Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2013,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hobit film denar

Sobota, 12. 10. 2013, 16.11

8 let

Strošek trilogije Hobit (do zdaj) znaša 561 milijonov dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zakaj je kljub tako visokemu strošku produkcije za studie ta trilogija pravzaprav netvegana naložba?

Pri Forbes.com je analitik Scott Mendelson pod drobnogled vzel produkcijske stroške domišljijske trilogije režiserja Petra Jacksona, Hobit (The Hobbit). Verjame, da je kljub skoraj 600 milijonov dolarjev (več kot 440 milijonov evrov) stroškov (čeprav to še ni končna številka, saj poprodukcijski in marketinški izdatki še pridejo, tako za drugi kot tretji del iz trilogije) za studie, ki so vpeti v ustvarjalni proces nastanka trilogije, to zlata vredna naložba.

Zamislite si, da ste eden od odgovornih pri velikem svetovnem filmskem studiu in da imate na voljo 200 milijonov dolarjev (slabih 150 milijonov evrov), ki jih lahko vložite v nastanek zagotovljeno uspešne trilogije – vsak od treh filmov naj bi namreč zaslužil med 800 milijoni in milijardo dolarjev (med 560 in 740 milijoni evrov). Niti pomislili ne bi, da te priložnosti ne bi izkoristili, in zagotovo bi že razmišljali, kako bi porabili zaslužen bonus pri svoji plači.

Nato pa preberete, da je strošek snemanja trilogije že dosegel "alarmantno" visoko številko 560 milijonov dolarjev (412 milijonov evrov) in postanete zaskrbljeni. A brez razloga. Vaša naložba je namreč izredno pametna.

Najprej, vložili ste v Petra Jacksona in njegov neprekosljiv talent, hordo oboževalcev Tolkienovih del, ki kar kličejo po filmskih adaptacijah izjemnega pisca, v nove in nič kaj poceni tehnologije (snemanje s 3D-kamerami in z 48 sličicami na sekundo) ter številne napravice in igrače s podobami Tolkienovih junakov.

Drugič, vsi filmi iz načrtovane trilogije Hobit so že posneti, kar pomeni, da bodo dodatni stroški šli le še za poprodukcijo in dodatne snemalne dneve, če bi se pri Warner Brosu za to odločili. Tudi podatek, da naj bi bil strošek celotne trilogije Gospodar prstanov (The Lord of the Rings) nižji od trenutno dveh filmov iz trilogije Hobit, ni povsem točen … vsaj za zdaj še ne.

Številka, o kateri je govora, je 281 milijonov dolarjev (207 milijonov evrov) za trilogijo Gospodar prstanov, torej v povprečju 94 milijonov dolarjev (70 milijonov evrov) na film. Vendar sta obe nadaljevanji, Dva stolpa (The Two Towers) in Kraljeva vrnitev (Return of the King), stali mnogo več od načrtovanih 94 milijonov. O tej cifri je bilo namreč govora na začetku, v prvotni pogodbi s studiem New Line Cinema, ko je bilo za snemanje vsakega filma točno določeno, kaj in kako. A inflacija in polom finančnega trga sta naredila svoje. Da o izjemnem uspehu prvega dela, Bratovščine prstana (Fellowship of the Ring), ne izgubljamo besed.

Ko je prvi del zaslužil 870 milijonov dolarjev (640 milijonov evrov) po vsem svetu, je studio Jacksonu dovolil, da za potrebe drugega in tretjega dela posname še dodaten material. Uradnih podatkov ni, a govori se, da je Kraljeva vrnitev na koncu stala dobrih 150 milijonov dolarjev (110 milijonov evrov). A tudi če je Mendelson malo prenapihnil oceno stroškov za Kraljevo vrnitev, to ni pomembno. Pomembno je, da je film zaslužil več kot milijardo dolarjev (več kot 740 milijonov evrov) ter na podelitvi oskarjev pobral vseh 11 kipcev, za katere je bil nominiran.

Zdaj pa predpostavimo, tako pravi Mendelson, da bo ob koncu prihodnjega leta, ko bo luč sveta ugledal tretji del Hobita, Tja in zopet nazaj (There and Back Again), celotna trilogija stala dobrih 700 milijonov dolarjev (slabih 520 milijonov evrov) – kar je povsem normalna ocena. Pa kaj? Trilogija bo nedvomno uspešna in bo zagotovo povrnila ves vložen denar. Pri zaslužku celotne trilogije 2,25 milijarde dolarjev (1,6 milijarde evrov) – zaslužek pa bo skoraj zagotovo večji – ter še dodatnem prilivu denarja v prihajajočih letih, ko bodo filmi izdani na DVD-jih in Blu-rayih, 700 milijonov res ni preveč.

Mendelson se pri vsem tem sprašuje, zakaj sploh toliko negodovanja in zgražanja ob visokih stroških snemanja Hobita. Tudi preostale visokoproračunske trilogije so stale veliko: Temni vitez je stal 580 milijonov dolarjev (427 milijonov evrov), Transformerji 550 milijonov dolarjev (405 milijonov evrov), Iron Man 540 milijonov dolarjev (398 milijonov evrov) …

"Se kdo sprašuje, kolikšen bo strošek prihajajoče nove trilogije iz franšize Vojne zvezd (Star Wars)?" svojo analizo konča Mendelson.

Ne spreglejte