Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Petek,
9. 3. 2018,
8.33

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Natisni članek

EMA EMA 2017 EMA 2018 Omar Naber BQL

Petek, 9. 3. 2018, 8.33

6 let, 1 mesec

Omar Naber o Emi: Hejterji bi morali tokrat še bolj pljuvati kot lani #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Omar Naber | Foto Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Lanski zmagovalec Eme Omar Naber se je po dveh tednih odzval na rezultate letošnjega izbora: "Po zmagi Lee Sirk se ne dogaja prav nič posebnega. V močnem nasprotju s tistim, kar se je dogajalo lansko leto. Tukaj nekaj smrdi." 

Omar Naber, ki se je lani na Evrovizijo odpravil s pesmijo On My Way, se je na letošnjo Emo odzval šele po dveh tednih: "Nalašč sem počakal, da vidim, kaj se bo zgodilo." 

Naber je svoje počutje zajel v krajši esej, v katerem je zapisal, da je scenarij letošnje Eme skoraj enak lanskemu: "BQL sta ponovno po glasovanju 'publike' zasedla prvo mesto, njun končni izkupiček pa je bil ponovno končno drugo mesto. Ponovno sta bila 'prikrajšana' za nastop na Evroviziji. Ponovno sta postala žrtvi 'korupcije' in 'podkupljene žirije'."

Video: zmagovalna pesem letošnje Eme: Lea Sirk - Hvala, ne!

A v nasprotju z lani se po zmagi Lee Sirk ne dogaja prav nič posebnega, pravi v svojem zapisu: "Tistih, ki se ne strinjajo z njeno zmago, je zelo, zelo malo. Nihče se ne oglaša. Vse je mirno."

"Hejterji bi morali tokrat še bolj pljuvati kot lani"

Naber je prepričan, da bi se morali "po vseh pravilih" tokrat "hejterji" še bolj glasno razburjati in še bolj pljuvati kot lani. Svoje prepričanje je seveda pojasnil: "Ker je zmagovalka Lea Sirk po glasovanju publike letos zasedla TRETJE mesto, jaz pa lansko leto DRUGO mesto. Torej naj bi bila moja zmaga lansko leto bolj upravičena kot letos Lejina."

Člana dua BQL na Emi 2017. Letos sta že drugič zapored zasedla prvo mesto po izboru gledalcev.  | Foto: Mediaspeed Člana dua BQL na Emi 2017. Letos sta že drugič zapored zasedla prvo mesto po izboru gledalcev. Foto: Mediaspeed

Preberite si še: Ema 2018: Zmaga je bila že drugič ukradena 


"Tukaj nekaj smrdi," Naber komentira po njegovem mnenju nenavadno tišino. Pravi, da je z leti na "naši ljubi" slovenski glasbeni sceni pridobil zelo trdo kožo, a si, čeprav ga lani vse skupaj ni preveč ganilo, zlivanja gnojnice ni zaslužil: "Menim, da mi je bilo storjeno ogromno škode."

Z lažnih profilov prejemal celo smrtne grožnje

"Pojma nimate, koliko smrtnih groženj, takšnih in drugačnih, sem prejel lansko leto. Koliko ljudi me je napadlo, češ, koliko sem plačal žiriji za zmago. Predvsem z lažnih profilov," je zapisal. Čeprav dolgo tega ni želel verjeti, je ugotovil, kako so lahko ljudje zlobni.

Omar Naber | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed Tako lani kot letos je bilo žirantov vsega skupaj trideset, Naber pa pravi, da niti za enega ni vedel vse do razglasitve. Meni, da bi bilo 30 žirantov zelo težko podkupiti: 

"Prvič: to bi bilo verjetno zelo drago, drugič: nikakor nisem tip človeka, ki bi kadarkoli kogarkoli podkupoval, tretjič: jasno je, da bi namig o podkupovanju zelo hitro privrel na dan, kajti trideset naenkrat bi jih zelo težko držalo jezik za zobmi in bilo tiho že ob namigovanju podkupovanja, kaj šele ob dejanskem ponujanju modre kuverte pod mizo vsakemu posebej."

