratnim ameriškim predsednikom Barackom Obamo, nato pa vina ni niti poskusil, ampak kozarec le dvignil k ustom.

Nicholas Sarkozy je bil verjetno eden francoskim vinarjem najmanj ljubih predsednikov. Med predsednikovanjem je bil namreč deklariran abstinent, kar se je nekaterim Francozom zdelo povsem nedomoljubno. "Lahko bi imel vsaj toliko pameti, da bi vino poskusil in izpljunil," je leta 2007 za Reuters dejal Vincent Charleux, vinar z juga Francije.

Za Jacquesa Chiraca se je šušljalo, da ima raje pivo kot vino. | Foto: Reuters Za Jacquesa Chiraca se je šušljalo, da ima raje pivo kot vino. Foto: Reuters

Morda še večjega zločina v očeh Francozov je bil kriv Jacques Chirac. Ta je v času, ko je bil župan Pariza, v mestni hiši ustvaril zavidanja vredno vinsko zbirko, sicer pa se je od nekdaj govorilo, da mu je bolj kot vino ljubo pivo. Po pisanju Decanterja se je govorilo, da sta njegovi najljubši znamki Beck's in Corona.

Ne spreglejte