Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2013,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept grozdje pita

Torek, 13. 8. 2013, 13.59

8 let

Brezmesni ponedeljek: Grozdje v slani preobleki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grozdje in sir sta popoln par, zadovoljita tako sladkosnede kot ljubitelje slanega.

Res je še avgust, a se jesen in trgatve nezadržno bližajo. Letos verjetno še hitreje, saj sonce to poletje ni bilo niti malo prizanesljivo in grozdje zori kot za stavo.

Današnji predlog za brezmesni obrok je navdihnilo prav grozdje, ali gre za glavno jed ali sladico, pa se odločite sami. Pita s sirom in grozdje je namreč tako sladka kot slana in lahko nastopa v obeh vlogah. Morda eno za kosilo in eno za poobedek? Eno z belim in eno s črnim grozdjem? Ni pomembno, pite obožujemo ravno zato, ker jih lahko popolnoma priredimo svojemu okusu in sestavinam, ki so nam na razpolago.

Pita s kozjim sirom in grozdjem Testo

250 gramov moke 1 čajna žlička sladkorja ščepec soli 170 gramov mrzlega masla 7 žlic ledeno mrzle vode

Zmešajte moko, sladkor in sol ter vanje narežite približno tretjino masla, preostanek dajte nazaj v hladilnik. Maslo skupaj z moko pretlačite s prsti, da dobite drobne grudice. Potem v zmes narežite še preostalo maslo in spet pretlačite s prsti. Testa ne obdelujte preveč, ampak lahko v njem ostane nekaj grudic masla. Počasi prilijte vodo, ki mora biti res mrzla, in na hitro premesite. Potem testo razdelite na štiri dele, vsakega sploščite v disk, zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za vsaj pol ure. Ohlajene kose testa razvaljajte v pol centimetra debele kroge in jih vrnite v hladilnik za vsaj pol ure.

Nadev

700 gramov grozdja 3 jedilne žlice pinjol 2 čajni žlički rožmarina poper 200 gramov kozjega sira 2 čajni žlički medu 1 jedilna žlica stopljenega masla

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Pinjole prepražite v suhi ponvi, da porjavijo in zadišijo.

Večje grozdne jagode razpolovite, manjše pustite cele. Zmešajte jih s prepraženimi pinjolami, nasekljanim rožmarinom in popoprajte po okusu. V drugi posodi kozji sir zmešajte z medom.

Na sredino vsakega kroga testa nadevajte četrtino sira z medom, okoli njega naj ostane dobra dva centimetra širok rob. Na vrh sira nadevajte še začinjeno grozdje. Robove krogov dvignite čez nadev, tako da ga delno prekrivajo, in testo premažite s stopljenim maslom.

Pecite okoli 40 minut oziroma dokler ni testo zlato rjavo. Pite lahko postrežete tople ali ohlajene na sobno temperaturo.

Ne spreglejte