Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
15.54

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kino Otok filmski festival Izola

Četrtek, 22. 5. 2014, 15.54

10 mesecev, 4 tedne

Približuje se jubilejni Kino Otok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med 4. in 8. junijem bo v Izoli potekal že 10. festival Kino Otok. Organizatorji so ob tej priložnosti pripravili še posebej pester program, ki ga bo pospremilo živahno spremljevalno dogajanje.

Kmalu se bo začela jubilejna, deseta izdaja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok ‒ Isola Cinema, ki bo ljubiteljem sedme umetnosti postregla s številnimi deli uveljavljenih in manj uveljavljenih avtorjev z najrazličnejših koncev sveta. Izbrani filmi po besedah direktorice Lorene Pavlič zrcalijo družbeno in filmsko realnost.

Tudi letošnji nabor filmov je razdeljen v več sekcij: Letni kino Manzioli, Signali, 35 mm kult-ure, Silvanov zaliv, Prijatelji. Svoja kratkometražna dela bodo v sklopu Videa na plaži predstavili neuveljavljeni avtorji, otroke pa bo v filmski svet znova popeljala Podmornica – filmskovzgojni program, namenjen otrokom, mladim in družinam.

Osrednje prizorišče festivala, kjer bodo predvajali filme iz paradne sekcije, bo Manziolijev trg, kratki filmi mladih perspektivnih avtorjev bodo predvajani na izolski plaži Svetilnik, projekcije filmov v različnih sklopih pa bodo kot običajno pospremili okrogle mize, delavnice in pogovori s filmskimi ustvarjalci.

Eksplozijo filmskih okusov bo začinila Indija V središču letošnjega programa – tega je programska vodja festivala Varja Močnik opisala kot pravo eksplozijo – bodo kinematografije Indije, ki je lani slavila stoletnico, Galicije in jugovzhodne Evrope.

V Izoli bodo prikazani trije indijski celovečerci: znamenita klasika Radža Kapurja Potepuh, dokumentarec Odločitev režiserke Pušpe Rava in Izžarevanje – film Šajija N. Karuna (režiser bo tudi gost festivala) o odnosu umetnika do ustvarjanja in prepovedani ljubezni.

Že v torek, 27. maja, pa bo v ljubljanskem Kinodvoru na sporedu prvi od filmov v sklopu letošnjega Otoka v Ljubljani in hkrati edini, ki ga v Izoli ne bo mogoče videti: indijska klasika Satjajita Raja Osamljena žena.

Galicija se predstavi V sklopu Signali so organizatorji veliko pozornost namenili ustvarjalcem iz španske Galicije, ki se bodo na Kino Otoku predstavili s tremi celovečerci in številnimi kratkimi filmi.

Galicijski filmi, med njimi Obala smrti Loisa Patina, se po besedah Močnikove praviloma sprehajajo na meji med dokumentarnostjo in fikcijo. Tej podskupini španske produkcije bo namenjena tudi okrogla miza, na kateri bodo sodelovali ustvarjalci iz te pokrajine.

Rossellini, Linklater in Branko Završan Poleg indijskega in galicijskega filma je Močnikova opozorila še še filme iz sosednjih držav, med drugim Tir Alberta Fasula z slovenskim igralcem Brankom Završanom v vlogi voznika tovornjaka ter program kratkih filmov avstrijskega eksperimentalnega filmarja Siegfrieda A. Fruhaufa.

Ob tem bodo predvajali še sklop kratkih filmov po izboru filmskega festivala v Oberhausnu, ki ga je selektor Carsten Spicher naslovil Latinskoameriško doživetje.

V Silvanovem zalivu bodo predvajali slovito Evropo 51 znamenitega Roberta Rossellinija, v 35mm kult-ure pa se bodo s filmom Gaba Klingerja Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater poklonili tudi tema dvema velikanoma ameriške neodvisne filmske produkcije.

Festival bo 4. junija odprla projekcija družbeno kritične drame Grigris, ki se jo bo udeležil avtor filma – v Cannesu nagrajen čadski režiser Mahamat-Saleh Haroun.

Otroci se bodo znova peljali s Podmornico Na Kino Otoku tudi tokrat niso pozabili na najmlajše. V sklopu uveljavljene sekcije Podmornica ‒ otok za mularijo bodo med drugim predvajali kratke animirane filme Kolje Sakside ter film znamenitega mojstra burleske Busterja Keatona Sherlock Holmes ml. Pripravili bodo tudi delavnice ustvarjanja dokumentarcev in številne druge dejavnosti za otroke.

Otok v Ljubljani Na ljubljanski izpostavi festivala v Kinodvoru bodo med drugim predvajali prej omenjeno Osamljeno ženo Satjajita Raja, postavili pa so tudi fotografsko razstavo Po resničnih dogodkih. V Slovenski kinoteki bodo na sporedu Fruhaufovi kratki filmi v sklopu Kino-integral.

Ves program si lahko ogledate na uradni spletni strani festivala www.isolacinema.org.

Ne spreglejte