Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 4. 2014, 13.21

8 let

Portret filmskega skladatelja: John Powell

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z Riom 2, ki je že v naših kinih, in prihajajočim filmom Kako izuriti svojega zmaja 2 je v Londonu rojeni glasbenik John Powell še utrdil status vodilnega skladatelja glasbe za animirane filme.

Dvajset od 54 filmov, za katere je prispeval glasbo, so namreč animirani. S tako impresivnim rezimejem, ki vključuje za oskarja nominirano glasbo za animirano pustolovščino Kako izuriti svojega zmaja (How to Train Your Dragon) in glasbo za Vesele nogice (Happy Feet), tri filme v franšizi Ledena doba (Ice Age), dva filma, ki sta nastala na podlagi knjižnih del Dr. Seussa, Hortona in Loraxa, Kung Fu Pando in izvirnega Shreka, je Powell pustil in pušča močan pečat v animacijskem žanru.

Ljubše so mu risanke "Odraščal sem ob Knjigi o džungli, risankah studia Warner Bros. ter Tomu in Jerryju," je povedal v intervjuju za Variety in dodal: "Obožujem umetnost animacije. Prav tako so mi ljubše zgodbe, ki jih pripovedujejo celovečerne risanke. Vse skupaj je mnogo bolj barvito. Igrani filmi so le kulisa za ljudi, ki se ves čas spopadajo."

Kljub nekoliko osebnemu odklonu do igranih filmov je v svoji 17-letni karieri prispeval izjemne glasbene stvaritve tudi za takšne filme. Za skladanje glasbe za visokooktansko akcijo Bournova identiteta (The Bourne Identity) je uporabil propulzivno minimalističen pristop. V akciji Gospod in gospa Smith (Mr. & Mrs. Smith) je uporabil komične latinske prijeme, v pretresljivi drami United 93 abstraktnost in nežen deški glas za vrhunec ter v znanstvenofantastičnem spektaklu Možje X: Zadnji spopad (X-Men: The Last Stand) simfonični heroizem. Če izpostavim samo nekaj naslovov ...

Hvala na vsakem koraku "Nikoli se ne ponavlja," je sodelovanje s Powllom opisal režiser Bournove identitete Doug Liman. "K vsakemu projektu pristopi z entuziazmom, kot da gre za njegov prvi ... ali zadnji projekt," je dodal.

Tudi Carlos Saldanha, režiser animiranih filmov Rio in Rio 2, ki sta nastala pod okriljem studia Blue Sky, Powlla ni mogel prehvaliti: "John je tako radoveden, tako strasten. Skoraj dobesedno se je zlil z brazilsko glasbo, ki jo je mogoče slišati v mojih filmih. Vsako leto sva skupaj z ustvarjalci obiskala Brazilijo. Pomagal mi je oblikovati filma na način, ki si ga ne bi mogel nikoli zamisliti. Nikoli še nisem videl posameznika, ki bi tako dobro sodeloval s skupino tako raznolikih posameznikov – od will.i.ama in Janelle Monae do Sergia Mendesa in Carlinhos Browna -, kot je to uspelo Johnu."

Izvršna podpredsednica podjetja Fox Music Danielle Diego, ki je s Powllom sodelovala pri nastanku 14 filmov, ga je medtem poimenovala za "trojno nevarnost": za supertalentiranega skladatelja, enega od najbolj prijaznih ljudi, ki jih pozna, in izjemnega producenta skladb za rockovske zvezdnike.

Bo s Kako izuriti svojega zmaja 2 ponovil uspeh prvega dela? Za Powllov največji glasbeni uspeh še danes velja neprekosljiv srednjeveško-nordijski-škotski glasbeni kolaž za Kako izuriti svojega zmaja, animirano uspešnico studia DreamWorks Animation iz leta 2010. Režiser Dean DeBlois se spominja: "John je bil pri projektu od samega začetka. Njegova glasba je tista, ki zgodbo, še posebej tam, kjer ni prostora za dialoge, ampak le čustva, pripoveduje na nepozaben način."

Glasbenika so brez pomislekov povabili k sodelovanju tudi pri nadaljevanju. Glasbo za dvojko je posnel s 120-članskim orkestrom in 100-članskim zborom. "Zanimivo se je bilo vrniti h glasbenim temam iz prvega dela. Ugotoviti, kaj sem posnel takrat, kaj lahko spet uporabim. In seveda skladati nove teme za novo zgodbo. Gre za pravo eksperimentiranje z lajtmotivom, obliko in strukturo," je povedal Powell.

"Odkril" ga je Hans Zimmer Powllov potencial za skladanje filmske glasbe je prvi opazil multitalentirani Hans Zimmer. Do srečanja dvojice je prišlo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Powell zaključil študij na glasbenem kolidžu Trinity v Londonu. Do takrat je Powell sodeloval pri umetniški skupini in deloval kot pomočnik v snemalnem studiu Georgea Martina. Prav tako je skladal glasbo za britanske oglase in sodeloval z drugimi skladatelji, med drugim tudi s Patrickom Doylom (Thor, Harry Potter in ognjeni kelih).

"Družil naju je apetit po nenavadnih britanskih skladateljih in svetovno glasbo na sploh," je povedal Zimmer.

Skupaj sta ustvarila glasbo za risani film Pot v Eldorado (The Road to El Dorado) in oba dela Kung Fu Pande.

Kaj prinaša prihodnost? Powell je po več kot desetih letih skladanja glasbe za filme – v povprečju je na leto glasbeno podpisal od tri do pet filmov – končno vzel leto dni dopusta od filmske industrije in se osredotočil na svoje sanje, pisanje simfonij. Zdaj bo več časa namenil tudi svojemu 14-letnemu sinu in ustvarjal glasbo za koncertne dvorane.

"Želim zmanjšati količino dela v svetu sedme umetnosti. Najraje bi se omejil na en film na leto," je še povedal.

Ne spreglejte