Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

noad

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 12.40

8 let

Zapustil nas je Dušan Velkaverh, pisec besedil nepozabnih slovenskih popevk

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Brez Dušana Velkaverha ne bi imeli skladb kot so Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Pridi, dala ti bom cvet ter še številnih drugih zimzelenih uspešnic, ki prehajajo med generacijami.

V 73. letu je umrl pisec besedil in založnik Dušan Velkaverh, ki se je med svojim ustvarjanjem podpisal pod približno 600 besedil. Te je večinoma pisal za slovenske skladatelje, pa tudi za zasedbe, kot so Pepel in kri, Bele Vrane in Mladi levi.

V kolektivni spomin se je zapisal s pesmimi, kot so Ljubljančanke, Marie, ne piši pesmi več, Najlepše pesmi, Zelene livade s teboj, Med iskrenimi ljudmi, Mlade oči in drugimi. Njegove največje uspešnice so nastale v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

S svojim premišljenim zlaganjem besed, ki so resnično zaživele ob glasbi, pa je tako postal eden največjih piscev besedil pri nas.

Od novinarja do glasbenega založnika Svojo poklicno pot je Velkaverh začel leta 1961 kot novinar na Radiu Slovenija. Čez deset let se je nato preselil na novoustanovljeno Založbo kaset in plošč RTV Slovenija. Skupaj z direktorjem založbe Juretom Robežnikom in sodelavci Ivom Umkom, Tomažem Tozonom, Andrejem Šifrerjem in drugimi so kmalu postali ena najuspešnejših glasbenih založb. Leta 1993 je ustanovil svojo založbo Corona, leta 2002 pa se je upokojil.

Podpisal se je tudi pod skladbo Moja dežela Na festivalu Slovenska popevka, k razcvetu katerega je prav tako prispeval, je prvič sodeloval leta 1968 in v tandemu z Juretom Robežnikom prejel nagrado občinstva za skladbo Presenečenja v izvedbi Belih vran.

Ob tem ko je slovensko popularno glasbo zaznamoval s številnimi pesmimi, je med drugim napisal besedilo tudi za skladbo Moja dežela, ki je bila uporabljena v istoimenski promocijski kampanji v času osamosvajanja Slovenije.

Ne spreglejte