"Občutek imam, da je bilo vse skupaj nastavljeno"

"Vse skupaj je bila ena velika farsa. Vedno bolj imam občutek, da je bilo vse skupaj nastavljeno," pravi in se sprašuje, zakaj na najmočnejših radijskih postajah z Eme predvajajo izključno skladbe zasedbe BQL. "Sta resnično tako zelo boljša, superiornejša in kvalitetnejša vokalista in izvajalca od vseh nas preostalih, ki nas ne vrtijo?"

Video: pesem izvajalcev zasedbe BQL

"Morebiti je v ozadju dogovorjen kak posel?"

"Morda je to stvar okusa. Vse to je relativno in subjektivno. Ali pa je morebiti v ozadju dogovorjen kak posel, od katerega imajo avtorji njune skladbe in uredniki radijskih postaj, ki odločajo, kaj se bo vrtelo, koristi? Je to mogoče?" se še sprašuje Naber.

Omar Naber | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "Morda pa je V TEJ ZGODBI kdo podkupljen. Pa smo vsi tiho," je poudaril v svojem zapisu: "Vse bolj sem prepričan, da je bila stvar lansko leto podtaknjena. Morda iz gneva, iz frustracij, užaljenosti ali ker je mogoče kdo arogantno menil, da mu zmaga na Emi in udeležba na Evroviziji pripadata samoumevno, pa mu je bil ta privilegij 'po krivici' in zaradi 'podkupljene žirije' odvzet," je še zapisal.

Poudaril je, da je letos "čudežno" vse tiho, "kot na pokopališču," in da "naenkrat letos žirija ni ničesar kriva in je naenkrat vse ok". Povedal je, da se v tekmovanje na Emi spustiš brezpogojno pod pravili, ki so določena: "Morda pa smo samo dokončno dojeli, da so pravila pač pravila." 

"Kuha se korupcija"

"Ko bi slovenska javnost (vključno z novinarji) vedela, kar vem jaz, kakšen drek in korupcija se kuhata (ne na Emi) v ozadju (za to imam za vsak slučaj in skrajne primere vse uradne dokaze, črno na belem), bi se na smrt zgražali," je še zapisal.

Ko smo ga vprašali, če nam lahko o tem pove kaj več, pa je odgovoril le, da bo o tem govoril ko bo čas za to: "Ko se bom moral legalno branit in seveda s tem braniti tudi vse slovenske glasbenike, ki so prikrajšani zaradi teh korupcij." Zanimalo nas je, če se to nanaša na komercialne radijske postaje, na kar je pritrdil: "tako je, ne na vse ampak na določene."

"On My Way je nekaj najboljšega, kar sem spisal v življenju"

"Žal mi je, da sem na to mino naletel ravno jaz. Z najboljšo skladbo, ki sem jo kadarkoli spisal. Ne vem, s čim sem si to zaslužil. Nikakor tega ne bi privoščil nikomur." "Tudi če bi bila moja skladba On My Way zanič. Pa ni. Je nekaj najboljšega, kar sem spisal v življenju," je sklenil. 

Video: zmagovalna pesem Eme 2017: Omar Naber - On My Way

Lei želi vse najboljše

"Lei pa želim, kot bi želel kateremukoli zmagovalcu, da 'razturi' Evropo, da ji stojimo ob strani in jo družno podpremo, ko pride njen veličastni trenutek."

Naber pravi, da si Lea to močno zasluži in da to potrebuje, kot je to lansko leto potreboval sam, pa podpore ni dobil. Prepričan je, da ti telepatska državna podpora močno pomaga tudi pri uvrstitvi. Na Facebooku je še zapisal: "Lea Sirk, rad te imam. Naj te ima tudi cela Slovenija. Srečno!"

Ne spreglejte