SiolNET. Trendi Glasba
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skladatelj Leon Firšt veliki zmagovalec glasbenega tekmovanja na Filipinih

0,29

termometer

Leon Firšt
Foto: Facebook

Mladi slovenski skladatelj Leon Firšt (1994) je na mednarodnem tekmovanju iz glasbene kompozicije v filipinskem mestu Banaue prejel veliko nagrado za skladbo The Story of Ifugao, poroča portal Inquirer. Glavna nagrada je vredna 12 tisoč ameriških dolarjev, v četrtek pa sta slavila tudi Italijanka Alessandra Salvati in Filipinec Jem Robert Talaroc.

Mednarodno tekmovanje iz glasbene kompozicije v Banaueju organizira Universal Harvesters Inc. Namen tekmovanja je povečati ozaveščenost o potrebi po obnovi in ohranjanju filipinskih riževih polj, ki so uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

Komisijo prepričalo slovensko delo

Na tekmovanje je bilo letos prijavljenih 84 kompozicij avtorjev z vsega sveta. Sprva so izbrali 20 najboljših, ki so jih poslali skladatelji in skladateljice iz desetih držav, nato pa so izluščili deset finalistov, med katerimi je bil s skladbo The Story of Ifugao edini Slovenec Firšt.

Na četrtkovem finalu tekmovanja je Festivalski orkester Tofarm vseh deset kompozicij izvedel pod taktirko Josefina Toleda - China, mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval skladatelj in profesor na michiganski univerzi Ricardo Lorenz, pa je najbolj prepričalo Firštovo delo.

Trendi Tragična smrt skladatelja, ki je napisal glasbo za Titanik

Posebej so na tekmovanju nagradili še dve kompoziciji - Hudhud, ki jo podpisuje italijanska skladateljica Alessandra Salvati, ter Kabunyan filipinskega avtorja Jema Roberta Talaroca. Grand prix je znašal 12 tisoč ameriških dolarjev, medtem ko sta Alessandra Salvati ter Talaroc prejela vsak po 6.000 dolarjev.

Firšt se je s skladbo poklonil filipinski krajini

Na novinarski konferenci pred podelitvijo nagrad je Firšt po pisanju Inquirerja povedal, da je želel v svojem delu The Story of Ifugao ujeti preprostost življenja v mestu Banaue, ki je v pokrajini Ifugao.

Johann Johannsson Trendi Umrl slavni filmski skladatelj

Pojasnil je, da njegova kompozicija izhaja iz socialno-kulturnih in religioznih tradicij te filipinske pokrajine, navdihnili pa so ga tudi zanjo značilna terasasta riževa polja ter tradicionalni napevi, ki zaznamujejo življenja tamkajšnjih prebivalcev od rojstva do smrti.

Kot je še povzel portal, nagrajeno Firštovo delo kaže na skladateljevo spretnost za briljantno orkestracijo izvirnega plemenskega ljudskega glasbenega materiala v naprednih kompozicijskih tehnikah, ki jih določata domiselna ritmičnost in modalna harmonija.

Trendi Portret filmskega skladatelja: John Powell

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 387
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin