Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 1. 2014,
20.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

animirani film risanka

Torek, 28. 1. 2014, 20.44

8 let

Trnuljčica: 25 dejstev o Disneyjevi animirani klasiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Angelina Jolie v filmu, ki na velika platna prihaja 30. maja, upodablja Maleficent, najbolj kultno Disneyjevo zlikovko.

Vir za fantazijski film, poln osupljivih posebnih učinkov, je pravzaprav Disneyjeva animirana klasika Trnuljčica (Sleeping Beauty), ki prav ta teden praznuje svoj 55. rojstni dan. Film je ob premieri 29. januarja 1959 naletel na precej mlačen odziv, a je v obdobju do danes dosegel kultni status, saj ga odlikujejo prekrasni širokozaslonski posnetki, nepozabna glasba in ena od najboljših negativk v vsej animacijski zgodovini.

O filmu obstaja kar nekaj zanimivih podatkov, ki so bili širšemu občinstvu neznani. Do danes ...

1. Podlaga za Disneyjevo Trnuljčico sta bila tako klasična pravljica Charlesa Perraulta kot zgodba bratov Grimm. V Perraultovem delu je princesi ime Aurora, brata Grimm pa sta ji nadela ime Briar Rose. V filmu je princesi ob rojstvu ime Aurora, ko pa jo pod svoje okrilje vzamejo tri dobre vile Fauna, Flora in Merryweather, da jo skrijejo pred srdito jezo zlobne vile Maleficent, pa princeso poimenujejo Briar Rose.

2. Za Aurorino resnično ljubezen, princa Philipa, so si Disneyjevi ustvarjalci ime sposodili pri britanskem princu, možu monarhinje, kraljice Elizabete II.

3. Večina glasbene podlage v filmu je povzeta po baletu Trnuljčica Petra Iliča Čajkovskega. Kljub temu je George Bruns, ki je glasbo priredil za film, kreditiran kot glavni ustvarjalec glasbe za risanko.

4. Leta 1953 se je legendarni animator Chuck Jones, ki je bil sicer zaposlen pri konkurenčnem studiu Warner Bros. (WB), štiri mesece ukvarjal s Trnuljčico. V tem času so namreč pri WB zaprli animacijski oddelek. Kljub temu njegovega imena na odjavni špici ni mogoče zaslediti.

5. Trnuljčica je bil prvi animirani celovečerni film, ki so ga posneli v 70-milimetrskem širokozaslonskem formatu Technirama.

6. Prav tako je zadnji Disneyjev film, za potrebe katerega so za ozadja uporabili na roko izrisane celice, na katere so nato narisali animirane junake.

7. Kljub temu da je Walt Disney želel, da se zgodba Trnuljčice kar najbolj razlikuje od Sneguljčice in sedmih palčkov (Snow White and the Seven Dwarfs), pa lahko med obema potegnemo kar nekaj vzporednic: zlobna čarovnica/vila, ki je ljubosumna na mlado in lepo princeso; princesa se skriva v koči v gozdu (le da tokrat sedem komičnih palčkov nadomestijo s tremi komičnimi dobrimi vilami); čarovnica/vila princeso ukane, njen spanec je podoben smrti, reši pa jo lahko le poljub resnične ljubezni.

8. Eyvind Earle, človek, ki je najbolj odgovoren za končno podobo filma, se je precej namučil, da bi se Trnuljčica vizualno razlikovala od Sneguljčice in preostalih Disneyjevih pravljic. Za potrebe srednjeveške pokrajine je ustvaril sloke in natančno izrisane dvorce, visoka drevesa s kvadratnimi krošnjami in ostala stilizirana ozadja z nekoliko popačeno perspektivo. Nekateri animatorji in kritiki so menili, da ozadja delujejo preveč hladno in se ne skladajo z risanimi liki, medtem ko so drugi hvalili inovativen in drugačen pristop k dizajnu.

9. Mary Costa, ki je posodila glas princesi Aurori, je svojo operno kariero začela prav s tem likom. Avdicijo za vlogo je opravila leta 1952, ko je bila stara le 22 let. Kar dolgih sedem let je bilo nato potrebnih, da so animatorji filmske segmente uskladili z njenim glasom.

10. Bill Shirley, glas princa Philipa, je bil v tistem času že na koncu svoje filmske kariere. Pravzaprav gre za njegovo zadnjo vlogo na velikem platnu. Samo še leta 1964 je nekaj svojih pevskih sposobnosti posodil filmu Prodajalka vijolic (My Fair Lady).

