Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Nedelja,
29. 7. 2018,
23.54

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

Oliver Dragojević glasbeniki smrt

Nedelja, 29. 7. 2018, 23.54

5 let, 9 mesecev

Slovenski glasbeniki: Utihnil je velik glas in veliko srce

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Oliver Dragojević | Foto Facebook

Foto: Facebook

Za glasbeno legendo Oliverjem Dragojevićem, ki je izgubil bitko z boleznijo, žalujejo tudi številni slovenski glasbeniki. Alenka Gotar, ki je prav v tem času na enem od dalmatinskih otokov, pravi, da že ves čas po vseh radijskih postajah odmevajo izključno Oliverjeve pesmi. "Bil je velik učitelj in dober prijatelj," je povedala Gotarjeva. Vsi so si enotni: glasba je izgubila zares velikega človeka.

Rebeka Dremelj: Z njegovimi pesmimi mi je uspelo pozdraviti tudi kakšno žalost

"Oliverja sem nekajkrat srečala na različnih dogodkih in z njim na kratko spregovorila, sicer ga osebno ne poznam dobro. Ga pa izjemno spoštujem že vse življenje. Predvsem so me njegove pesmi vedno navdihovale in z njimi mi je uspelo pozdraviti tudi kakšno žalost. Glasbena scena je izgubila nekoga, ki ga bomo čisto vsi zelo, zelo pogrešali. Od njegovih pesmi mi je najlepša Tko sam ja, da ti sudim, saj je zelo navdihujoča," je povedala Rebeka Dremelj.

Nuša Derenda: Bil je zelo zabaven, znal je nasmejati ljudi

"Oliverja sem poznala, tudi pela sva že skupaj, nazadnje v Laškem. Pred nekaj leti smo se srečali tudi na Korčuli in prav danes sem objavila to fotografijo," pravi Derenda ter dodaja, da je imel žameten glas in res lepo kariero. "Res je znal pobožati, zato so ga imeli radi številni v naši regiji."

Nuša Derenda letos praznuje dvajseto obletnico pevske kariere, ob kateri si je zadala dvajset koncertov v letošnjem letu. Prvega septembra bo nastopila v ljubljanskih Križankah, poklicali pa smo jo ravno v času dopusta.

"Sem ravno na jadranju in pred nekaj dnevi sem se spomnila nanj. Sploh nisem vedela, kako poteka bolezen, in pomislila sem, da se bo morda lahko zdaj malo spočil. Danes smo ga poslušali na jadrnici. In potem obujaš spomine, poslušaš te lepe pesmi in jih še bolj ceniš," pravi Derenda.

"Bil je zelo zabaven, znal je nasmejati ljudi. Spomnim se, kako smo žurali v Laškem. Z Gibonnijem je imel koncert in prišla sem kot gostja. S prijatelji smo šli po koncertu na večerjo in bili nastanjeni v istem hotelu. Prišli so še Dupini in pridružil se nam je tudi Oliver, na koncu pa smo skoraj do jutra ostali le mi trije - jaz, mož in on. Bil je človek, ki se je rad imel lepo, užival je v družbi in glasbi, zdi se mi, da imava kar dosti podobnih značilnosti," se nasmeji Derenda ob lepih spominih, ki jih ima na Dragojevića.

Derendi najbolj v spominu ostala Nadalina

"Ena izmed mojih prvih pesmi, ki sem se jih naučila še kot otrok, je bila Nadalina, ki jo je pel z Borisom Dvornikom. Velikokrat sem jo zapela tudi malo za šalo, v družbi. Nanjo imam lepe spomine, še zdaj jo znam. V osnovni šoli sem jo morala vedno peti, ko smo bili v kakšni šoli v naravi ali v družbi, ko so bili tudi starši in prijatelji poleg. Vedno so se smejali, ker sem si zapomnila ves tekst, tako Oliverjev kot Borisov," se spominja Derenda.

Sicer pa ji je pri srcu veliko Oliverjevih pesmi. Med njimi je naštela Moj lipi anđele, Vjeruj u ljubav, Kad mi dođeš ti. Pravi, da jih je zares veliko.

"Lepo je bilo samo sedeti in ga poslušati," pravi Derenda.

"Alenka, kad se ti desi nešto ružno, onda samo pomisli, i to su ljudi"

Tudi Alenka Gotar je z njim večkrat sodelovala in jo je njegova smrt pretresla.

"Odšel je dober prijatelj, učitelj. To je velika izguba, ne le za glasbeni svet, temveč tudi tako, po človeški plati. Fasciniralo me je, kako je znal v vsaki situaciji predvsem biti človek. Od njega smo se lahko samo učili. Tudi njegove preprostosti. Bil je največji in ni mu bilo treba igrati. Zelo veliko me je naučil tudi, kar zadeva estrado, tudi o tem, kako v njej preživeti. Vedno znova, tudi zdaj, ko sem v drugih vodah, se v kakšnem trenutku spomnim njegovih besed, ko je rekel: 'Alenka, kad se ti desi nešto ružno, onda samo pomisli, i to su ljudi.' (Alenka, kadar se ti zgodi kaj slabega, pomisli, da so tudi oni le ljudje, op. a.) Pomagal nas je naučiti, kako preživeti in ostati človek v vseh situacijah," pravi Gotarjeva.

