Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 6. 2021,
13.32

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Slovenija glasba Praznik glasbe

Četrtek, 10. 6. 2021, 13.32

2 leti, 10 mesecev

Prvi poletni dan bo praznik glasbe: brezplačni koncerti po vsej Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Praznik glasbe | Foto Lovro Megušar

Foto: Lovro Megušar

 Na datum najdaljšega dneva in najkrajše noči, 21. junija, bo Slovenija zaznamovala praznik glasbe, ta bo letos potekal na 11 krajih po vsej državi.

Leta 1982 je takratni francoski minister podal pobudo za praznovanje svetovnega dneva glasbe, ki bi združil vse generacije francoskih glasbenikov. Dogodek, imenovan Fête de la musique, ki vsako leto poteka 21. junija, zdaj vključuje že več kot 150 držav in več kot 700 mest po vsem svetu.

Praznik glasbe v Sloveniji poteka že osmo leto. | Foto: Lovro Megušar Praznik glasbe v Sloveniji poteka že osmo leto. Foto: Lovro Megušar

Med temi državami je tudi Slovenija, ki bo Praznik glasbe letos izvedla že osmič. Tokrat bo največji do zdaj, potekal bo na kar 11 lokacijah: v Ljubljani, Mariboru, slovenski Istri, Novi Gorici, Murski Soboti, na Ptuju, v Celju, Rogaški Slatini, Kranju, Postojni in Železnikih.

Koncerti so organizirani v duhu spontanih uličnih dogodkov. | Foto: Lovro Megušar Koncerti so organizirani v duhu spontanih uličnih dogodkov. Foto: Lovro Megušar

Muzicira se na mestih, ki za nastope niso običajna

Praznik glasbe, ki ga prireja Slovenski glasbenoinformacijski center, bo potekal na ulicah, trgih, v parkih ali na drugih mestih, kjer je veliko mimoidočih. Predstavile se bodo vse generacije in vsi glasbeni žanri, od klasike do jazza, od elektronike do rocka.

Obisk Praznika glasbe bo brezplačen. | Foto: Lovro Megušar Obisk Praznika glasbe bo brezplačen. Foto: Lovro Megušar

V skladu s smernicami Fête de la musique so vsi nastopi za obiskovalce brezplačni, občinstvo pa lahko nastopajoče nagradi s prostovoljnimi prispevki.

Letos na Prazniku glasbe v Sloveniji pričakujejo nastope več kot 80 glasbenih zasedb in obljubljajo, da se bo našlo nekaj za prav vsak glasbeni okus.

Ne spreglejte