Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2019,
18.57

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

5

Natisni članek

Evrovizija Toto Cutugno Pepel in kri Tadej Hrušovar

Torek, 14. 5. 2019, 18.57

9 mesecev, 3 tedne

Kako so Slovenci leta 1990 zmagali na Evroviziji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

5

Ko je Italija slavila svojo zadnjo zmago na Evroviziji, je ta vsaj malo pripadala tudi Sloveniji. Leta 1990 je namreč zmagovalno pesem Insieme ob Totu Cutugnu zapela slovenska zasedba Pepel in kri.

Emilija Kokić
Trendi Emilija Kokić: od kritik do zmage na Evroviziji, ki bi brez vojne odprla še več vrat #intervju #video

Čeprav se marsikdo v Sloveniji kot edine "naše" evrovizijske zmage spomni slavja hrvaške skupine Riva s pesmijo Rock Me Baby leta 1989, je bila na nek način še bolj naša zmaga na naslednji Evroviziji - tisti, ki so jo leta 1990 priredili v Zagrebu.

Tam je slavil predstavnik Italije Toto Cutugno, spremljevalne vokale pa je zapela slovenska zasedba Pepel in kri, ki so jo takrat sestavljali Tadej Hrušovar - Dejvi, Ditka Haberl, Zvezdana Sterle, Oliver Antauer in Miran Rudan.

Polomija na prvi vaji

Kot se spominja vodja zasedbe Hrušovar, Cutugnova skladba Insieme na prvi vaji ni ravno navdušila, zato jo je sam popravil in priredil aranžma.

"Cutugno nam je rekel: 'Ah, opravimo to, iz te pesmi tako ali tako ne bo nič.' Tako smo nekaj časa z njim prepevali tisti uvod (zapoje, op. a.) 'Insieme, unite, unite, Europe'. Delegacije drugih držav so nas čudno gledale, meni je bilo nerodno … Potem pa sem mu rekel: 'Toto, dovolj, napisal bom aranžma, kot se spodobi. Pepel in kri imamo v Jugoslaviji ugled in se ne moremo kar šaliti,'" je zadnje dni pred Evrovizijo leta 1990 opisal Hrušovar.

Ob Cutugnu so kot Pepel in kri zapeli (od desne proti levi) Miran Rudan, Tadej Hrušovar, Oliver Antauer, Ditka Haberl in Zvezdana Sterle. | Foto: zajem zaslona/YouTube Ob Cutugnu so kot Pepel in kri zapeli (od desne proti levi) Miran Rudan, Tadej Hrušovar, Oliver Antauer, Ditka Haberl in Zvezdana Sterle. Foto: zajem zaslona/YouTube

"Tako sem aranžma res popravil in s preostalimi člani skupine smo pesem naštudirali. Po dveh dneh smo imeli generalko in ko smo 'udarili' s tistim uvodom, se je Cutugno obrnil z odprtimi usti," se je v smehu spomnil Hrušovar, "takrat pa se je začela tudi panika med preostalimi delegacijami. Prej nas niso jemali resno, potem pa so nenadoma začeli prihajati do nas, nas spraševali kdo smo in od kod prihajamo."

"Tajči je mislila, da bo zmagala"

In res - pesem, ki je sprva ni jemal resno niti pevec, ki jo je prepeval, je na koncu slavila. "Zmaga je šla takrat v nos predvsem jugoslovanski predstavnici Tajči, ki je mislila, da bo zmagala. Potem so nas kar malo grdo gledali, češ da smo ukradli zmago. Po drugi strani pa mislim, da so bili vendarle tudi ponosni, ker smo bili v evrovizijski zmagi udeleženi Pepel in kri, zasedba, ki jo je poznala cela Jugoslavija."

Zamisel za čezmejno evrovizijsko sodelovanje je sicer prišla iz Italije, je pojasnil Hrušovar. "Takrat se je rojevala Evropska skupnost in imeli so skladbo prav na to temo. 'Insieme', torej skupaj, povezani. Ob tem pa so želeli z nastopom pokazati, da se združuje in povezuje tudi glasba, in zato na oder postaviti glasbenike iz različnih držav, ki izvajajo isto skladbo. Odločili so se za povezavo s sosednjo Jugoslavijo in stopili v stik z radiotelevizijo v Beogradu, kjer so predlagali nas."

Zadnji slovenski predstavniki Jugoslavije na Evroviziji

Pepel in kri, čeprav v spreminjajoči se zasedbi, so bili prekaljeni glasbeni, pa tudi evrovizijski mački. 15 let pred zmago v Zagrebu so nastopili na evrovizijskem izboru v Stockholmu, kjer so peli Dan ljubezni, eno največjih uspešnic slovenske oziroma kar jugoslovanske pop glasbe, in zasedli osmo mesto.

"Po tem Jugoslavije ni zastopal več noben slovenski izvajalec, nato pa smo se leta 1990 na evrovizijski oder spet na nek način vrnili kot slovenski predstavniki, čeprav smo peli za Italijo," je poudaril Hrušovar, ki je sicer razočaran, da se o tisti zmagi le redko govori kot o tudi slovenski. "V medijih se o tem govori zelo malo, toda Slovenci smo že bili zmagovalci na Evroviziji. Bili smo slovenski glasbeniki in zmagali smo."

Evrovizija 2019 Slovenija
Trendi Zala in Gašper sta v finalu Evrovizije!

Preberite še:

Trendi Lea Sirk: Jaz sem rešila Kobala, mene pa Flisar #intervju #video
Zala Kralj, Gašper Šantl
Trendi Zala Kralj & Gašper Šantl: njuno pesem prepevajo tudi Hrvati #video #intervju
Trendi Maja Keuc o Evroviziji, Stockholmu in tem, kako bi skoraj zastopala Švedsko
Ne spreglejte