Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kino Šiška

Torek, 12. 2. 2013, 11.27

8 let

The Raveonettes v četrtek v Kinu Šiška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danska glasbena različica Bonnie in Clyda v obliki dua The Raveonettes, ki že skoraj deset let fascinira podtalni rokovski milje, je lani izstrelila najnovejši album Observator.

14. februarja pa bomo lahko njune hipnotične (retro)rokerske zvočne učinke premierno slišali tudi že v naši prestolnici.

Nase sta opozorila že kar z uvodnim EP-jem Whip It On, ki je leta 2003 dobil naziv rokovske plošče leta na domačih tleh. S svojim hipnotičnim pop zvokom 60. let s primesmi surfa sta nato rodno deželo vnesla na zemljevid kakovostnega sodobnega roka, še zlasti pa sta prevzela tiste, ki prisegajo na temnejše odtenke, prvinskost ter delikatne melodije.

A vendar na začetku stvari niso kazale najbolje, saj je Sune sprva nekaj let kolovratil po Ameriki in neuspešno lovil izbrance, ki bi ustrezali njegovi glasbeni viziji. Rešitev ga je, ironično, čakala za vogalom – v Kopenhagnu, kjer si s Sharon nista delila le stičnih nazorov in vplivov, temveč od takrat tudi lasten bend, poimenovan po pesmi Buddyja Hollyja. Njun psihedelično podmazan garažni "drajv" ju je v trenutku naredil za najbolj vroča rokerja na Danskem, sledila je milijonska pogodba s Columbio in sijoči prvenec v b-duru. S Pretty In Black je temperatura nekoliko padla, med visokoletečimi ambicijami in (preveč) zloščenim zvokom se je izgubila prava ost. Vendar se je tista vzburljiva ostrina spet znašla na sledečih izdelkih, z okrepljenimi kitarami in mračnejšim vzdušjem, izpopolnila pa sta tudi zvočno govorico, ki je elegantno strnila starodobni rokenrol, shoegaze ter sodobne (elektronske) preparate. Na zadnjih albumih sta opustila značilne surfovske podtone, a se je pri Observatorju osvežila produkcijska vez z Richardom Gottehrerjem (producent zgodnjih Blondie, Go-Go's, Richarda Hella), ki je bil včasih njuna stalnica, kar pa so še vedno vokalne harmonije v stilu Everly Brothers.

Za The Raveonettes, dandanes živeča pretežno v Ameriki, praktično vse napiše Wagner, ki boleha za klinično depresijo, kar je verjetno deloma cena življenja čez lužo. Kljub temu opojni rokovski izkupiček ni niti najmanj depresiven, nasprotno, je lahko prebavljiv, čeprav v sebi nosi bodice, strup in nevarnost (podobno kot filmska junaka zgoraj), s čimer pa trdno ostaja v mejah neprozaične e(ste)tike popularne kulture.

Vstopnice: 18 evrov, (d-š-u) 14,40 evra, 23 evrov na dan dogodka

četrtek, 14. februar 2013, ob 21. uri

Ne spreglejte