SiolNET. Trendi Kulinarika
2,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bonton za obloženo mizo: ne grizite kruha in ne oblizujte si prstov

2,48

termometer

hrana, bife, samopostrežni
Foto: Thinkstock

Na praznični zabavi se lahko prikažete v najdražji obleki in v najdražjih čevljih, a če se niste opremili tudi z osnovami kulturnega prehranjevanja, ne morete pustiti dobrega vtisa.

"Glavni pokazatelj, ali ste osveščen človek, je kultura prehranjevanja in pitja," poudarja Bojana Košnik, strokovnjakinja za kulturo vedenja in protokol. Ta kultura pa pride še toliko bolj do izraza v decembrskih dneh, na prazničnih zabavah in sprejemih.

Na tovrstnih prireditvah je za zakusko običajno poskrbljeno v obliki hladno-toplega bifeja in ravno tam, ob obloženih mizah, lahko hitro pustimo slab vtis. Napad na hrano, takoj ko jo prinesejo, prerivanje v vrsti in nalaganje kupov hrane na krožnik ... vse to ne spada h kulturnemu vedenju, opozarja Košnikova.

Na krožnik si ne nalagajte več različnih jedi naenkrat - vzemite eno, nato se po drugo vrnite z novim krožnikom. Na krožnik si ne nalagajte več različnih jedi naenkrat - vzemite eno, nato se po drugo vrnite z novim krožnikom. Foto: Thinkstock "Vsekakor si na krožnik ne naložimo toliko hrane, kot da že 14 dni nismo jedli," zmernost svetuje strokovnjakinja. Ob tem dodaja, da na isti krožnik ne spadajo različne jedi naenkrat: "Vzamemo malo ene jedi, nato pa se po naslednjo vrnemo z novim krožnikom."

Kruha ne grizemo, ampak vsak grižljaj odlomimo

Marsikomu se zatakne že ob najbolj osnovnem živilu - kruhu. "Kruh vedno lomimo, ne grizemo," poudarja Košnikova. "Kakšnih sto let nazaj bi vas izključili iz družbe, če bi kruh odgriznili."

Tudi za perutnino uporabljamo pribor

Z rokami je sicer dovoljeno jesti le malo jedi. "Le kakšne školjke, kanapeje, jagode oziroma grozdne jagode. Zmotno pa je razmišljanje, da je primerno z rokami jesti perutnino, na primer ocvrto piščančje bedro," še pojasnjuje Bojana Košnik.

Pa še to - nikar si ne oblizujte prstov, za to imamo prtičke. Prav tako hrane nikar ne oblizujte z noža, to je tudi po sodobnem bontonu kardinalni greh.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin