SiolNET. Trendi Glasba
6,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Portugalska prvič v zgodovini zmagala na Evroviziji

6,33

termometer

Evrovizija, Portugalska
Foto: Getty Images

V ukrajinskem Kijevu je na 62. izboru za Pesem evrovizije prvič v zgodovini slavila Portugalska. Zmago jim je pripel čutni Salvador Sobral, ki zanjo ni potreboval ničesar, le svoj glas.

Salvador Sobral je bil poleg Italijana Francesca Gabbanija in Bolgara Kristiana Kostova skozi ves evrovizijski teden eden izmed glavnih favoritov. Da bo zmaga skoraj zagotovo šla na Portugalsko, je postalo jasno že na začetku glasovanja, ko so svoje rezultate kot prve sporočile nacionalne žirije, nato pa so organizatorji po hitrejšem postopku sporočili še rezultate televotinga.

Mladi Portugalec, ki šteje 27 let, je prepričal s svojim mirnim, doživetim in čutnim nastopom. Na odru je stal povsem sam, brez posebnih učinkov, spremljevalnih pevcev, le njegov glas in čutna interpretacija pesmi Amar pelos dois, ki jo je napisala njegova sestra Luisa.

Namigovanja o bolezni srca

O Salvadorju se je sicer med tekmovanjem govorilo tudi zaradi njegovega zdravstvenega stanja. Pozornost je vzbudil s tem, ko je na izbor prišel tik pred odprtjem, saj naj bi pred tem doma prestal operacijo hernije, na Portugalskem pa celo pravijo, da naj bi čakal na presaditev srca. Te govorice je med tekmovanjem za Pesem evrovizije njegova menedžerka ostro zanikala in dodala, da njegovo zdravje ni ogroženo, prav tako ne njegova kariera.

Portugalska sicer še nikoli ni bila tako blizu finala; najboljši rezultat so dosegli leta 1996, ko so bili šesti, trikrat pa so pristali na zadnjem mestu. Evrovizije se od leta 1964, odkar sodelujejo, niso udeleželi petkrat.

Evrovizija, Portugalska Foto: Getty Images

Evrovizija, Portugalska Foto: Getty Images

Salvador in Luisa se veselita skupne zmage. Salvador in Luisa se veselita skupne zmage. Foto: Getty Images

Za pestrost poskrbel Avstralec z razgaljeno zadnjico

Med skoraj štiriurnim šovom, med katerim se je predstavilo 26 pesmi, je za nekaj pestrosti poskrbel moški, odet v avstralsko zastavo. Med nastopom lanskoletne zmagovalke Jamale je izkoristil nepozornost varnostnikov, pritekel na oder in pokazal zadnjo plat. Jamala ga je opazila, a ni dovolila, da bi ji pokvaril nastop in mirno nadaljevala. Kasneje se je izvedelo, da si je to šalo privoščil Vitalij Sedjuk, znani ukrajinski nadlegovalec zvezdnikov, ki je nazadnje hotel napasti Kim Kardashian med obiskom pariškega tedna mode, med katerim je bila tarča oboroženega ropa.

Zahvaljujoč Jamali, ki je lani pometla s konkurenco na Evroviziji, se letošnji izbor že drugič v zgodovini tega pevskega tekmovanja odvija v Kijevu. Prvič so Evrovizijo gostili leta 2005, po tem, ko jim je zmago pripela Ruslana z Wild Dances. Naš predstavnik v Kijevu je bil vsakič Omar Naber in nikoli se mu ni uspelo prebiti v finale. Prvič je nastopil s pesmijo Stop, drugič z On My Way.

Hrvati so se uvrstili na 13. mesto. Hrvati so se uvrstili na 13. mesto. Foto: Getty Images

Izpadle skoraj vse države nekdanje Jugoslavije

Od držav nekdanje Jugoslavije, ki so letos sodelovale na tekmovanju, finala niso videli niti Črna gora, Srbija in Makedonija. Bosna in Hercegovina je septembra lani sporočila, da se 62. Evrovizije ne bodo udeležili zaradi težke finančne situacije javne televizijske hiše. Nekdanje članice naše skupne države je tako zastopal le hrvaški predstavnik Jacques Houdek, ki je na koncu pristal na 13. mestu. Medtem ko mu je slovensko občinstvo dodelilo največ točk, je naša strokovna žirija z največ točkami nagradila Portugalca.

Letošnji izbor za Pesem Evrovizije se je odvijal v treh delih: po dveh polfinalnih večerih, kjer je bilo med 18 skladbami izbranih deset najboljših, se je dvajseterici v finalu pridružilo še velikih pet (Francija, Nemčija, Italija, Španija, Velika Britanija) in gostiteljica Ukrajina.

Nastopajoči v finalu:

Izrael
1 / 26 Izrael
2 / 26 Poljska
3 / 26 Belorusija
4 / 26 Avstrija
5 / 26 Armenija
6 / 26 Nizozemska
7 / 26 Moldavija
8 / 26 Madžarska
9 / 26 Italija
10 / 26 Danska
11 / 26 Portugalska
12 / 26 Azerbajdžan
13 / 26 Hrvaška
14 / 26 Avstralija
15 / 26 Grčija
16 / 26 Španija
17 / 26 Norveška
18 / 26 Velika Britanija
19 / 26 Ciper
20 / 26 Romunija
21 / 26 Nemčija
22 / 26 Ukrajina
23 / 26 Belgija
24 / 26 Švedska
25 / 26 Bolgarija
26 / 26 Francija

Končni vrstni red:

Na drugo mesto se je uvrstila Bolgarija, tretja je bila Moldavija, četrta Belgija, peto mesto je pripadlo Švedski, šesto Italiji, sedmo Romuniji, osmega mesta se je veselila Madžarska, deveta je bila Avstralija, najboljšo deseterico pa je zaokrožila Norveška. Celotni končni vrstni red si lahko ogledate TUKAJ

Po končanem tekmovanju so bili znani tudi izidi obeh predizborov. Slovenski predstavnik Omar Naber je izmed 18 nastopajočih v prvem predizboru zasedel predzadnje, 17. mesto, slabša je bila le Latvija. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 322
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin