Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2018,
9.51

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

nagrade Sarajevo Film Festival

Petek, 17. 8. 2018, 9.51

5 let, 8 mesecev

V Sarajevu nagrade za slovenske filmske ustvarjalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Gajin svet | Gajin svet, v katerem med drugim igrata Tara Milharčič in Sebastian Cavazza, je v Sarajevu prejel nagrado otroške žirije za najboljši film. | Foto Luka Karlin

Gajin svet, v katerem med drugim igrata Tara Milharčič in Sebastian Cavazza, je v Sarajevu prejel nagrado otroške žirije za najboljši film.

Foto: Luka Karlin

S podelitvijo nagrad se je sklenil tekmovalni del 24. Sarajevo Film Festivala. Srce Sarajeva za najboljši film je prejela bolgarsko-nemško-francoska koprodukcija Ága, otroška žirija pa je za najboljši film izbrala slovensko mladinsko romantično komedijo Gajin svet.

S slavnostno podelitvijo nagrad so v četrtek zvečer končali tekmovalni del 24. Sarajevo Film Festivala, na katerem se je letos zvrstilo 266 filmov iz 54 držav.

Nagrado Srce Sarajeva za najboljši igrani film so podelili filmu Aga bolgarskega režiserja Milka Lazarova, ki je ob prejetju nagrade poudaril, da je njegovo srce že od nekdaj v Sarajevu, je poročal Radio Sarajevo. Nagrado za najboljšo režijo igranega filma so podelili romunski režiserki Ioani Uricaru za film Limonada, najboljši igralec je postal Hrvat Leon Lučev, najboljša igralka pa Madžarka Zsofia Szamosi.

24. Sarajevo Film Festival | Foto: Sarajevo Film Festival Foto: Sarajevo Film Festival

Na festivalu so podelili še vrsto drugih nagrad (vse najdete tukaj), ob robu festivala pa je potekalo še veliko drugih dogodkov in podelitev nagrad, na katerih so vidne uspehe dosegli tudi slovenski ustvarjalci.

Otroška žirija sarajevskega filmskega festivala je odločila, da je najboljši film po njihovem izboru slovenska mladinsko-romantična komedija Gajin svet režiserja Petra Bratuše. Film je bil uvrščen v otroški program (Teen Arena), ki je pomemben segment festivala in ima izkušeno festivalsko otroško občinstvo, so poudarili v Slovenskem filmskem centru.

Gajin svet
Trendi Slovenski mladinski film navdušil v Sarajevu #foto

Na Docu Rough Cut Boutique programu, ki se osredotoča izključno na dokumentarne filme iz jugovzhodne Evrope, ki so v produkciji ali postprodukciji, je glavno nagrado za postprodukcijo dokumentarnega filmskega projekta Hči Camorre prejel slovenski režiser Siniša Gačić. Scenarij za Hči Camorre je napisala Anka Pirš, producentka filma pa je Dunja Klemenc iz produkcijske hiše Studio Maj.

Hči Camorre | Foto: Slovenski filmski center Hči Camorre Foto: Slovenski filmski center

Nagrado eurimages za razvoj koprodukcije je prejel hrvaško-slovenski projekt Varno mesto scenarista in režiserja Juraja Lerotića, nagrado arte mednarodnih odnosov pa manjšinska koprodukcija Praznik dela scenarista in režiserja Pjera Žalice. Pri obeh filmih je slovenski producent Staragara.

Štipendijo Eave je prejel koprodukcijski projekt Fiume o morte! scenarista in režiserja Igorja Bezinovića. Gre za francosko-hrvaško-slovensko koprodukcijo, slovenska koproducentka je Marina Gumzi iz produkcijske hiše Nosorogi.

Ne spreglejte