Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
10.20

Osveženo pred

3 dni, 15 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Natisni članek

pevec Paul Di'Anno Iron Maiden

Torek, 22. 10. 2024, 10.20

3 dni, 15 ur

Umrl prvi pevec skupine Iron Maiden, decembra bi nastopil v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
Paul Di'Anno | Paul Di'Anno (1958–2024) | Foto Guliverimage

Paul Di'Anno (1958–2024)

Foto: Guliverimage

V starosti 66 let je umrl prvi pevec britanske heavy metal zasedbe Iron Maiden Paul Di'Anno. S skupino je sodeloval pri prvih dveh albumih Iron Maiden in Killers v začetku 80. let, preden ga je nasledil Bruce Dickinson. Novico o njegovi smrti je sporočila njegova založba Conquest Records. Umrl je na svojem domu v Salisburyju v južni Angliji.

Paul Andrews, bolj znan pod odrskim imenom Paul Di'Anno, je s skupino Iron Maiden pel med letoma 1978 in 1981 ter sodeloval na njihovem debitantskem albumu iz leta 1980 in naslednjem albumu iz leta 1981 Killers, kjer je prepeval pesmi, kot so Running Free, Sanctuary in Remember Tomorrow.

Člani skupine so ob novici izrazili globoko žalost. V izjavi, objavljeni na njihovih družbenih omrežjih, je basist Iron Maiden Steve Harris dejal, da je "zelo žalosten, da ga ni več". Dodal je tudi, da je bil z njim v stiku še pred kratkim.

"Vsaj do nedavnega je še vedno koncertiral, to ga je gnalo naprej, da je bil tam zunaj, kadar je lahko. Vsi ga bomo pogrešali. Počivaj v miru, prijatelj," je zapisal.

Paul Di'Anno in Steve Harris leta 1981 | Foto: Guliverimage Paul Di'Anno in Steve Harris leta 1981 Foto: Guliverimage

V skupini so Di'Anna označili za pionirskega frontmana. "Paulov prispevek k Iron Maiden je bil ogromen, pomagal nam je oblikovati pot, po kateri kot skupina hodimo že skoraj pet desetletij," so zapisali.

Decembra je nameraval nastopiti v Ljubljani

Pevca so leta 1981 iz zasedbe odpustili zaradi njegovega nestabilnega vedenja in uživanja drog. Po tem je posnel več samostojnih albumov in nastopal tudi z drugimi skupinami, kot so Battlezone in Killers. V sklopu svoje poslovilne turneje se je letos nameraval ustaviti tudi v Sloveniji, 3. decembra je načrtoval nastop v ljubljanskem Orto Baru.

Iron Maiden so po njegovem odhodu večkrat nastopili v Ljubljani, prvič leta 1984 in nazadnje lani v dvorani Stožice.

Steve Harris in Janick Gers
Trendi Iron Maiden na koncertu v Stožicah razvneli občinstvo
Ne spreglejte