Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 2. 2019,
16.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

5

Natisni članek

Evrovizija Netta Barzilai

Sobota, 2. 2. 2019, 16.07

5 let, 2 meseca

"Na Evroviziji ni prostora za politiko" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

5

Netta Barzilai | Foto Reuters

Foto: Reuters

Lanska zmagovalka izbora za pesem Evrovizije se je odzvala na vse glasnejše pozive k bojkotu letošnje prireditve, ki bo v Izraelu.

Netta Barzilai, Izrael
Trendi Kdo je Netta, izraelska pevka, ki je zmagala na Evroviziji? #foto #video

Bolj ko se bliža letošnja Evrovizija, ki bo od 14. do 18. maja v Tel Avivu v Izraelu, glasnejši so pozivi glasbenikom oziroma državam, naj se izbora ne udeležijo. Med najopaznejšimi protestniki je propalestinsko gibanje BDS, ki zagovarja splošen bojkot, umik investicij in sankcije proti Izraelu, v okviru svojih prizadevanj pa zdaj pozivajo k bojkotu Evrovizije v Tel Avivu.

Britanski zvezdniki za selitev izbora iz Izraela

Močno je odmeval tudi poziv več znanih Britancev, med njimi oblikovalke Vivienne Westwood in glasbenika Petra Gabriela, ki so v začetku tega tedna BBC pozvali, naj podpre selitev izbora iz Izraela.

Zdaj se je na pozive k bojkotu odzvala izraelska pevka Netta Barzilai, lanska zmagovalka Evrovizije, ki je "odgovorna" za to, da je izbor letos v Izraelu. Kot je povedala za AP, zavrača kakršenkoli politični aktivizem, povezan z Evrovizijo.

"Nisem politična oseba in na Evroviziji ni prostora za politiko," je dejala, "bistvo Evrovizije je združevanje in širjenje svetlobe. Tam vidimo ljudi različnih religij, različnih barv in narodnosti, ki na odru vsi slavijo enakost. In to je pomembno. Če bo Evrovizijo kdo bojkotiral, bi to lahko bilo v nasprotju z njegovimi prepričanji."

"Želim si zdravega dialoga, bojkot pa ni pravi odgovor," je še poudarila pevka, ki je te dni izdala novo skladbo z naslovom Bassa Sababa. "Gre za dve hebrejski slengovski besedi, ki sta pravzaprav prevzeti iz arabščine. 'Bassa' pomeni 'šment', nekaj slabega, 'sababa' pa pomeni 'v redu', nekaj dobrega," je pojasnila pevka ter dodala, da je bilo tudi njeno življenje v zadnjem letu polno vzponov in padcev.

Netta Barzilai | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Naletela sem na vrsto ovir, bilo je ogromno pričakovanj, ljudje so spraševali, kdo mislim, da sem. Govorili so, da sem muha enodnevnica, čudili so se mojim oblačilom," je dejala Izraelka, ki je v tem času občutila veliko pritiskov, tako osebnih kot političnih. "Ob vsej ljubezni očitno pride tudi veliko sovraštva."

Preberite še:

Aleš Vovk - Raay
Trendi Raay: Da Slovenija ne more zmagati na Evroviziji, je neumnost #intervju
Ema 2019
Trendi Na naslednji Evroviziji nas bo zastopal eden od teh izvajalcev
Ne spreglejte