Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
14.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vino vinoteka

Petek, 23. 5. 2014, 14.28

6 let, 7 mesecev

Balthazarjeva vinska zgodba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska oziroma ljubljanska vinska scena je bogatejša še za eno pridobitev.

Vino, še posebej kadar je povezano z zdravo, ekološko ali celo biodinamično prehrano, pomeni posebno poglavje v človeški kulturi. Tega smo se začeli počasi zavedati tudi v naših krajih, kjer so še ne dolgo tega kraljevala cenena (pre)kisla in (pre)sladka vina na kozarec. V Sloveniji se rojevajo novi festivali vina, ki jih po pravilu spremlja zanimiva kulinarična ponudba, ob že klasičnih vinotekah v naših krajih (eVino, Movia, Dobrovo, Dvorni bar …) pa smo na Gornjem trgu v Ljubljani dobili tudi novo vinsko trgovino Balthazar. Sicer je v stari Ljubljani v zadnjem času svoje mesto dobila tudi posebna italijanska vinoteka, a o tej bomo nekaj zapisali posebej.

Balthazar je lokal, ki je v rokah Ines Markič in Davida Šinigoja, ki jima vino ni tuje. Ines običajno deluje v okviru posestva Movia, a kot poznavalka bo ponudila marsikaj tudi na novi lokaciji. Ne samo vino? Ne. V Balthazarju ponujajo namreč tudi marsikaj drugega.

Na posebnih policah so namreč Dobrote Dolenjske: od klasičnih dolenjskih vin do kisov, sokov, čajev, marmelad in medu do različnih vrst moke in kaše, sirov in suhomesnatih izdelkov, pri katerih prevladuje divjačina. Prigrizki prihajajo tudi z drugega konca Slovenije, recimo dimljeni brancini iz ribogojnice Fonda, oljčna olja Lisjak in celo sveži tartufi ter raznovrstni izdelki s tartufi.

Jasno, imajo manjšo množico žganic, recimo kompletno zbirko Janka Štekarja in Aleša Kristančiča, ki je za tiste, ki želijo od njega nekaj več, pripravil tudi za mnoge najboljše (tudi zelo sladke) kise v naših krajih.

A najpomembnejša so vina, ki jih je mogoče tudi poskusiti. Največ imajo primorskih, veliko tudi že omenjenih dolenjskih vin. Pohvalijo se lahko s pomembno serijo šampanjcev od Dom Perignona do Kruga, od Ruinarta do Veuve Clicquota. Tuja vina prihajajo iz Italije, pa tudi iz bolj oddaljenih ZDA in Nove Zelandije. Mimogrede, ime vinske trgovine Balthazar predstavlja velikost orjaške 12-litrske steklenice (na zgornji fotografiji smo jo pomerili kar ob Davidu Šinigoju), legenda pa pravi, da nosi ime po enem od svetih treh kraljev – Boltežarju, kajpak.

Ne spreglejte