11. Eleanor Audley, ki je v življenje mojstrsko obudila risano vilo Maleficent, je pred tem že posodila glas zlobni mačehi v Disneyjevi Pepelki (Cinderella). Govori se, da je Audleyjeva sprva zavrnila ponujeno vlogo Maleficent, saj naj bi se v tistem času spopadala s tuberkulozo in je bila prepričana, da vlogi glasovno ne bo kos. Nato jo je seveda sprejela in ustvarila zagotovo najbolj prepričljiv negativni lik v Disneyjevem risanem filmu.

12. Igralka Verna Felton, ki je že pred tem nastopila v kar nekaj Disneyjevih filmih – bila je mati slončka Dumba, dobra vila botra v Pepelki, Kraljica src v Alici v Čudežni deželi (Alice in Wonderland) in nergava teta Sarah v Dami in potepuhu (Lady and the Tramp) – je v Trnuljčici posodila glas tako vili Flori kot kraljici Leah, Aurorini materi.

13. Barbara Luddy, ki je v Dami in potepuhu upodobila Damo, je bila v Trnuljčici vila Merryweather. Še ena Barbara, tokrat Barbara Jo Allen, je glas posodila tretji dobri vili, Fauni.

14. Piškoti, ki so jih spekle dobre vile, imajo obliko glave Mikija Miške.

15. Princesa Aurora je lik z najmanj besedila v kateremkoli Disneyjevem risanem filmu (z izjemo nemih slončka Dumba in palčka Pikca iz Sneguljčice). Izusti le 18 vrstic besedila.

16. Animatorji so za potrebe likov in njihovega gibanja uporabili resnične modele. Igralka Helene Stanley je plesala kot princesa, princa Philipa so oblikovali po igralcu Edu Kemmerju, Audleyjevo pa so uporabili za vilo Maleficent. Produkcijske fotografije kažejo, da so poteze risanega lika močno podobne potezam igralke.

17. Film so ustvarjali sedem let, kar je najdaljša doba za animirani celovečerni film studiev Walta Disneyja. Ta rekord je leta 1985 presegla dolgotrajna in zapletena produkcija Črnega kotla (The Black Cauldron).

18. Eden od razlogov, zakaj so film snemali tako dolgo: Disney je želel biti vključen v prav vsako odločitev. Vendar pa se je prvič v življenju istočasno spopadal z odločitvami glede gradnje svojega prvega zabaviščnega parka Disneylanda v kalifornijskem Anaheimu in televizijskimi oddajami, ki so bile na sporedu trikrat na teden. Tudi za vse animatorje so bili park in oddaje prioriteta, zato se je produkcija filma nadaljevala tako počasi.

19. Proračun za Trnuljčico je znašal šest milijonov dolarjev (4,3 milijone evrov). V tistem času je bila to najdražja Disneyjeva produkcija do takrat.

20. Filmu produkcijskih stroškov ob premieri ni uspelo povrniti, zato je Disneyjevo podjetje, prvič po letu 1940, doživelo izgubo.

21. Vendar pa se je ponovna izdaja v kinematografih izkazala za več kot uspešno. Istega leta je film postal drugi najbolj donosen na ameriških tleh. Prehitel ga je le Ben-Hur. V letih, ki so sledila, so prihodki Trnuljčice v ZDA narasli na 51 milijonov dolarjev (37 milijonov evrov). Prilagojeno inflaciji to znaša okoli 607 milijonov dolarjev (441 milijonov evrov), kar film postavlja na 31. mesto najbolj dobičkonosnih v ZDA.

22. Film si je prislužil le eno nominacijo za oskarja, in sicer za glasbo Georgea Brunsa (pardon, za glasbo Čajkovskega).

23. Audleyjeva je po vlogi Maleficent začela bogato kariero na malih zaslonih.

24. Po Trnuljčici kar 30 let ni bilo Disneyjeve risanke, ki bi temeljila na pravljici. Vse do leta 1989, ko so posneli izvrstno Malo morsko deklico (The Little Mermaid).

25. Ledeno kraljestvo (Frozen) iz lanskega leta je prva Disneyjeva pravljica po Trnuljčici, ki je posneta v širokozaslonskem formatu.

Ne spreglejte