Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 12. 2017,
13.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

nasvet prazniki prazniki nazdravljanje peneče vino vino bonton

Sobota, 16. 12. 2017, 13.20

6 let, 4 mesece

Dilema prazničnih zabav: ali s penečim vinom trkamo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

vino, kozarec | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V mesecu praznovanj in zdravic, ki jih spremljajo, smo preverili, kaj sodobni bonton pravi o primernem vedenju s kozarcem v roki.

Ob nazdravljanju s penečim vinom ne trkamo, je kratka in jasna Bojana Košnik, strokovnjakinja za kulturo vedenja in protokol. "Peneča vina še vedno veljajo za pijačo prestiža in glamurja. Ko z njimi trkamo, presekamo tok mehurčkov v njih, s tem pa jim odvzamemo čarobnost."


Ste prepričani, da uporabljate prave kozarce za peneče vino?

Kakšna je razlika med šampanjci, peninami in penečimi vini?


V intimnih trenutkih so pravila ohlapnejša

Seveda je treba pravila bontona sprejemati z zdravo merico razuma, predvsem pa vzeti v obzir, v kakšnem položaju in v kakšnem okolju smo, še poudarja Košnikova. "Pravilo, da s penečim vinom ne trkamo, absolutno velja za pomembne, formalne dogodke. Ko pa smo v intimnih trenutkih, morda na sveže zaljubljeni, in nekomu zremo globoko v oči, nam je za mehurčke malo mar. Takšna odstopanja sodobni bonton seveda dopušča."

vino, par, ljubezen | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zakaj sploh trkamo?

Pravilo, da ob nazdravljanju ne trkamo s kozarci, velja za vse začetne in sklepne pijače, trkanje je dovoljeno le z mirnim vinom. "Pa tudi to bo počasi šlo v pozabo," je prepričana Bojana Košnik. "Potrkavanje ni več v modi. Izvira še iz časov, ko si niso znali razlagati vpliva alkohola na človeka in so rekli, da s trkanjem izganjamo zle duhove."

Ne stegujte se čez mizo

Dokler navada trkanja s kozarci še obstaja, pa je dobro vedeti, kaj je primerno in kaj ne. "Nikoli ne trkamo čez mizo, kaj šele, da bi se že malce ulegli nanjo, ampak trkamo le z ljudmi na naši levi in desni." Če smo v stoječi, gibajoči družbi, pa potrkavamo tako, da pristopimo do vsakega človeka, ne kar po dolgem in počez.

"V našem kulturnem okolju osebi, s katero nazdravljamo, absolutno pogledamo v oči, ne glede na vrsto pijače," še poudarja Košnikova.

"Alkoholne pijače moramo piti kot sladokusci, z razlogom, da v njih uživamo, ne da bi se opili." | Foto: Thinkstock "Alkoholne pijače moramo piti kot sladokusci, z razlogom, da v njih uživamo, ne da bi se opili." Foto: Thinkstock

Nazdravljate lahko tudi z vodo

Ko govorimo o količinah popite pijače, se moramo zanesti na lastno presojo. "Bonton nas nikoli ne omejuje v številkah, prav tako nam ne prepoveduje, ampak svetuje, odločitev je naša. Sami zase moramo vedeti, koliko pijače prenesemo."

Strokovnjakinja za kulturo vedenja še dodaja, da je povsem primerno, če alkoholno pijačo odklonimo. "Nihče vas nima pravice spraševati po razlogih, zakaj ne pijete." Ne nazadnje pa je, čeprav vas bo kdo morda poskušal prepričati o nasprotnem, dovoljeno nazdravljati tudi s sokom ali vodo.

Ne spreglejte