SiolNET. Trendi Glasba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Camdenska upravna enota odobrila kip Amy Winehouse

4

termometer

Že nekaj časa načrtovan bronasti kip bodo septembra postavili v koncertnem prizorišču Roundhouse v londonskem Camden Townu.

Čeprav se o postavitvi kipa pokojne Amy Winehouse govori že nekaj časa, revija Rolling Stone poroča, da je upravna enota Camdena njegovo postavitev v koncertnem prizorišču Roundhouse, kjer je pevka koncertirala nazadnje, končno stoodstotno potrdila.

Nekateri so postavitvi kipa namreč nasprotovali, saj je pevka umrla šele pred dvema letoma, zaradi česar bi bil lahko namen kipa bolj komercialne narave kot zgolj posvetilo njenemu talentu in delu. Kljub temu je pevkin oče Mitch Winehouse projekt podprl. "Amy je imela Camden izredno rada, zdaj pa je to kraj, ki ga z njo povezujejo oboževalci z vsega sveta."

Kip naj bi svoje mesto dobil na balkonu koncertnega prizorišča, s čimer naj bi, kot pravijo na upravni enoti, oboževalce, ki se redno zadržujejo pred njeno domačo hišo, preusmerili na drugo lokacijo. Obenem bronasti kip, ki se ga je lotil Scott Eaton, ponoči ne bo razsvetljen – s tem naj bi namreč preprečili, da bi se ljudje zbirali na ulici.

Camden Town: središče londonske alternativne kulture Camden Town danes velja za najbolj priljubljeno zbirališče ljubiteljev alternativne kulture, poleg zbirke raznovrstnih glasbenih klubov pa je med turisti znan predvsem bo bogati tržnici z raznovrstnim blagom – tam je mogoče najti vse od hrane pa do oblačil in modnih dodatkov, na svoj račun pa seveda lahko pridejo tudi ljubitelji glasbe. Predvsem v preteklosti je bilo tam mogoče zaslediti marsikatero vzhajajočo glasbeno zvezdo.

Glasba je pomembno vlogo v Camdenu igrala že v tridesetih letih 20. stoletja, najverjetneje pa tudi že prej. Približno v tem času so se sem namreč začeli zatekati irski priseljenci, ki so s seboj prinesli irsko tradicionalno glasbo. V šestdesetih se je s splošno popularizacijo rock'n'rolla nekaj podobnega začelo dogajati tudi tu – Camden Town je začel privlačiti vse več glasbenikov in občinstva, počasi pa se je izoblikoval v to, kar je danes.

Prvi večji koncertni dogodek se je ravno v klubu Roundhouse zgodil oktobra 1966, ko ga je obiskala skupina Pink Floyd, prav tako pa pionirji progresivnega rocka Soft Machine. Nekonvencionalnemu nastopu z nenavadnim šovom so v Camdenu sledili še koncerti velikanov, kot so recimo Jimi Hendrix, The Doors, Marc Bolan in Cream, v sedemdesetih se je njegova glasbena scena začela še občutneje širiti, v devetdesetih pa je Camden Town postal maternica zvrsti britpop, preden ji je sploh kdo nadel to ime. Tovrstna scena je svoje vrelišče doživela avgusta 1995, ko je zasedba Oasis svoj singel Roll With It izdala na isti dan, kot so njeni največji tekmeci Blur izdali singel Country House. Ne glede na negativen prizvok največje bitke v dobi britpopa so se v Camden v tistem času zgrinjali ljubitelji glasbe, ki so poleg teh dveh bendov želeli videti še zasedbe, kot so Pulp, The Stone Roses, Suede, Radiohead in Supergrass.

Kljub temu da je Camden Town po mnenju nostalgikov do danes izgubil nekaj svojega nekdanjega čara, še vedno ostaja znamenitost alternativne londonske kulture.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin