Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
6.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Reuters

Natisni članek

Kraftwerk koncert glasba Kino Šiška advertorial

Sobota, 10. 2. 2018, 6.00

2 meseca, 1 teden

NASTOPILI BODO Z ALBUMOM, NAGRAJENIM Z GRAMMYJEM

"Beatli elektronske glasbe" prihajajo v Ljubljano!

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Reuters

Legendarni Kraftwerk, najpomembnejša in najvplivnejša elektronska zasedba vseh časov, se v Ljubljano vrača z osupljivo 3D-koncertno izkušnjo. Obeta se koncertni spektakel ob spremljavi posebnih 3D-grafik.

Zasedba Kraftwerk je na nedavni, šestdeseti podelitvi nagrad grammy v newyorškem Madison Square Gardenu prejela nagrado za najboljši plesni/elektronski album 3-D The Catalogue. Z omenjenim albumom pa se bodo predstavili tudi 22. februarja v ljubljanski Dvorani Tivoli.

Vsi obiskovalci bodo zaradi 3D-svetlobnih učinkov prejeli tudi 3D-očala.

Minilo je že 13 let od njihovega prvega koncerta v Ljubljani v razprodanih Križankah, 22. februarja, pa se bodo Kraftwerk vrnili v ljubljansko Halo Tivoli s prav posebno 3D-koncertno izkušnjo. Očitno so Kraftwerk vedno korak ali dva pred vsemi.

Kraftwerk 3D zajema ves opus, ob poletnih izvedbah v tujini pa je požel stoječe ovacije in kritiške slavospeve. Kot je ob tem zapisal eden od britanskih recenzentov, je skupina, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zvenela kot iz daljne prihodnosti, danes še vedno dva koraka pred drugimi.

Značilni zvoki glasbe Kraftwerka združujejo vožnjo: ponavljajoči se ritmi s preprostimi melodijami v glavnem sledijo zahodnemu klasičnemu slogu harmonije z minimalistično in strogo elektronsko uglasbitvijo. Preprosta besedila pesmi so pogosto peta na vokoder ali ustvarjena z računalniško programsko opremo za govor. | Foto: Značilni zvoki glasbe Kraftwerka združujejo vožnjo: ponavljajoči se ritmi s preprostimi melodijami v glavnem sledijo zahodnemu klasičnemu slogu harmonije z minimalistično in strogo elektronsko uglasbitvijo. Preprosta besedila pesmi so pogosto peta na vokoder ali ustvarjena z računalniško programsko opremo za govor.

Z vidika vizije ena od najvplivnejših zasedb vseh časov

Nemški inovatorji in pionirji elektronske glasbe Kraftwerk s svojim vizionarskim delom poleg Beatlov veljajo za najpomembnejšo skupino v glasbeni zgodovini. Njihov nezgrešljiv vpliv je jasno razviden ne le pri posameznih žanrih in izvajalcih od Depeche Mode in Davida Bowieja do Madonne in LCD Soundsystema, temveč v sodobni glasbi na sploh.

Njihov prepoznavni vpliv je opazen tako v različnih žanrih, od krautroka, tehna, elektronike in klasike do hiphopa in popa. Vplivali pa so na vso generacijo elektropopa z Depeche Mode na čelu in elektropanka s Suicide kot vzorniki.

Za svoj doprinos h glasbi so sicer že leta 2014 prejeli grammyja za življenjsko delo. Newyorški časnik NY Times pa jih je na primer pred časom označil za Beatle elektronske glasbe.

Kraftwerk sta ustanovila v letu 1970 Ralf Hütter (na fotografiji; elektronske orgle, sintetizator) ter Florian Schneider-Esleben (flavta, sintetizator, električna violina). Spoznala sta se kot študenta na düsseldorfskem konservatoriju v poznih šestdesetih letih. Sodelovala sta na nemški eksperimentalni glasbeni sceni tistega časa, ki jo je britanska glasbena scena poimenovala krautrok. | Foto: Kraftwerk sta ustanovila v letu 1970 Ralf Hütter (na fotografiji; elektronske orgle, sintetizator) ter Florian Schneider-Esleben (flavta, sintetizator, električna violina). Spoznala sta se kot študenta na düsseldorfskem konservatoriju v poznih šestdesetih letih. Sodelovala sta na nemški eksperimentalni glasbeni sceni tistega časa, ki jo je britanska glasbena scena poimenovala krautrok.

Pionirji digitalizacije umetnosti

Kraftwerk so pred skoraj štirimi desetletji zasloveli s svojimi revolucionarnimi 'zvočnimi slikami' in z eksperimentiranjem s trakovi ter sintetizatorji. S kompozicijami, v katere so vpletali večjezične vokale, robotske ritme in računalniško adaptiran govor, so napovedali močan vpliv digitalizacije na umetnost in vsakdanje življenje.

Preberite zanimiv zapis tujega medija o primerjalnem vplivu zasedbe Krafterk z vsem znano britansko pop in rok glasbeno skupina iz Liverpoola - The Beatles.

Trenutno Kraftwerk poleg Hütterja sestavljajo še Fritz Hilpert, Henning Schmitz in Stefan Pfaffe. | Foto: Trenutno Kraftwerk poleg Hütterja sestavljajo še Fritz Hilpert, Henning Schmitz in Stefan Pfaffe.

Spektakularen 3D-šov

Ko so leta 2004 prvič obiskali Slovenijo, je to bilo ob 30-letnici prelomnega albuma Autobahn. Hkrati so predstavili svoj novi, za zdaj zadnji album Tour de France. Kraftwerk so namreč strastni kolesarji, in to, da so poskrbeli za uradno glasbo tega znamenitega kolesarskega tekmovanja, je bilo povsem samoumevno.

Tokrat bodo nastopili s spektakularnim 3D-šovom. Kraftwerk so se odločili in v 3D-tehnologiji povzeli sedem svojih studijskih albumov v sedanji zvočni podobi in albumskih miksov (Autobahn, 1974; Radio-Activity, 1975; Trans-Europe Express, 1977; The Man-Machine, 1978; Computer World, 1981; Electric Café, 1986; The Mix, 1991; Tour de France, 2003).


KDAJ: V četrtek, 22. 2. 2018, ob 20. uri

KJE: Dvorana Tivoli

KDO: Kraftwerk 3D

ORGANIZACIJA: Kino Šiška in ŠKUC Ropot

VSTOPNICE

Ne spreglejte