Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 7. 2023,
11.01

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Anže Rozman emmy nagrada Hans Zimmer skladatelj

Ponedeljek, 24. 7. 2023, 11.01

6 mesecev, 2 tedna

Slovenski skladatelj nominiran za prestižno nagrado emmy

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Anže Rozman z zaročenko | Anže Rozman je pri ustvarjanju glasbe za nominirani projekt sodeloval z zaročenko Karo Talve. | Foto Osebni arhiv Anžeta Rozmana

Anže Rozman je pri ustvarjanju glasbe za nominirani projekt sodeloval z zaročenko Karo Talve.

Foto: Osebni arhiv Anžeta Rozmana

Slovenski glasbenik in skladatelj Anže Rozman je za svoje delo pri dokumentarni seriji Prehistoric Planet nominiran za prestižno nagrado primetime emmy. Zasluge gredo tudi njegovi zaročenki in skladateljici Tari Kalve ter enemu najboljših skladateljev vseh časov Hansu Zimmerju, ki sta prav tako sodelovala pri projektu.

Njihova glasba, ki vključuje uporabo unikatnih instrumentov iz fosilov in kosti, tekmuje v kategoriji Izjemna glasbena kompozicija za dokumentarno serijo ali posebno oddajo.

Njihovo glasbo so že opazili

Prehistoric Planet je desetdelna naravoslovna dokumentarna serija, ki je premiero doživela maja lani na Apple TV+. Serija, ki jo pripoveduje David Attenborough in jo je produciral Jon Favreau v sodelovanju z BBC Studios' Natural History Unit, sledi dinozavrom in drugim prazgodovinskim živalim, ki so živele po vsem svetu v pozni kredi pred 66 milijoni let, tik pred izumrtjem dinozavrov. Za emmyje je nominirana druga epizoda druge sezone z imenom Badlands.

Anže Rozman, Kara Talve in Hans Zimmer so za serijo skupaj ustvarili glasbeno podlago. To so že opazili, saj je prejela nagrado za najboljšo izvirno glasbo za dokumentarno serijo na Hollywood Music in Media Awards (HMMA) ter nominacijo za nagrade Bulldog Television Broadcast Awards 2022, so sporočili iz Partner/DD Studios.

Trojica se je odločila za edinstven pristop k ustvarjanju glasbe – izdelali so instrumente iz fosilov, okamnelega lesa, replik fosilov dinozavrov in kosti. Boštjan Gombač je zanje posnel tudi zvok replike neandertalčeve piščali iz jame Divje babe. V skoraj triletnem procesu komponiranja se je rodilo kar nekaj edinstvenih instrumentov, kar je pripomoglo k ustvarjanju edinstvenega zvoka, ki je postal ključni del serije. Pri snemanju glasbe je sodeloval BBC Symphony Orchestra of Wales.

Kot je povedal Rozman, ima nominacija zanj edinstven pomen, saj si nagrado deli z zaročenko in skladateljico Karo Talve. | Foto: Osebni arhiv Anžeta Rozmana Kot je povedal Rozman, ima nominacija zanj edinstven pomen, saj si nagrado deli z zaročenko in skladateljico Karo Talve. Foto: Osebni arhiv Anžeta Rozmana

Zimmerja je prvič srečal v Londonu

"Nominacija za emmyje ima zame edinstven pomen. Nagrado si namreč delim z zaročenko in izjemno skladateljico Karo Talve in z enim izmed svojih glasbenih idolov, Hansom Zimmerjem, čigar glasba me je spremljala in navdihovala že od zgodnjih najstniških let. Skozi proces ustvarjanja sem se od obeh stalno učil in rastel. Izredno sem ponosen na glasbo, ki smo jo ustvarili. Emmyji so namreč oskarji televizijske industrije," je ob nominaciji povedal Rozman.

Glasbo je študiral na srednji glasbeni šoli in akademiji v Ljubljani ter na Berklee College of Music. Z Zimmerjem se je prvič srečal v Londonu, ko je ta s Christopherjem Nolanom snemal glasbo za film Medzvezdje. Zatem se je preselil v Los Angeles in kot skladatelj začel delati v njegovem studiu Bleeding Fingers.

Med njegovimi projekti so seriji The Universe in The Planets na BBC, film The Great Bear Rainforest, uvodna glasba za serijo Frozen Planet II na BBC in dodatna glasba za serijo Seven Worlds, One Planet na BBC.

Letošnje televizijske nagrade bodo predvidoma podelili 17. septembra. Največ nominacij sta prejeli drami televizijske mreže HBO Max Nasledstvo in Zadnji med nami.

Instrumente za glasbo so ustvarili iz fosilov, okamnelega lesa, replik fosilov dinozavrov in kosti. | Foto: Osebni arhiv Anžeta Rozmana Instrumente za glasbo so ustvarili iz fosilov, okamnelega lesa, replik fosilov dinozavrov in kosti. Foto: Osebni arhiv Anžeta Rozmana

Preberite tudi:

Andrew Lloyd-Webber
Trendi Skladatelj razjasnil identiteto moža, ki je na kronanju sedel poleg njega
Nina Šenk Kosem
Trendi Kraljevi orkester Concertgebouw bo izvedel delo slovenske skladateljice
Burt Bacharach
Trendi Umrl legendarni ameriški skladatelj pop glasbe
Ne spreglejte