Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
8. 8. 2018,
20.25

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Inge Ginsberg življenjska zgodba glasba

Sreda, 8. 8. 2018, 20.25

5 let, 8 mesecev

96-letnica, ki je preživela holokavst, je zdaj postala death metal pevka #video

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Ingrid | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Da starost ni ovira za nove življenjske podvige in vloge, dokazuje 96-letnica Inge Ginsberg, ki je pri svoji ne prav rosni starosti vstopila v novo obdobje: postala je pevka death metal skupine Inge & the TritoneKings.

"V ameriški in tudi evropski kulturi so starejši ljudje izključeni iz življenja. Potrebuješ priložnost, da si slišan," na začetku kratkega dokumentarca New York Timesa režiserja Leaha Galanta z naslovom Death Metal Grandma pravi 96-letna Inge Ginsberg, v katerem razmišlja o življenju in smrti.

Za življenje pravi, da je osamljen kraj, saj starši, sorodniki in prijatelji odhajajo. "Nikogar ne zanima, kaj imaš za povedati." A starost je prostor svobode in je lepa, je bolj optimistična Inge Gingsberg. "Ljubezenske afere so redke, veter je zdaj tisti, ki ljubkuje moje lase, a vonj po rožah in ptičje petje sta še vedno tu. Stari prijatelji so večinoma odšli, nadomestijo jih mladi, ki cenijo zgodbe tvoje preteklosti," dodaja starostnica.

Smrti se ne moreš izogniti, zato se ji smej, pa je še mogoče povzeti besede 96-letne dunajske Judinje, ki je preživela holokavst.

Iz vojne v Hollywood

Inge Ginsberg je iz nacističnega Dunaja leta 1942 prebegnila v Švico, kjer je pristala v begunskem taborišču. Po drugi svetovni vojni je s prvim možem skladateljem Ottom odšla v ZDA, kjer sta kot ustvarjalca pristala v hollywoodski glasbeni industriji. "Ničesar nisva imela razen svojih talentov," se tega časa v dokumentarnem filmu spominja Ingrid Ginsberg, ki se je glasbeno izobraževala med svojim 6. in 16. letom.

Pesem Try Again v izvedbi pevca Deana Martina je bila pravi hit, o svojem delu pravi avtorica besedil. V 40. in 50. letih sta z možem sodelovala tudi z Doris Day, Nat King Colom in številnimi evropskimi zvezdami.

Po določenem času jo je Hollywood izčrpal, ker je "vse narejeno", zato ga je zapustila. Nekaj časa je nato delala tudi kot novinarka.

"Moj največji talent ni petje, temveč preživetje"

Ingrid Gingsberg, ki živi med Švico in New Yorkom, pri svojih 96 letih še vedno piše pesmi, nekatere izmed njih pa so pred kratkim dobile svojo metal različico, s čimer je vstopila tudi v novo vlogo.

Pred dvema letoma je stala na odru televizijskega šova Švica ima talent in tam svoj nastop pospremila z besedami: "Moj največji talent ni petje, temveč preživetje. Pomembno je, da si aktiven in obkrožen z mladimi ljudmi in da počneš stvari, ki jih nisi nikoli prej."

Kar v primeru pesnice pomeni petje in to v metal bendu, s katerim je nastopila na švicarskem odru, udeležila pa se je tudi avdicije šova Amerika ima talent. Pred tem nikoli ni bila pevka, vedno avtorica besedil. Svoje odrsko udejstvovanje pa je navdihujajoča metalska babica tudi posnela.

Ta glasbeni žanr je izbrala iz več razlogov. Sama pravi, da zato, ker ne zna peti. A če bi vprašali enega od njenih glasbenih sodelavcev, kitarista Pedro H. da Silva, bi vam odgovoril, da so njene pesmi o smrti in krvi prave za to zvrst, ki so jo izbrali.

Gael Garcia Bernal
Trendi V seriji na YouTubu bo nastopil priljubljeni mehiški igralec
Metal festival
Novice Iz doma za starejše pobegnila na metal festival
Ne spreglejte