Všeč ji je bila tudi njegova ležernost

"Naredil je super koncert, po njem pa smo odšli v garderobo in odprli steklenico vina. Usedel se je in kadil. Dostikrat smo še kakšno uro po koncertih sedeli in peli, bilo je lepo. Znal je živeti. Zanj mi je zares iskreno žal. Še aprila ali maja smo razmišljali, da se bo mogoče vendarle izšlo," je povedala Gotarjeva, ki je z Oliverjem že večkrat nastopala in tudi snemala.

"Mislim, da je imel prav vsak od nas, ne glede na to, ali smo z njim sodelovali ali bili le poslušalci v občinstvu, neki intimen trenutek, povezan z njegovo glasbo. Vsi smo kdaj jokali ob Moj lipi anđele in Kad mi dođeš t. To je to, kar nam je zapustil, on se nas je znal dotakniti," meni Gotarjeva.

Kadar je nastopala z njim, sta v duetu vedno zapela Kad mi dođeš ti, ker je bila to Alenkina najljubša pesem. "Skupaj sva posnela pesem Samo ti, ki so jo pogosteje predvajali na Hrvaškem kot pri nas, lepa je tudi Moj lipi anđele, Cesarica pa je tista pesem, ki vedno poboža dušo. Ko jo slišim, si zaželim Dalmacije," pove Gotarjeva.

Ko pomisli nanj, se najprej spomni njegovega nasmeha

Ko pomislim nanj, se ne spomnim le na njegovo glasbo, temveč predvsem njegovega nasmeha in človečnosti, pravi Gotarjeva.

"Bil je zelo ležeren, to je bilo na njem super. In nikoli ni bil nedosegljiv, vedno se je dalo z njim pogovarjati o vsem, kot bi bil z najboljšim prijateljem. Spoznala sva se na splitskem festivalu leta 2008, to je bila simpatija na prvi pogled. In nikoli nisem čutila pred njim nobenega strahu, vedno le zelo veliko spoštovanje," še pove.

V Dalmaciji že ves dan predvajajo le njegove pesmi

Gotarjeva je danes ravno prispela na Hvar, ko je zjutraj prejela klic in izvedela novico. "Kar nekakšna teža je padla na vse nas. Po drugi strani pa vemo, da tako vsaj ne trpi več," razmišlja Gotarjeva.

Kot pravi, danes po dalmatinskih radijskih že ves dan predvajajo le njegove pesmi. "Niti ene druge še ni bilo. Zelo všeč mi je ta poklon, to, da znajo ceniti svojo legendo," pravi.

"Največja stvar, ki jo lahko kot glasbenik za sabo pustiš, je to, da se v nekem trenutku dotakneš vsega naroda. In njemu je to uspelo. Utihnil je velik glas in eno veliko srce," je sklenila svoje razmišljanje o prijatelju, ki ga bo zelo pogrešala.

Ylenia Zobec: Menim, da so njegove interpretacije ene najbolj izjemnih tudi v svetovnem merilu

"Oliver mi je bil od nekdaj vzornik in štejem si v ogromno čast, da sem z njim posnela duet. Srečali se nismo velikokrat, ta posnetek smo naredili na daljavo. Srečala sva se na nekaj nastopih in vedno je bil izredno iskrena osebnost, zelo prepričljiv. Menim, da so njegove interpretacije ene najbolj izjemnih tudi v svetovnem merilu, saj tako čustveno in iskreno redkokdo izvaja pesmi. Marsikdo namreč poje odlično, a ne zna interpretirati pesmi tako pristno, da bi se te dotaknilo. On je bil v tem res izjemen. Glasbeni svet je izgubil zares velikega človeka," pravi Ylenia Zobec.

"Pesem, ki sva jo zapela skupaj, je bila v osnovi njegova, je s plošče Tišina mora. Nekaj poletij smo jo v avtu poslušali znova in znova vsakič, ko smo šli na morju. Poslali smo mu demo posnetek, kako smo si zamislili duet z njim, ki mu je bil všeč. Čeprav pesem ni tako znana, mi je, odkar sem jo prvič slišala, najbolj všeč. Segla mi je do srca," je povedala pevka in dodala, da težko izbere katero od njegovih znanih, ker so ji vse tako všeč.

O tem, kako ga bodo pogrešali, pišejo tudi številni drugi

Ob tragični novici o Oliverjevi smrti so drug za drugim tudi drugi glasbeniki na družbenih omrežjih začeli objavljati obžalovanje ob slovesu legende.

"Dragi, dragi naš Oliver! Najlepši glas Mediterana, najsvetlejša zvezda v glasbi mojega otroštva in mladosti ... Iz srca hvala za pesmi, prepolne sonca, hrepenenja, čustev, ljubezni, spoznanja, grenkobe, razočaranj ... Hvala za čudovito glasbo, polno življenja, ki ostaja z nami! Velikani ne umirajo, velikani postanejo legende!!! Srečno pot, prelepa duša Dalmacije! Srečno pot, dragi Oliver Dragojević!" je zapisala Saša Lendero.

"Dragi moj Oliver, poznala sva se res dolgo, še iz časov nepozabnih Splitskih festivalov. Spominjam se najinih mnogih skupnih nastopov, od zbiranja donacij za splitsko bolnišnico pa do nepozabne Jadranske turneje po bivši Jugi. Tvoja duša, dragi Oliver, se je vedno popolnoma razdala publiki. In to tako zelo, da se je na koncu utrudila in zaspala. Počivaj v miru, dragi moj kolega," je zapisala Helena Blagne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte